Ce să mâncăm ca să nu avem nevoie de ochelari. Alimentele care ne fac ochii sănătoşi şi vederea de vultur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O alimentaţie corespunzătoare ne poate scăpa de ochelari FOTO SHUTTERSTOCK
O alimentaţie corespunzătoare ne poate scăpa de ochelari FOTO SHUTTERSTOCK

Toată lumea este convisă că morcovii sunt cele mai bune alimente pentru a avea o vedere mai bună. Oftalomogii afirmă însă că multe alte beneficii le regăsim într-o multitudine de produse pe care ni le oferă natura.

Potrivit medicului oftalmolog Roxana Cozubaş, cele mai importante alimente care menţin o sănătate oculară puternică şi previn apariţia bolilor degenerative sunt cele care conţin antioxidanţi – vitaminele A, C, E, carotenoizi (luteina, zeaxantina, betacaroten), acizi graşi esentiali, dar şi minerale (zinc, cupru, magneziu, crom). 

Iată care sunt alimentele recomandate de dr. Roxana Cozubaş pentru a avea ochii sănătoşi şi o vedere foarte bună:

Fructe de pădure

Fructele de pădure (afine, coacăze, mure, zmeură), dar şi strugurii închişi la culoare conţin o mare cantitate de antioxidanţi, cu rol în prevenirea apariţiei degenerescenţei maculare legată de vârstă şi a cataractei. 

Rolul acestor fructe, subliniază medicul Cozubaş, este cunoscut şi în adaptarea la întuneric, creşterea capacităţii de efort vizual şi adaptarea la schimbările locale date de miopie.

Legume verzi

Frunzele verzi (spanac, salata, kale, patrunjel), precum şi broccoli sau ardeii graşi, conţin luteină şi zeaxantină (pigmenţii maculari care protejează retina de acţiunea distrugătoare a luminii albastre şi a radiaţiilor ultraviolete). Mai conţin şi vitamina C, precum şi coenzima Q10, recomandată în glaucom, cataractă sau retinopatie diabetică.

Fructe/legume galbene, portocalii şi roşii

Roşiile, citricele, morcovii sau dovleceii conţin, pe lângă vitaminele A, C, E, şi carotenoizi, tot cu rol antioxidant. Fructele şi legumele galbene, portocalii sau roşii sunt adevărate protectoare ale retinei şi sunt indicate a fi consumate în sindromul de ochi uscat sau în cataractă.

Nucile, seminţele şi uleiurile vegetale

Nucile (fistic, migdale, nuci romanesti), seminţele (dovleac, floarea soarelui, in), avocado şi uleiurile vegetale (măsline) sunt surse importante de acizi grasi esenţiali si trebuie consumate în fiecare zi, cu măsură. Pregăteşte de dimineaţa un pumn mic de nuci crude, puse la înmuiat în apă filtrată, pe care să le mananci seara, înainte de culcare. Peste noapte, corpul tău va folosi acizii graşi în diverse procese reparatorii care au loc în somn.

Ouăle şi peştele

Ouăle şi peştele (în special cel gras) vin şi ele cu un aport de acizi graşi şi aminoacizi necesari menţinerii unei vederi sănătoase.

”Aşadar, daca vrei o vedere sănătoasă, profită de de tot ceea ce este crud în natură, legume şi fructe de sezon. Pe lângă ochii tăi, îţi va mulţumi întregul organismul pentru influxul de vitamine şi antioxidanţi pe care îl aduci în alimentaţie”, conchide medicul Roxana Cozubaş. 

Medicul Roxana Cozubaş activează în cadrul Policlinicii Dorobanţi a Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Specialist în Oftalmologie, Roxana Cozubaş îşi dedică timpul liber activităţilor educative şi de prevenţie în sănătate. Sfaturile acesteia pot fi găsite şi pe blogul personal, acolo unde îi învaţă pe pacienţi cum să îşi menţină ochii sănătoşi şi să acţioneze atunci când apare o problemă oftalmologică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite