FOTO Haiducii off-road, în luptă cu sărăcia. Bogaţii cu adrenalină care au scos din foame familii din cel mai sărac sat al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
offroad barlad umanitar coroiesti

Satele Hreasca şi Movileni din comuna vasluiană Coroieşti, localităţi uitate de Dumnezeu şi de autorităţi, unde oamenii trăiesc într-o sărăcie lucie, au fost ţinta sprijinului umanitar al Clubului Off-road Bârlad

Familii care trăiesc sub pragul sărăciei, în case care stau să se dărâme peste ei, cu drumuri înfundate de noroi, au fost ţinta unui ajutor umanitar al Clubului Off-road Bârlad. Acţiunea a fost susţinută în mare parte de un bârlădean stabilit în Austria de 10 ani: Ionel Pascu. Bărbatul taie betoane şi are mâinile pline de bătături dar nu a uitat cât de greu se trăieşte pe plaiurile natale. Ceilalţi colegi ai campaniei umanitare fac parte din rândul oamenilor de afaceri din Bârlad.

Jucării şi rechizite, pături şi haine, dar şi alimente de bază au ajuns la cele mai nevoiaşe familii. Scopul a fost de a-i ajuta pe cei cu mulţi copii, dar şi pe bătrânii neputincioşi ori oameni luaţi înainte de nevoi.
Membrii Clubului Off-road Bârlad au dat startul unei campanii pe care intenţionează să devină o tradiţie. Cei mai mulţi preferat să-şi păstreze anonimatul. “Alte cluburi off-road din ţară au tradiţie în campanii umanitare. Pentru noi e un început. Am identificat familiile nevoiaşe prin intermediul primăriilor. Am ales aceste sate datorită situaţiilor speciale, dar şi pentru că ştiam că drumurile sunt impracticabile în perioada iernii. Nu avem de ce să ne ascundem, suntem oameni care avem resurse, altfel nici nu ne-am permite pasiunea pentru off-road. Am făcut cheta pentru a-i ajuta pe nevoiaşi, în special pe copii”, a spus, Marcel Pîslaru, zis Căpitanu’.

offroad barlad umanitar coroiesti

Duminică, de la ora 9.00, coloana de maşini 4x4, parte din ele “tunate” anume pentru a face faţă celor mai dificile trasee şi competiţiilor de profil au plecat în aventura umanitară. Cele 11 SUV-uri erau pline la maximum de produse. În medie, pilotul şi copilotul unei maşini au pus la bătaie cel puţin câte 3.500 lei, bani din care au cumpărat alimente. Au mai adus de acasă jucăriile pe care copiii lor nu le mai foloseau, hăinuţe, cărţi şi rechizite.

offroad barlad umanitar coroiesti

Doar o parte din cei aproximativ 25 de kilometri până la destinaţie sunt practicabili. DJ 243 A, şoseaua către comuna Ciocani, are reputaţia celui mai prost drum judeţean din Vaslui care nu a fost reabilitat în ultimii 30 de ani. Aventura a început odată cu terminarea asfaltului plin de gropi. Aproape 7 km de drum de ţară, care pe suprafeţe întinse nu putea fi parcurs nici de căruţele trase de cai, au fost adevărate încercări pentru bolizii cu mulţi cai putere.

Mamă cu şapte copii în bordei

Primul popas l-au făcut în satul Movileni pentru a ajunge la Violeta Oancea (40 de ani), o femeie cu şapte copii care treăieşte în condiţii greu de imaginat. Micuţii stăteau acoperiţi de pături într-o încăpere fără sobă, încălzită cu un calorifer electric. Tatăl copilaşilor munceşte în construcţii, la Bârlad. Vine rar pe acasă şi le trimite bani cât să trăiască de azi pe mânine. Cinci dintre copilaşi sunt de vârstă şcolară şi mama spune că sunt premianţi. Nu au cărţi sau caiete în casă, nu au jucării. Băieţelul care a întâmpinat “haiducii” cu ajutoare nu se putea dezlipi de jucăriile primite. Apoi s-a ascuns într-un colţ al camerii în care trăiesc şi îi curgeau lacrimile pe obraz. Nu erau lacrimi de bucurie, ci de ruşine că este văzut în ce condiţii trăieşte.

offroad barlad umanitar coroiesti

Caravana a purces apoi către satul Hreasca. Drum plin de peripeţii, una dintre maşini blocându-se în noroaiele adânci. A fost scoasă cu greu.

În satul Hreasca este o singură sursă de apă potabilă pentru cei aproape 500 de oameni care trăiesc acolo. Culmea, sunt cişmele la marginea drumului dar nu au şi apă. În acest sat uitat de lume sărăcia se vede la tot pasul. Case aproape dărâmate, locuinţe fără sobe, bătrâni neputincioaşi sau familii cu 5-6 copii la tot pasul. Sacii cu alimente aproape nu au ajuns. Oamenii veneau să întrebe dacă nu au cartofi de vânzare. Alţii întrebau dacă nu au medicamente. Acolo nu intră nicio maşină cel puţin patru luni din an şi trebuie să se descurce cu proviziile din toamnă.

Vrem să repetăm acţiunea în preajma Paştelui. E o experienţă nouă pentru noi şi vom şti mai bine cum să ne organizăm”, a promis Căpitanu’.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite