Cine este contrabandistul basarabean care urma să primească o soluţie în dosar chiar în ziua arestării judecătorului Dan Anton. Magistratul îi promisese sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua în care magistratul ieşean Dan Anton a fost arestat preventiv, Curtea de Apel Iaşi ar fi trebuit să se pronunţe în dosarul în care contrabandistul basarabean (pentru care magistratul promisese intervenţie) formulase o cale extraordinară de atac.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dispus pe 22 octombrie repunerea pe rol a dosarului în care cetăţeanul moldovovean Ion Picicurov a formulat o contestaţie în anulare, cale de atac extraordinară prin care încearcă să răstoarne o condamnare definitivă de patru ani şi jumătate de închisoare pentru contrabandă. 

Pronunţarea a fost amânată succesiv de pe 22 septembrie, iniţial pe 6 octombrie, iar mai apoi pe 22 octombrie. În locul pronunţării unei soluţii, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis în ziua în care judecătorul Dan Anton avea să ajungă după gratii repunerea dosarului pe rol, arătând că sunt necesare noi lămuriri. 

”În temeiul art. 395 Cod procedură penală, repune cauza pe rol si stabileste termen de judecată la data de 17.11.2015 pentru când se citează părtile si se înstiintează apărătorul ales al contestatorului Picicurov Ion cu privire la termenul stabilit.”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Iaşi pronunţată pe 22 octombrie.

Ion Picicurov este una din piesele de puzzle cu care procurorii DNA au reuşit să îl înfunde pe controversatul magistrat ieşean Dan Anton. Basarabeanul a fost condamnat anul trecut de Judecătoria Huşi la patru ani şi jumătate de închisoare. Potrivit DNA, rudele lui Picicurov au apelat la fostul senator Teodor Haucă pentru a-şi folosi influenţa pe lângă magistraţii ieşeni.  Pe 14 mai anul trecut, la o lună după ce Picicurov fusese condamnat de instanţa din Huşi, magistratul Dan Anton s-a întâlnit cu fostul parlamentar şi rudele lui Picicurov la un hotel din Iaşi. Potrivit DNA, Dan Anton le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei respective.

”În schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate să-i angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în cadrul Baroului Iaşi. În acelaşi context, inculpatul Haucă Teodor şi o altă persoană i-au asigurat, în datele de 09.10.2014 şi 10.10.2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton Dan, servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova.”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 9 februarie anul curent, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis în parte apelul formulat lui Picicurov, menţinând condamnarea, însă diminuând daunele materiale de la 988.876 lei, la 574.094 lei. Pe 10 martie, Ion Picicurov a formulat o primă cale extraordinară de atac - recurs în casaţie, însă a fost respins de Curtea Supremă pe 30 mai, ca fiind indmisibil. Pe 12 iunie, anul curent, contrabandistul basarabean a apelat la cea de-a doua cale extraordinară de atac, înaintând pe rolul Curţii de Apel Iaşi contestaţia în anulare.

Cum a ajuns Picicurov în vizorul autorităţilor române

Basarabeanul căruia Dan Anton i-ar fi promis scăparea de puşcărie face parte din rândul contrabandiştilor care acţionează pe frontiera verde a României cu Republica Moldova. Picicuorv a fost prins, după ce un vasluian pe care îl plăteau pentru a le depozita ţigările, l-a denunţat.

Pe 20 decembrie 2013, un echipaj al Poliţiei de Frontieră Huşi, aflându-se într-o patrulare pe raza localităţii Drânceni, de pe Valea Prutului, a observat intrând în curtea unui localnic o autoutilitară, care venea dinspre Iaşi, având farurile stinse. Ulterior, poliţiştii au observat mai multe persoane încărcând în autoutilitară pachete voluminoase, care s-au dovedit a fi baxuri cu ţigări de contrabandă. Iniţial au fost pus sub acuzare vasluianul în curtea căruia intrase autoutilitara, Veronel Florea. 

contrabanda veronel

Cu ocazia percheziţiilor (foto sus), au fost descoperite peste 30.000 de pachete de ţigări Plugaru, cu timbru de Republica Moldova. Ulterior, s-a constatat că s-au desfăşurat trei transporturi cu peste 80.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Florea a fost fost arestat şi trimis în judecată pentru contrabandă. În timpul anchetei, însă, bărbatul a relatat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi că de fapt el nu avea decât rolul de  pune la dispoziţie imobilul şi curtea unor contrabandişti basarabeni şi să asigure paza  în timpul încărcării coletelor cu ţigări.

Ţigările erau aduse în curtea lui Florea Veronel (video jos) fiind trecute peste râul Prut, noaptea, în mod ilegal. Vasluianul a declarat anchetatorilor că ulterior, ţigările de contrabandă erau preluate din curtea sa de un cetăţean moldovean pe nume Vasile şi un alt cetăţean moldovean care avea calitatea de şofer al autoutilitarei.

Prinderea contrabandistului basarabean

În timpul percheziţiilor efectuate la locuinţa lui Veronel Florea, anchetatorii au descoperit mai multe bonuri de carburant şi rovignete ale CNADR. În urma verificării, procurorii au identificat benzinăriile care au emis respectivele bonuri, iar în baza înregistrărilor puse la dispoziţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, a fost identificat conducătorul autoutilitare în persoana basarabeanului Ion Picicurov. Pe una dintre înregistrări a fost identificată şi persoana indicată de vasluian în timpul audierilor ca fiind ”Vasile”.

În vedere identificării celor două persoane, procurorii huşeni au solicitat Centrului de Contact Galaţi informaţii despre toate intrările şi ieşirile din România efectuate în perioada 1-12 decembrie 2013, de autoturismul surprins în înregistrările video. În urma verificărilor, a rezultat că respectiva autoutilitară a intrat şi ieşit din România, în perioada vizată, de cinci ori prin Punctele de trecere a frontierei Albiţa şi Sculeni, iar în ea s-au aflat doi cetăţeni moldoveni: Ion Picicurov şi Vasile Hriţcu.

În baza datelor obţinute, au fost efectuate recunoaşteri de grup, ocazie cu care vasluianul Veronel Florea i-a indicat pe cei doi cetăţeni moldoveni ca fiind cei care desfăşurau activităţi de contrabandă. Pentru a stabili traseul contrabandişitlor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi au solicitat şi înregistrarile video ale unor primării situate pe comunicaţia DN 28 Iaşi Albiţa.

Descindere a poliţiştilor de frontieră vasluieni


Astfel, în înregistrările efectuate de camerele video instalate de primăria Gorban, din judeţul Iaşi au fost surprinsă autoutilitara în care se aflau cei doi moldoveni, orele la care treceau spre Iaşi, când se întorceau, precum şi momentele când staţionau, atunci când în zonă apăreau echipaje ale Poliţiei de Frontieră.

Ion Picicurov a fost prins de autorităţile Române pe 17 ianuarie 2014, în timp ce intra în România. Iniţial a dat o declaraţie pe care ulterior şi-a retras-o. A recunoscut că îl cunoaşte pe celălalt cetăţean moldovean, însă a negat că ar desfăşura activităţi de contrabandă afirmând că doar îl pe Vasile Hriţcu în unele probleme personale şi activităţi comerciale. A afirmat că, de fapt,autoutilitara era goală atunci când o transporta, însă a recunoscut că de fiecare dată era dirijat de Hricu care se deplasa cu un alt autoturism, atât în faţa sa, cât şi în spatele său şi îi spunea când să oprească şi când să îşi continue traseul. 

Procurorii au solicitat lui Picicurov în două rânduri să fie confruntat cu vasluianul în curtea căruia erau depozitate ţigările de contrabandă, însă a refizat de fiecare dată. A fost cercetat şi judecat în stare de arest preventiv.

Al doilea contrabandist, liber


În cazul lui Vasile Hriţcu, având în vedere că s-a sustras cercetărilor, pe 8 mai, anul curent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi au solicitat instanţei transferarea procedurii penale în acest caz către autorităţile din Republica Moldova. Solicitarea a fost admisă de Judecătoria Huşi. Având în vedere că au identificat pe teritoriul României mai multe bunuri aparţinând basarabeanului Vasile Hriţcu, procurorii Huşeni au instituit sechestru asigurator pe 7 tiruri aflate în proprietatea acestuia.

Magistratul Dan Anton a fost arestat pe 22 octombrie de Curtea de Apel Bucureşti, alături de grefiera Mihaela Prelipcean de la Judecătoria Iaşi. Procurorii DNA în acuză pe judecătorul ieşean de trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, dare de mită, şantaj respectiv violarea vieţii private.

Mai puteţi citi:

Judecătorul Dan Anton a primit pont de la o grefieră că este interceptat telefonic. Magistratul, arestat pentru 30 de zile

Judecătorul Anton, şpagă pentru un medic pentru a-l distruge pe fostul soţ al amantei sale. Magistratul îl filma pe bărbat prin parcurile din Iaşi

Judecătorul „Big Brother”. Magistratul Dan Anton a plasat o cameră video în apartamentul fostului soţ al iubitei sale. Magistratul, reţinut de DNA

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite