Diferenţa dintre răceală şi gripă. Cum deosebim cele două boli care fac ravagii în sezonul rece - explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa este confundată frecvent cu o răceală obşnuită, date fiind simptomele apropiate, motiv pentru care medicii atrag atenţia asupra complicaţiilor care pot apărea atunci când boala nu este tratată corespunzător.

Gripa este este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii superioare, foarte contagioasă, cauzată in general de  virusul gripal A sau B, în sezonul rece. Infecţia gripală poate afecta orice persoană, însă copiii, bătrânii, persoanele cu imunodeficienţe sau cei care suferă de boli cronice au un risc mai mare de a dezvolta forme mai severe sau complicaţii.

Răceala şi gripa sunt provocate de factori diferiţi - astfel, răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decât virusul gripal, care apare în contextul unor izbucniri epidemice.

Gripa nu este doar „o raceală mai gravă”, spun specialiştii, ci este o boala contagioasa, iar atunci când pacienţii dezvoltă complicaţii este necesară spitalizarea.

Gripa sezoniera este o infectie virala acuta care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta atât prin picăturile proiectate în aer prin tuse şi stranut, cat şi prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafeţelor contaminate.

„Gripa se caracterizează prin febra foarte mare, 39-40 de grade, care durează între 3 şi 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare şi uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secretii nazale (rinoree), răguşeală (disfonie), senzaţie de usturime în gât, stare marcată de astenie”, explică Conf. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

În schimb răceală, debutează cu nas înfundat, strănut, dureri în gât şi tuse uscată. Uneori pot apărea şi simptomele specifice gripei cum ar fi febra, oboseala şi durerile de cap. 

Principalul diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că răceala afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe.

O răceală netratată corespunzător poate avea drept complicaţii, spun medicii, congestia sinusurilor, otita medie sau astm bronsic. În cazul gripei, complicaţiile sunt şi mai severe: bronşita, pneumonia, poate înrăutăţi bolile cronice şi poate pune viaţa în pericol. Medicii spun că principala metodă de combatere a gripei este vacinarea antigripală. 

Aceasta se recomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie-octombrie, înaintea apariţiei epidemiei de gripă, organismul având nevoie de cel putin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult un an.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite