Cât trebuie să plătească responsabilii din învăţământ unui copil de grădiniţă strivit în timpul unei pauze de o poartă  de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o minune a făcut ca poarta să nu cadă peste mai mulţi copii
Doar o minune a făcut ca poarta să nu cadă peste mai mulţi copii

După patru ani de anchete şi procese, instanţele de judecată au dat un prim verdict în cazul unui copil de grădiniţă accidentat grav în timpul unei pauze, după ce o poartă de fotbal care a căzut peste el, strivindu-i capul.

Judecătoria Vaslui a dispus obligarea fostului director al şcolii din satul Rafaila şi a inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui la plata a 35.000 lei daune morale băieţelului în vârstă de 8 ani şi părinţilor acestuia şi aproximativ 1300 lei daune materiale. 

Atât fostul director al Şcolii Rafaila, Maria Petrescu, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui au atacat sentinţa pronunţată de Judecătoria Vaslui, apreciind că valoarea daunelor morale este mult prea mare, raportat la suferinţa copilului, care mai multe săptămâni s-a zbătut între viaţă şi moarte la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti.

Dosarul a fost înaintat miercuri, 22 iunie, Tribunalului Vaslui, care urmează să pronunţe o sentinţă definitivă în acest caz.

Alin Ghirvan avea patru ani când a fost la un pas să îşi piardă viaţa din cauza neglijenţei reprezentanţilor şcolii din sat, care deşi ştiau că poarta de fotbal de pe terenul de sport era şubredă şi abia se mai ţine în poziţie verticală. Pe 3 octombrie 2012, Alin a mers la grădiniţă, iar în pauză a ieşit împreună cu mai mulţi colegi în curtea şcolii, acolo unde era improvizat un teren de sport, unde erau amplasate două porţi de fotban. Câţiva dintre copii s-au împins în poarta grea de aproape 100 de kg şi cum aceasta era instabilă, nefiind fixată în ciment, s-a prăbuşit peste băiatul de 4 ani. Lovit puternic la cap, micuţul a rămas inert la pământ. Deşi educatoarea lui se afla la doar câţiva metri distanţă, aceasta nu a mai avut timp să intervină. Îngrozită, femeia a chemat ajutoare, a luat copilul în braţe şi apoi a leşinat şi ea.

ancheta rafaila

FOTO: Poarta de fotbal nu era fixată în pământ

La faţa locului a ajuns un echipaj de la Ambulanţă, care i-a acordat băiatului primul ajutor, apoi l-a transportat la spitalul din Vaslui. În aceeaşi seară băieţelul a fost transportat în comă cu un elicopter SMURD la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti

” Am preluat un copil de 4 ani, victima unui accident, cu fractură cominutivă occipitală cu hemoragie subarahnoidian, este transferat la Spitalul Bagdasar.  E intubat, ventilat”, preciza, în 2012, medicul Adrian Dobrescu de la SMURD Bucureşti la preluarea pacientului din Vaslui.

Şansa băieţelului, spun medicii, a fost că fracturile craniene nu i-au afectat creierul, astfel că acesta a putut fi recuperat.

Pericolul din curtea şcolii, ignorat cu bună ştiinţă

Conducerea Şcolii Rafaila în cadrul căreia funcţionează şi grădiniţa la care învăţa băieţelul, a precizat după producerea accidentului că poarta a fost scoasă din pământ de muncitorii care au lucrat la reabilitarea clădirii, în urmă cu câţiva ani, şi de atunci nimeni nu s-a mai preocupat să o fixeze. Pentru a evita producerea unui accident, zi de zi, omul de serviciu punea poarta pe pământ, însă după plecarea lui, seară de seară, tinerii din sat sareau gardul, ridicau poarta pentru a juca fotbal.

ancheta

FOTO: Poliţiştii au făcut cercetări la locul accidentului

Directorul şcolii: ”Sunt vinovată!”

„Îmi pare foarte rău! Sunt vinovată de tot ce s-a întâmplat şi voi suporta consecinţele! M-am preocupat de organizarea începutului de an şcolar în condiţii bune şi am neglijat un lucru atât de important. Am neglijat exterioarele. Ne-am propus să o fixăm în ciment, pentru că ne-am gândit că se poate întâmpla ceva oricând. Omul de serviciu o aşeza pe pământ la finalul fiecărei zile, însă tinerii din sat o ridicau ca să joace fotbal. Nu caut scuze, mă consider vinovată de cele întâmplate şi voi suporta consecinţele. Aşa ceva nu trebuia să se întâmple!”, declara în 2012 Maria Petrescu, fostul director al Şcolii Rafaila (foto jos).

directoare rafaila

La câteva zile după tragedie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a dispus demiterea Mariei Petrescu, pentru neglijenţă în management.

În septembrie 2013, la aproape un an de la accidentul cumplit, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus trimiterea în judecată a fostei directoare pentru vătămare corporală din culpă. Maria Petrescu a scăpat însă de tragerea la răspundere penală, după intrarea în vigoare a noului cod penal, în 2014.

” Constată că infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de articolul 184 alininiat 1 şi 3 Cod Penal, pentru care a fost trimisă în judecată inculpata Petrescu Maria, a fost dezincriminată”, se menţionează în soluţia de achitare dispusă pe 2 iulie 2014 de Judecătoria Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite