Cele mai exotice şpăgi ale poliţiştilor. De la fripturi, pastrame, mămăligă sau mâncare pentru câini la pantaloni şi pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Unii români nu ţin cont de nimic atunci când cer şpagă, iar în această categorie intră oameni cu diverse profesii, inclusiv poliţişti. In timp ce unii dintre ei cer sume uriaşe cu titlul de mită, alţii se mulţumesc cu puţin: mâncare, băutură, haine sau obiecte de mobilier.

”Adevărul” vă prezintă cele mai exotice şpăgi descoperite în ultimul an de procurorii anticorupţie în cazul poliţiştilor. În noiembrie 2012, un comisar-şef din cadrul Secţiei 11 Poliţie Bucureşti a fost arestat preventiv, fiind acuzat că ar fi luat mită de la taximetrist, suspect într-un dosar de furt.  

Potrivit procurorilor, comisar- şef Mirel-Mişu Mindinică, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a pretins un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi de la o persoană (martor denunţător) faţă de care se efectuau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu astfel încât acesta din urmă să scape de răspundere penală. Potrivit denunţului, fripturile şi vinul urmau să fie împărţite cu ceilalţi poliţişti din Secţie.

Pentru că nu avea banii necesari achiziţionării produselor, taximetristul i-a dat ofiţerului Mindinică singurii bani pe care îi avea asupra lui. 
Poliţiştii şi hoţul ar fi stabilit să se vadă peste câteva zile pentru a le remite 500 de lei. Pentru că nu s-a prezentat din proprie iniţiativă, comisarul l-a sunat pe Petrică, cerându-i să se prezinte la secţia de poliţie, fără a-i preciza scopul pentru care îl cheamă. Hoţul a spus că întârzie puţin, deoarece este plecat din Capitală, dar s-a dus la DNA unde a denunţat tot. După câteva ore, Petrică a ajuns în Secţia de Poliţie 11 având asupra sa aparatură de înregistrare audio-video şi "dotat" şi banii înseriaţi de procurori. Arestat preventiv, comisarul-şef Mirel-Mişu Mindinică a fost trimis în judecată, în prezent fiind judecat sub control judiciar.

Pastramă, mămăligă şi mâncare pentru câine

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre este un „campion“ al şpăgilor ridicole, surclasându-i de departe pe colegii săi corupţi. Arestat pe 19 noiembrie 2015 pentru trafic de influenţă, luare de mită, favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu, comisarul Dobre accepta aproape orice de la cei pe care îi ajuta să ocolească legea: pastramă, ţuică, dar şi mămăligă şi mâncare pentru câini.

Comisarul Dănuţ Dobre a fost acuzat de procurorii DNA că primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţiştii să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au dat câteva exemple. Pe 10 iulie, comisarul i-a cerut unui subordonat să-i aplice o sancţiune mai blândă unui şofer care a depăşit viteza legală. Pentru această intervenţie, Dănuţ Dobre (foto jos) a primit mită aproximativ şapte kilograme de pastramă de oaie. 

image

De la un bărbat caruia i-a promis că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere, şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a primit diverse bunuri, printre care şi aproximativ 45 de kilograme hrană pentru câini. Anchetatorii mai spun că pentru a nu sancţiona un şofer care încălcase legislaţia rutieră ofiţerul a primit doi pui şi o mămăligă, după ce ar fi intervenit pe lângă subalternii săi ca să nu-l sancţioneze contravenţional pe respectivul conducător auto. 

Dănuţ Dobre a convins doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, să intervină pentru ca un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoriile ”C” şi ”E”, mai arată sursele citate. În schimbul acestei intervenţii  bărbatul respectiv i-a dat lui Dobre, chiar în biroul său, bani şi doi litri de ţuică.

Dănuţ Dobre, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Teleorman a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru 9 infracţiuni de trafic de influenţă, 3 infracţiuni de luare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de favorizarea făptuitorului, dosarul afându-se în prezent la Instanţa Supremă, unde se judecă excepţiile din Camera Preliminară.

De la pantaloni şi şampanie, la saci de ciment şi scândură
 
Un alt caz de corupţie a zguduit la sfârşitul anului trecut Poliţia Rutieră din Vaslui. Şeful Biroului Rutier Vaslui, subcomisar Iulian Munteanu şi un superior de-al acestuia din cadrul Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-şef Mihai Axente au fost arestaţi pe 19 decembrie 2015. 

Şeful Biroului Rutier a fost acuzat că din 2013 şi până în toamna anului trecut, în mod constant, a solicitat agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane apropiate sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu solicita diverse beneficii. 

De regulă, amenzile erau aplicate pentru viteză, lipsa centurii, folosirea necorespunzătoare a luminilor, lipsa asigurării etc.  În cazul unui şofer sancţionat pentru trei contravenţii, şeful Biroului Rutier a cerut subalternului să anuleze două dintre amenzi, transformându-le în avertisment. Pentru acest serviciu, Iulian Munteanu a primit o baterie auto. Tot pentru astfel de servicii, Iulian Munteanu a primit de la şoferii pe care îi scutea de amenzi, prin falsificarea proceselor verbale, diverse bunuri sau reduceri la diferite bunuri achiziţionate.

De la un om de afaceri din Huşi, căruia i-a promis că va interveni pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Târgu Bujor, pentru a-i soluţiona favorabil dosarul în care era cercetat pentru conducere fără permis, Iulian Munteanu (foto jos) a pretins o pereche de pantaloni!

image

De la proprietarul unui depozit din Vaslui, şeful Biroului Rutier a primit, în schimbul unei intervenţii, o reducere de 4 lei (!) la sticla de şampanie, achiziţionând nouă sticle cu 15 lei, în condiţiile în care preţul pe raft era 19 lei. Iar chilipirurile nu s-au oprit aici. Saci cu ciment, scândură, şine metalice, lemne de foc sunt alte produse care, arată procurorii DNA, au intrat în proprietatea subcomisarului Iulian Munteanu în mod gratis sau achiziţionate la preţ redus de la persoane surprinse în trafic încălcând legislaţia rutieră şi pentru care cerea poliţiştilor din subordine să falsifice procesele verbale.

Pofta unui şef din IGPR: un pat de frasin de la Vaslui

În timp ce procurorii DNA îi monitorizau pe poliţiştii vasluieni, la IPJ Vaslui a venit o echipă de control de la IGPR, din care făcea parte şi comisarul-şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere. Pentru a trece cu vederea problemele descoperite la Biroul Rutier Vaslui, acesta s-ar fi lăsat „uns” cu doi miei, câteva sticle de vin şi… un pat. Ce nu ştiau cei doi era că procurorii instalaseră microfoane peste tot şi auzeau toate aranjamentele pe care aceştia le făceau. 

„Da’ nu mergem până la Huşi ca să ne…să…să deviem nişte vin. Că vreau să-l pregătesc până joi, ca să-l trimit la Bucureşti”, îi spunea Munteanu şefului din Capitală. Discuţia despre miei a fost ceva mai complicată, pentru că unul dintre animalele sacrificate pentru Paşte ar fi trebuit să ajungă la un alt şef din Poliţia Română. „Gata! Am rezolvat! Cumătrul meu! […]Eu vineri am zis… Da’ are ceva frumos, 10 kilograme, nu… Şi are alt gust, îi ţine în fermă, îi creşte. Nu-s panarame! Eu nu mă duc la jegoşi… niciodată! Vă ajung doi?”, întreba Munteanu. 

Dar toate acestea nu erau suficiente pentru un raport favorabil despre activitatea Poliţiei Rutiere din Vaslui, aşa că Munteanu a promis piesa de rezistenţă: un pat din lemn de esenţă frasin. În acest sens, potrivit documentelor de la dosar, Munteanu şi Axente, au mers în luna aprilie 2015, la un atelier de tâmplărie, pentru ca şeful de la Bucureşti să-şi aleagă ce-I place. Nu i-a plăcut însă nimic. Drept urmare i-a comandat tâmplarului un pat din pliantul de prezentare. Nici nu s-a întors bine din control, că Axente a sunat la Vaslui să întrebe de pat. „Voiam să te întreb. Mai e de actualitate treaba aia? Dacă nu, îmi iau altu’”/ „Zi, îmi dai o veste cu ăla, sau renunţ la idee?”. Munteanu era prompt de fiecare dată: „Da, am vorbit, nu îi gata, da îl termin, nu vă faceţi probleme. Săptămâna asta sau cel târziu săptămâna viitoare”.

Grija subalternului... cum doarme şeful: „Cum staţi cu faţa? În sus?”

Motivul pentru care întâzia patul era că tâmplarul nu voia să-l facă cu materialele lui, deoarece nu avea niciun profit pentru manoperă, „serviciul” fiind gratuit pentru subcomisarul de la Rutieră. Aşa că poliţistul a apelat pentru lemn la un afacerist local: „Vreau să fac un pat şi îmi trebuie nişte frasin uscat... cu împrumut”.  Până s-a uscat lemnul, Munteanu îl întreba periodic pe Axente detalii despre cum să arate patul: „Şefu’... Ăsta mă... prietenaşu’ ăsta al meu întreabă încă o dată, doi lungime, 1,60 lăţime. Nu?”/ „ Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga […] Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”, insista Munteanu. În vara anului 2015, patul a fost transportat din Vaslui  la domiciliul comisarului-şef din Bucureşti. La DNA, Axente (foto jos) a recunoscut parte din acuzaţiile procurorilor.

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite