FOTO “Istoria Bârladului” în 3.000 de pagini. Lansarea unei lucrări enciclopedice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Oltea Răşcanu-Gramaticu a lansat lucrarea "Istoria Bârladului" FOTOGALERIE Sabina Ghiorghe
Prof. Oltea Răşcanu-Gramaticu a lansat lucrarea "Istoria Bârladului" FOTOGALERIE Sabina Ghiorghe

Prolifica scriitoare şi profesoară de istorie Oltea Răşcanu-Gramaticu, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Bârlad, a lansat în ultima zi de ianuarie 2015 o lucrare impresionantă

Este vorba despre “Istoria Bârladului” (ediţia a III-a, trei volume, editura PIM Iaşi. Cartea a fost tipărită într-un tiraj limitat (100 de bucăţi), la un preţ de 221 lei. Cele trei volume au împreună peste 3.000 de pagini.

Lansarea “Istoriei Bârladului” a avut  loc pe 31 ianuarie în sala de consiliu din cadrul Primăriei Bârlad în faţa unui public numeros. Alături de profesori de istorie şi intelectualii urbei au asistat la lansarea cărţii mai mulţi invitaţi de onoare: academician Alexandru Zub (Iaşi), prof.univ.dr. Ion Agrigoroaie (Iaşi), prof.univ.dr. Nicolae Creţu (Iaşi), scriitorul Ion N. Oprea (Iaşi) şi prof.dr. Laurenţiu Chiriac (Vaslui).

“Cele 3 volume oferă o cuprinzătoare perspectivă asupra evoluţiei Bârladului - din îndepărtate timpuri şi până în contemporaneitate - aportul oraşului şi a personalităţilor sale reprezentative la viaţa materială şi culturală a Ţării Moldovei şi mai ales a României. Efortul de documentare, analiză şi sinteză - continuat de mulţi ani - se cuvine subliniat şi reţinut. Iar lucrarea în sine constituie temeiul statornic al cercetărilor viitoare”, sunt cuvintele de pe coperta lucrării semnate de academicianul Dinu C. Giurescu.

Motto-ul lucrării, C. D. Zeletin: “Nu toate aşezările omeneşti au fost întemeiate, dar fiecare s-a bucurat de un început. De cele mai multe ori clipa întemeierii, scăpată cronicilor, a fost lipsită de orice solemnitate, de orice bucurie iar adesea de însăşi conştiinţa ei de clipă istorică. Ba uneori, această secundă firavă, deasupra căreia se clădesc veacuri şi milenii, se urzeşte chiar cu firele de foc ale durerii, bătute în două, bătute în patru, bătute în şase iţe otrăvite... De aceea adevărul privitor la începutul unei aşezări omeneşti este mai şubred în semnalarea inefabilă a istoriei, mai verosimil determiarea logică şi de-a dreptul adevărat în legendă... De aceea, locuţiunea Bârladului secular este prea săracă, iar milenarul Bârlad nu este deloc excesivă, câtă vreme e atât de plauzibilă”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite