Cum să faci să nu încărunţeşti prea devreme: sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albirea firelor de păr este un proces natural care se desfăşoară gradual. Teoretic, totul se întâmplă începând cu vârsta de 40 ani, când ar trebui să apară primele fire de păr alb în zona tâmplelor şi a cefei, însă vârsta încărunţirii a început să scadă tot mai mai mult.

Dincolo de factorul genetic, care influenţează decisiv încărunţirea prematură, stresul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul şi stilul de viaţă dezordonat contribuie la apariţia firelor albe de la vârste tot mai tinere. 

”Albirea prematură poate fi ereditară, poate apărea după perioade de stres prelungit, în urma unui şoc emoţional, ca urmare a unor afecţiuni sau a lipsei anumitor nutrienţi, în special vitamina B12. Există mai mulţi factori responsabili pentru încărunţirea prematură”, precizează medicul Carmen Chirilă. 

Atunci când organismul nu mai secretă enzime necesare producerii melaninei, substanţă pigmentară ce determină culoarea firului de păr, acestea devin gri sau albe.

Albirea părului este ireversibilă, singura armă împotriva încărunţirii premature fiind prevenirea. O dietă echilibrată este extrem de important pentru sănătatea întregului organism. Pentru a preveni alibrea părului, dermatologii ne recomandă alimente cu un conţinut ridicat de proteine (carnea, cerealele integrale, soia etc), alimente bogate în fier, minerale, vitaminele A şi B ce se găsesc în porumb, broccoli, spanac, mazăre verde, varza de Bruxelles, sfecla roşie, portocale, pepene verde, zmeură, afine, avocado, alune prajite, cartofii dulci, dovlecelul, varza, fasole verde,  nuci, ouă, căpşuni, banane, grapefruit, roşii, ficat, iaurt, fasole, stridii, ouă. De asemenea, este recomandat consumul de alimente ce conţin iod: peşte, morcovi.  

Pentru că stresul este considerat unul din principalii factori care duc la albirea părului, medicii recomandă să evităm încărunţirea învăţând să gestionam perioadele tensionate din viaţă.

”Odihna, exerciţiile fizice sau orice altă activitate care ajută la relaxare duc la reducerea stresului şi au efecte benefice asupra întregului organism”, a completat medicul Chirilă. 

De asemenea, dermatologii susţin că persoanele care fumează şi consumă alcool prezintă un risc de patru ori mai mare de a albi înaintea celor care nu fumează şi nu consumă alcool. Atât alcoolul cât şi fumatul devitaminizează organismul.   

Mai puteţi citi:

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Mituri şi adevăruri despre ouă. Când sunt „bombă“ nutritivă şi când ne otrăvesc. Ouăle din supermarket, pericol pentru sănătate pe termen lung

Cum combatem carenţele de vitamine şi minerale prin alimentaţie. Câte puţin din toate şi paharul zilnic de suc de portocale, printre „secrete”

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite