Cele mai ciudate obiceiuri de Revelion din întreaga lume: peşti vii eliberaţi în râuri, obiecte vechi aruncate pe geam, farfurii sparte în uşile vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revelion
Revelion

Popoarele din diferite colţuri ale lumii au tot felul de tradiţii şi superstiţii pe care le respectă cu sfinţenie în noaptea de Revelion. Anul nou este considerat un nou început şi oamenii cred că pot avea un an mai bun şi pot atrage norocul de partea lor dacă fac sau nu fac anumite lucruri în noaptea dintre ani.

În zonele istorice ale României există diferite obiceiuri de Anul Nou, parte din ele dobândite în ultimele decenii. În timp ce dobrogenii au convingerea că alungă ghinionul din case dacă la 12 noaptea vor sparge în stradă un pahar sau alt obiect din sticlă, moldovenii cred că alugă spiritele rele dacă fac multă gălăgie. În mai toate zonele ţării se crede că vei avea parte de un an prosper dacă vei avea mulţi bani asupra ta în noaptea de Revelion ori că vei atrage norocul dacă în noaptea de an nou vei purta lenjerie intimă nouă, de culoare roşie.

Obiceiuri similare se regăsesc în diferite colţuri ale lumii.

Italia este ţara unde se obişnuieşte ca în noaptea dintre ani să fie aruncate pe geam obiectele vechi şi inutile. Tradiţia a pierdut din popularitate din cauza unor incidente petrecute, aruncatul vechiturilor pe fereastră fiind mai rar întâlnit în ultimii ani.

În Austria şi Elveţia oamenii poartă costume neobişnuite pentru a alunga frica. Potrivit unei legende, în anul 314, suveranul pontif Silvestru ar fi capturat un monstru marin. Timp de secole, oamenii au crezut că acesta va scăpa în anul 1.000 şi va distruge lumea. În ajunul zilei de Sfântul Silvestru (Anul Nou) localnicii se costumează în amintirea momentului când a fost prins monstrul şi s-a risipit spaima.

În Danemarca, în ultima zi din an se sparg farfurii în uşile vecinilor. Casa în faţa căreia se vor aduna mai multe cioburi va fi ferită de ghinioane iar cei care locuiesc în ea vor avea parte de un an prosper.

În Ecuator şi Peru, dar şi alte ţări din America Latină, oamenii confecţionează păpuşi din cârpă ori din hârtie creponată care reprezintă anul care tocmai s-a încheiat. În ultimele zile din an, păpuşile sunt agăţate în faţa casei iar de Revelion, la ora 24, sunt arse în stradă. Din ţări ale Americii Latine (Brazilia) provine şi obiceiul de a purta în noaptea dintre ani lenjerie intimă cât mai colorată. Culoarea roşie simbolizează dragostea, iar galbenul reprezintă norocul la bani.

În Grecia este tradiţională de Revelion un fel de plăcintă cu răvaş. Seara de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile şi o mâncare tradiţională în această noapte este vasiilopitta, o prăjitură în care este introdusă o monedă. Cel care va găsi bănuţul în porţia lui va avea noroc peste an.

În Rusia se obişnuieşte ca în noaptea de Anul Nou, chiar la miezul nopţii, să fie deschise toate uşile şi ferestrele pentru a lăsa anul vechi să iasă şi să intre în casă Anul Nou. În Belarus, tinerele nemăritate obişnuiesc de Revelion să atragă un cocoş cu câteva boabe de porumb. Se crede că cea în jurul căreia se va învârti cocoşul se va mărita în cursul anului.

Filipinezii obişnuiesc să poarte în ultima zi din an haine cu buline şi pun pe masă preparate culinare în forme rotunde. Forma rotundă, la fel ca şi monedele, ar fi semn de prosperitate.

În India, Revelionul e plin de culoare în toate colţurile ţării. În unele zone, indienii se împodobesc cu flori multicolore, în alte zone, oamenii se îmbracă în anumite culori. De exemplu, în India Centrală clădirile sunt împodobite de Anul Nou cu steaguri portocalii.

În Japonia, la fiecare templu, în noaptea dintre ani va bate gongul de 108 ori. Se crede că acesta este numărul păcatelor acumultate de un suflet pe parcursul unui an şi fiecare bătaie de gong va alunga un păcat până la purificarea sufletului. Pregătirile pentru această noapte încep cu o săptămână înainte când japonezii au grijă să achite toate datoriile şi să îşi ceară scuze cunoscuţilor pentru ca divinitatea să le ierte păcatele. Tot în ultima săptămână din an se face curăţenie generală în case pentru a alunga toate spiritele rele.

În Vietnam, fiecare familie cumpără un crap viu în ultima zi din an căruia îi vor da drumul în râu la miezul nopţii. Obiceiul vine din convingerea vietnamezilor că în fiecare casă trăieşte un zeu care în noaptea de Anul Nou se duce la cer şi acolo va judeca cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei. Călătoria zeului se face pe spatele unui crap, de aici şi obiceiul de a elibera câte un peşte în râu.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite