FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vameşii de la Albiţa trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie anul trecut, sub acuzaţia de dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, vor restituirea banilor confiscaţi în urma percheziţiilor efectuate în octombrie anul trecut la domiciliile acestora. Aproape 150.000 de euro au ridicat ofiţerii anticorupţie din casele şi birourile vameşilor.

Solicitările privind ridicarea sechestrului şi restituirea sumelor de bani au fost înaintate Tribunalului Vaslui, unde se judecă dosarul de corupţie "Lotul Albiţa II" de mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice care invocă faptul că respectivele sume ar fi fost acordate vameşilor cu titlu de împrumut. Judecătorii vasluieni au dispus introducerea ca părţi în dosar a tuturor celor care solicită banii confiscaţi de la vameşi. "Din oficiu, instanţa dispune introducerea în cauză a tuturor societăţile comerciale sau persoanelor fizice care au solicitat restituirea unor sume de bani sau au formulat contestaţie, urmând a fi citate pentru termenul de judecată următor.", se arată în hotărârea pronunţată pe 10 septembrie de Tribunalul Vaslui.

Pe tot parcursul urmăririi penale cei 22 de vameşi de la Albiţa, acuzaţi de corupţie, nu au putut justifia provenienţa sumelor mari de bani ridicate de la domiciliile acestora. Unii dintre ei au invocat că îşi ţineau economiile în monede mai sigure, alţii că le-au primit de la rude din străinătate . 
Cea mai mare suma confiscată, pentru care se solicită restituirea este 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa, Eugen Cristescu. Cererea de restituire a fost făcută de o rudă de-a acestuia, care invocă că i-ar fi trimis banii cu titlu de împrumut. Valuta ridicată de la casa lui Cristescu era păstrată în cupiuri mici, banii fiind transportaţi după percheziţii în doi saci.

"Cu ocazia cercetărilor, inculpatul Cristescu Eugen a susţinut pueril că toate aceste sume de bani i-ar fi fost trimise din străinătate, de rudele sale, fără a putea face dovada acestui fapt şi a explica valoreile mici ale cupiurilor, cuantumul, canitatea şi diversitatea valutelor identificate ", rechizitoriul procurorilor DNA


Topul sumelor confiscate

Pe lângă sumele ridicate de la casa vameşului Cristescu, o adevărată casă de schimb valutar au găsit lucrătorii anticorupţie şi la locuinţa vameşei Iulia Lăcrămioara Frunză: 10.775 euro, 826 dolari SUA, 10 lire sterline, 20 franci elveţieni, 1000 forinţi, 898 lei moldoveneşti şi 2.650 lei. Acasă la un alt vameş, Alexandru Giugaru, au fost găsiţi 12.495 euro, 1.050 dolari SUA, 85 lire sterline şi 70 franci elveţieni. De la locuinţa vameşei Carmen Afloroaei, procurorii DNA au confiscat 9.150 euro, 4 dolari SUA, 165 lire sterline, 497 lei moldoveneşti, 120 kune croate şi 6.300 lei iar de la vameşul Fănel Ciobanu - 5.630 euro, 551 dolari SUA, 160 lire sterline, 181 lei moldoveneşti, 30 zloţi şi 87.747 lei.
În cazul, vameşului Ciobanu contestaţia privind ridicare sechestrului asigurator şi restituirea banilor a fost înaintată la Tribunalul Vaslui de o societate comercială din Huşi, care susţine că respectivii bani i-ar fi fost împrumutaţi. De menţionat, că în timpul anchetei procurorilor DNA niciunul dintre vameşi nu a declarat că sumele confiscate nu le-ar aparţine.

"Lotul Albiţa 2"

Descinderile procurorilor DNA din toamna anului trecut veneau la doi ani după trimiterea în judecată a 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa, acuzaţi la rândul lor de fapte de corupţie. Arestaţi şi eliberaţi, rând pe rând, poliţiştii de frontieră din "Lotul Albiţa I" sunt judecaţi şi la această dată, la instanţa de fond, Curtea de Apel Iaşi. Cei 22 de vameşi din "Lotul Albiţa II" au fost trimişi în judecată în decembrie anul trecut, fiind acuzaţi de luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. 18 dintre ei, au fost arestaţi pe 22 octombrie 2013, în urma descinderilor DNA la Vama Albiţa. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar. Dosarul s-a aflat până în prezent la judecătorul de cameră preliminară, unde au fost soluţionate contestaţiile, primul termen pe fondul cauzei având loc pe 10 septembrie la Tribunalul Vaslui. Din lotul de 22, un singur vameş, Magdalena Coşniţă, a recunoscut acuzaţiile, solicitând să fie judecată în baza acordului de recunoaştere. Aceasta este cea care a detaliat procurorilor DNA traseul şpăgii în vama Albiţa şi modul gradual în care se împărţeau banii strânşi în timpul turelor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite