Cum salvează medicii basarabeni spitale din România. „Colonia“ doctorilor de peste Prut face miracole pe salarii infime
0Fenomenul migraţiei medicilor români către ţările din vestul Europei sau peste Ocean a luat amploare în ultimii ani. În compensaţie, vin doctorii din partea dreaptă a Prutului pentru a sta la căpătâiul bolnavilor din România. La Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad s-a format un nucleu de medici din Republica Moldova şi Ucraina foarte apreciaţi de pacienţi.
Exodul medicilor din România a fost resimţit puternic în ultimii ani, spitalele suferind de lipsa personalului de specialitate. În timp ce sute de medici români, formaţi în ţara natală, iau calea ţărilor occidentale pentru lefuri mai bune şi pentru a scăpa de sistemul învechit din ţară, pacienţii români au ajuns, în cazuri fericite, pe mâna doctorilor “de import” care consideră România o oportunitate pentru o carieră medicală.
De la Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad, judeţul Vaslui, au ieşit din sistem, din 2010 până în prezent 63 de medici români. În cinci cazuri a fost vorba despre medici care s-au retras la pensie ori au murit. Restul de 58 medici au plecat prin demisie. Majoritatea erau rezidenţi şi, deşi au fost plătiţi de spitalul bârlădean timp de şase ani pentru ca la finalul studiilor să vină la această unitate ca medici specialişti, aceştia şi-au dat demisia pentru a pleca în străinătate. În alte cazuri a fost vorba despre medici primari ori specialişti care au renunţat la munca în spitalul public tot pentru a pleca în străinătate sau pentru a munci în clinici private.
La ora actuală, spitalul bârlădean are în grila de salariaţi 100 de medici, 10% dintre ei fiind originari din Republica Moldova ori Ucraina. Au format o adevărată echipă, ocupă funcţii cheie în sectoarele de foc ale unităţii şi sunt apreciaţi de pacienţi. Secţiile ATI-Reanimare şi Obstetrică-Ginecologie sunt coordinate de medici originari din Republica Moldova de dr. Ioan Chilinciuc, respectiv de doctorul Mihail Andronachi. Compartimentul de Ortopedie-Traumatologie are medic-şef din Ucraina: dr. Vasile Cojocari. Moldovean este şi singurul chirurg plastician din oraş Oleg Tacu. Alţi conaţionali ai lor fac cinste halatului alb în secţii precum Neurologie (dr. Yulia Storoschuk), Ginecologie (dr. Artur Tornea), Reanimare (dr. Veciaslav Galiţ) ori la Compartimentul primiri Urgenţe (dr. Svetlana Andronachi).
România – “visul bunelului meu”
Cu toţii, sunt mult mai naţionalişti decât românii şi consideră România ţara lor, visul de a ajunga în partea stângă a Prutului fiind sădit din copilărie. Iubesc România aşa cum românii nu mai ştiu să o facă. Sunt umani, apropiaţi de bolnav şi suferinţa acestuia, ştiu să vorbească simplu, pe înţelesul celor aflaţi în suferinţă.
"Am împlinit visul bunelului meu care şi-a dorit ca măcar nepoţii lui să se întoracă în România, în patria natală. El a făcut parte din Garda de Onoare a regelui Mihai. Pentru asta a fost trimis în Siberia. Au rămas gusturi amare care nu se uită. Cred că suntem învăţaţi cu greul, de asta nu plecăm de aici. Important e să fim la patul pacientului şi să le alinăm suferinţa. Tentaţia de a pleca e foarte mare, dar cât timp nu a ajuns cuţitul la os rămânem. După absolvirea Facultării de Medicină Bucureşti nu am prins bursă pentru Rezidenţiat. Am stat în Moldova doi ani şi mi-am amintit cât de greu este şi de ce mi-am dorit atât de mult în România", a spus, pentru “Adevărul”, chirurgul ortoped Vladislav Afteni (38 ani) (foto jos).
A venit la Bârlad ştiind că aici este o echipă închegată şi pentru asta doreşte să rămână definitiv. “Oportunitatea de a pleca rămâne valabilă. Important e că suntem uniţi, ne ajutăm ca o echipă şi reuşim să fim alături de bolnavi. Cât timp pacientul ne caută şi e mulţumit, noi suntem împliniţi ca medici”, a conchis dr. Afteni. Soţia acestuia este medic ORL-ist, tot din Republica Moldova, şi munceşte la un cabinet particular din oraş.
“Încercăm să refacem o imagine şifonată”
Tornea Artur (36 ani), medic specialist obstetrică-ginecologie, a reuşit în patru ani de când s-a stabilit la Bârlad să fie preferat de multe paciente. Privine dintr-o familie de medici din Republica Moldova, iar soţia e farmacist. “Este o ierarhie. Nu se ştie acest lucru, dar medicii francezi pleacă în America pentru salarii care variază între 500.000-700.000 de dolari pe an, faţă de 6.000-7.000 euro/lună cât ar câştiga în Europa. Românii pleacă în Franţa pentru a le fi mai bine, noi venim în România. Medicii Sirieni ajung să –şi facă meseria în Republica Moldova şi sunt fericiţi că trăiesc mai bine decât la ei acasă. Tata, tot medic, a avut posibilitatea să plece dar a preferat să rămână acasă. Am copilărit printre tratate de medicină şi nu cred că aş fi putut să fac altceva, avem o meserie frumoasă. La Bârlad încercăm să reface o imagine şifonată, cred eu, în mod nedrept. Asta mă bucură, să fiu ales de paciente, să creem încredere”, a spus ginecologul (foto jos).
“Bunelul fugărea ruşii şi ucrainienii din ogradă”
Vasile Cojocari (40 ani), coordonatorul compartimentului Ortopedie-Traumatologie, s-a stabilit alături de soţie şi cei doi copii ai săi la Bârlad imediat după absolvirea rezidenţiatului. Se simte român şi ţara în care trăieşte de când a fost admis la facultate e considerată patria natală deşi s-a născut şi a copilărit în Ucraina. “România e ţara mea. Eu sunt român din Bucovina de Nord. Bunelul meu era naţionalist convins, îi fugărea pe ruşi şi pe ucrainieni din curtea noastră şi ne spunea că sunt nişte animale. În casa părintească s-a vorbit numai româneşte, chiar dacă la şcoală vorbeam rusa. Am venit la Bârlad pentru că aici am găsit post, dar tot în România aş fi vrut să rămân. E altceva aici comparativ cu ce i se oferă unui medic în Ucraina. Acolo e mult mai greu. Un medic primar câştigă în jur de 100 de euro pe lună”, povesteşte doctorul Cojocari (foto jos).
A doua generaţie de medici
Dr. Ioan Chilinciuc (56 ani), şeful secţiei ATI- Reanimare, a venit în Bârlad în urmă cu 20 de ani după ce a făcut facultatea de Medicină la Chişinău şi timp de mai mulţi ani a muncit ca medic în Republica Moldova. Soţia acestuia este tot medic şi munceşte în clinică privată ca internist şi medic de recuperare. Cei doi copii ai acestuia au ales tot medicina: fiica este anestezist în Franţa, iar băiatul – resident în Ortopedie-Traumatologie la Timişoara. “Eu mă consider român. Omul sfinţeşte locul şi e bine acolo unde reuşim să ne facem treaba cum trebuie. Am mai fost plecat pentru o scurtă perioadă pe la alte spitale, aşa am ajuns să fiu convins că echipa de aici e foarte bună. Chiar sunt medici care îşi fac treaba profesionist”. (foto jos)
"Probabil voi pleca"
Dr. Oleg Tacu (foto jos), singurul chirurg plastician din oraş, cunoscut pentru faptul că are o vedere ieşită din comun şi poate să sutureze nervi, vase de sânge şi ligamente fără a se ajuta de microscop, se gândeşte şi el să plece în străinătate.
"Am de ales între a munci în România 30 de ani pentru a-mi achita casa şi a munci un an în străinătate. Probabil voi pleca la un moment dat pentru a-mi asigura confortul familiei şi apoi să-mi pot face meseria în linişte", spune doctorul. El a mai spus că a ales să practice meseria la Bârlad tocmai pentru patologia grea şi diversă, chirurgia plastică şi reparatorie fiind pasiunea sa. În timpul liber face chirurgie estetică la o clinică particulară din Iaşi.