Evaluare Naţională 2015. Reguli esenţiale pentru a reuşi la examen: „Nu fabula! Nu bate câmpii!”
0Astăzi se dă startul simulării examenului de Capacitate (Evaluarea Naţională), elevii de clasa a VIII-a susţinând proba la limba şi literatura română, iar mâine cea de matematică.
Profesorii spun că simulările sunt un bun prilej pentru elevi atât pentru a se pregăti cu atmosfera de examen, cât, mai ales, să evalueze bagajul de cunoştinţe.
"Scopul acestor simulari este de a-i antrena pe elevi, să-i ajutăm să recupereze cunoştinţele, sa vedem unde au deficienţe şi să încercam să corectăm.", a precizat profesorul de limba româna Bogdan Cristea.
Mulţi elevi, spun dascălii, tratează cu superficialitate simulările, considerându-le o modalitate de a arăta că nu sunt pregătiţi, sperând ca astfel să scadă gradul de dificultate la examenul propriu zis.
Profesorul Bogdan Cristea a recomndă elevilor să respecte regulile de bază pentru ca reuşi să obţină o notă cât mai bună la examen. "Ţine cont de cele 15 reguli, dacă vrei să treci cu bine peste un examen! ", îi atenţionează dascălul pe elevi.
1. Nu fabula ! Nu bate câmpii, în speranţa că îi „vei seduce ” pe cei care corectează. Sunt profesori cu mult prea multă experienţă.
2. Citeşte atent cerinţa! (Nu este greu, trebuie să respiri si să-ti păstrezi calmul ).
3. Porneşte exact din locul din care ţi se cere. Nu este timp de introduceri!
4.Ţine cont de formularea raspunsului: predicat+subiect.
5. Trebuie să ai clar în cap trei lucruri: CONCIZIE, CLARITATE, COERENŢĂ!
6. Nu te pierde în detalii! Nu impresionezi prin cât ai citit sau ce cultură generală deţii, dacă nu tratezi subiectul pe care-l ai.
7. Încearcă să te exprimi cât mai clar, renunţă la partea ,,boema'' (lipsa procedee artistice ). Nu trebuie să convingi profesorul de română că ai talent!
8. Exprimă-te corect gramatical.Fii atent la topică, fii natural!
9. Ai grijă la semnele de punctuaţie, la virgule, la apoziţii, să nu pui virgulă între subiect şi predicat. Nu uita să pui virgulă după un substantiv care este în cazul vocativ.
10. Nu folosi limbajul de pe stradă sau din familia ta! Ai grijă, când ajungi în sala de examen, lasă prietenii si anturajul acasă.
11. Fixează-ţi planul foarte clar în minte ! Fă tot felul de scheme sau schiţe pe ciornă şi te vor ajuta să te autodepăşeşti.
12. Nu pierde timpul, nu visa şi încearcă să scrii ceea ce iti trece prima dată prin minte. Fii sigur de tine, fii sigur de intelectul tău şi vei reuşi.
13.Nu uita, emoţiile şi senzatiile sunt pozitive, atâta timp cât nu te sufocă şi sunt între nişte limite normale.
14.Nu povesti despre viaţa ta, nu interesează pe nimeni!
15.Nu încerca să sensibilizezi corectorul transmiţând mesaje prin care te scuzi sau să ceri o notă de trecere!
Calendar Evaluarea Naţională 2015:
13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională
22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - proba scrisă
23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă
24 iunie 2015 - Matematică - proba scrisă
26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)
27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii