Bijuterie a cerului fotografiată la Observatorul Bârlad: nebuloasa Dumbbell surprinsă de astronomi
0Nebuloasa Dumbbell, denumită şi Messier 27, este un interesant obiect „deep sky” ce se observă foarte bine în această perioadă a anului. Este una dintre cele mai cunoscute nebuloase planetare, aflată la o distanţă de aproximativ 1.360 de ani lumină de noi.
Acest interesant obiect „depp sky” este o adevărată bijuterie a cerului atunci când este captată în imagini. Fotografia a fost surprinsă în dimineaţa zilei de 23 iunie la Observatorul Astronomic din cadrul M uzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Pentru realizarea ei a fost folosit telescopul principal al Observatorului şi o combinaţie de filtre colorate RGB pentru redarea culorii, precum şi un filtru H apha pentru a pune în evidenţă norii moleculari de hidrogen din componenţa nebuloasei. Nebuloasa Dumbbell face parte din constelaţia Vulpea.
„Echipa de la Observatorul Bârlad a reuşit cu ajutorul aceluiaşi telescop să realizeze mai multe cadre. La finalul lunii, cum maximum de vizibilitate pe 28 iulie, o să fie un curent de meteori, Delta Aguaride Sud, iar după 17 iulie vor fi vizibili meteorii din curentul Perseide (stele căzătoare)”, a menţionat, pentru „Adevărul”, muzeograful Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului Bârlad.
Nebuloasa Dumbbell s-a format în urma “morţii” stelelor de mărimea soarelui. Aceste stele nu au un final violent, aşa cum se întâmplă în cazul stelelor gingante sau supergigante, care de regulă sfârşesc prin supernove sau hipernove.
Citeşte şi:
Spectaculoasa cometă ISON, observată de specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bârlad
FOTO Noua generaţie de absolvenţi ai Şcolii de vară de astronomie, Bârlad