Ancheta în cazul fetiţei care cântăreşte 5 kilograme la 4 ani bate pasul pe loc. Autorităţile îşi pasează atribuţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul dramatic al fetiţei de patru ani din judeţul Vaslui, care a ajuns la spital cântărind doar cinci kilograme a sensibilizat oameni din întreaga ţară şi străinătate, ce şi-au oferit deja disponibilitatea de a o ajuta, însă nu şi autorităţile locale care nu se grăbesc să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi

Primele concluzii ale reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui arată că atât fetiţa de cinci ani, cât şi ceilalţi cinci fraţi, aflaţi acasă sunt neglijaţi sever de părinţi. În plus în cazul fetiţei de cinci ani, conducerea DGASPC Vaslui vorbeşte şi de o neglijenţă medicală extrem de gravă.

« Avem de-a face cu un caz de neglijenţă severă şi cel mai grav este că această familie era monitorizată de asistentul social din comuna Soleşti, care nu a văzut niciodată copilul. Nu e normal ca factorii responsabili din zonă şi comunitatea să trateze astfel de cazuri dramatice cu indiferenţă. Pentru mine este surprinzător şi cum a acţionat medicul de familie ţn acest caz. Este clar că nu a văzut acest copil, dar această problemă este de competenţa autorităţilor sanitare, a Direcţiei de Sănătate Publică”, a declarat Ionel Armeanu Ştefănică, directorul general al DGASPC

Reprezentanţii DSP nu au declanşat, până astăzi, o anchetă în acest caz, însă anunţă că se vor întâlni cu reprezentanţii Colegiului Medicilor şi cei ai Asociaţiei Medicilor de Familie pentru a analiza situaţia şi a stabili dacă i se poate reţine vreo culpă doctoriţei Elena Cristina Ungureanu, din Soleşti, cea care o avea în lista de pacienţi pe fetita de patru ani.

« Noi vom avea o întâlnire cu conducerea Colegiului Medicilor, însă în ce măsură a efectuat medicul de familie serviciile medicale în cazul fetiţei, va trebui să stabilească reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate », a menţionat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

La rândul lor, cei de la CJAS spun că pentru a face cercetări în cazul medicului de familie Elena Cristina Ungureanu, din Soleşti, au nevoie de o sesizare!

« Noi nu ne putem depăşi atribuţiile, avem nevoie de o sesizare pentru a face o anchetă, aşa lucrăm. Medicul de familie are raportate câteva servicii medicale în cazul acestei fetiţe, dar pentru a fi verificate trebuie, aşa cum v-am spus, o sesizare de la cineva, de la oricine. Eu personal am încercat să o contactez telefonic pe doamna doctor, dar nu mi-a răspuns la telefon. Aştept să vină săptămâna viitoare la raportare şi o să o rog să îmi scrie un punct de vedere despre acest caz », a declarat Simona Polak, directorul CJAS.

La rândul lor, poliţiştii care fac cercetări sub aspectul săvăârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului spun că aşteaptă concluziile medico legale, respectiv cele de la Protecţia Copilului pentru a mai face vreun pas în anchetă.

În plus, Consiliul Judeţean Vaslui au convocat pentru luni, 3 martie, toţi asistenţii sociali de la primăriile din judeţ pentru o nouă « instruire ». Ca o ironie a sorţii, o astfel de întâlnire a mai avut loc tot după un caz dramatic, petrecut tot în comuna Soleşti, când în octombrie 2012 un tată şi ucis fetiţa, după ce anterior ameninţase că va face un astfel de gest.

Sprijin din străinătate pentru fetiţă

Cătălina, fetiţa înfometată, se afă în continuare în stare gravă la spital. De duminică noaptea de când a fost internată, a luat în greutate 600 de grame.

„Starea fetiţei este în continuare critică, aceasta a luat însă în greutate. Vrea să mănânce, dar sistemul ei digestiv „Starea fetiţei esteeste afectat de faptul că a fost atâta timp hrănită necorespunzător. Are nevoie de o alimentaţie echilibrată şi de mult timp pentru recuperare”, a precizat Eliza Tighici, medicul pediatru care se ocupă de cazul fetiţei. 

Fetiţa care aspectul unui bebeluş de trei luni a început să se mişte şi, sprijinită, a început să stea în şezut pentru perioade scurte de timp.

Impresionaţi de soarta fetiţei, mai multe persoane au contactat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru a-i oferi sprijin. O familie din Germania şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor pentru tot ceea ce este nevoie pentru recuperarea micuţei. O altă persoană din municipiul Vaslui, fost cadru medical, şi-a exprimat dorinţa de a adopta fetiţa, în cazul în care părinţii vor fi decăzuţi din drepturile părinteşti. 

Citeşte şi

Fetiţa din judeţul Vaslui care cântăreşte 5 kilograme la vârsta de 4 ani. Înfometată de părinţi, ignorată de autorităţi

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite