Închisoare cu executare pentru afaceristul vasluian care a încercat să-şi asigure protecţia asociindu-se cu şefii judeţului şi nevestele acestora
0Afaceristul Marcel Florescu a fost condamnat de Tribunalul Cluj la şase ani de închisoare şi zece luni de închisoare, iar partenerul său, Iulian Hadâmbu la şase ani, pentru complicitate la infracţiunea de acordare fără drept de subvenţii. Afacerea Prodloial derulată de Florescu în anii 2000, a făcut multă vâlvă, după ce fostul valutist s-a asociat cu nevestele mai marilor PSD de la acea vreme. Toate au avut calitate de martor în dosar.
Şapte ani, atât a durat procesul controversatului afacerist vasluian Marcel Florescu, în dosarul în care era judecat, alături de partenerul său de afaceri Iulian Hadâmbu, pentru săvârşirea a zece infracţiuni economice şi aproape 100 de acte materiale. Florescu a cerut şi a obţinut strămutarea dosarului de la Vaslui, la Cluj, apoi a încercat să mituiască procurorul care instrumenta dosarul, însă a ajuns după gratii pentru o vreme. A solicitat amânări peste amânări, expertize, tot ce a fost posibil numai peste a curge timpul în favoarea sa, sperând că faptele care au stat la baza unui prejudiciu impresionant - 2 milioane de euro, se vor prescrie. Şi după trei ani de urmărire penală şi şapte ani de judecată, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de răspundere penală pentru aproape toate faptele pentru care au fost deferiţi justiţiei, deoarece a intervenit prescripţia faptelor. Magistraţii din Cluj au “compensat” prescripţia de care s-au bucurat cei doi inculpaţi cu o pedeapsă apropiată de maximum prevăzut de lege pentru singura infracţiune pentru care Florescu şi Hadâmbu au mai putut fi traşi la răspundere, cea de complicitate la acordare de subvenţii. În plus, pe lângă privarea de libertate, greu vor atârna pentru destinul celor doi afacerişti şi sumele uriaşe ce trebuie să le achite pentru acoperirea prejudiciului creat - aproape două milioane de euro. Florescu se află la a doua condamnare în jumătate de an, la sfărşitul anului trecut, fiind condamnat de Judecătoria Cluj la trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Şpaga dată în 2007 fiului procurorului de caz (Corneliu Gheorghiţă, fostul şef DNA Iaşi) ar fi trebuit să-l scoată basma curată în dosarul ce tocmai a fost condamnat.
Capetele de acuzare
Marcel Florescu şi Iulian Hadâmbu au fost trimişi în judecată în 2007 pentu săvârşirea a câte zece infracţiuni economice, cu consecinţe grave. Cei doi au fost achitaţi de judecători pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, întrucât au fost dezincriminate prin noul Cod Penal. Au scăpat întrucât a intervenit prescripţia faptelor de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuat, uz de fals în formă continuată. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Afacerea care l-a înfundat
Potrivit procurorilor DNA, “la 26 iunie 2003, inculpatul Florescu Marcel, în calitate de administrator al SC Prodloial SRL Negreşti, din judeţul Vaslui, a cesionat fictiv firma către un cetăţean din Republica Moldova, după care a continuat să o administreze în fapt, în scopul spălării de bani şi al evaziunii fiscale".
Prin intermediul firmei sale, Florescu a introdus în ţară, fără documente de provenienţă, 2.800 de tone de îngrăşăminte chimice, care au fost vândute prin mai multe firme ale celor doi arestaţi. Prin aceasta, au mărit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale şi au obţinut profituri însemnate. Totodată, cei doi inculpaţi au determinat aprobarea unor deduceri de TVA în temeiul unor operaţiuni comerciale fictive. La operaţiunea de spălare de bani iniţiată de Marcel Florescu şi Iulian Hadâmbu şi-au dat concursul câteva zeci de persoane, funcţionari publici şi salariaţi ai unor societăţi comerciale, aceştia fiind sancţionaţi doar administrativ, sub motivul că nu au cunoscut amploarea faptelor. Florescu a fost arestat în acest dosar din 14 aprilie 2007, până pe 10 august acelaşi an.
Asocierea cu “baronesele”
De-a lungul timpului, Marcel Florescu a fost implicat în mai multe afaceri dubioase. Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri s-a petrecut la începutul lui 2003, chiar cu firma care avea să-l aducă după gratii. Pentru a se bucura de protecţie la nivel ţnalt, Florescu s-a asociat în cadrul societăţii Prodloial cu Adriana Ţibulcă, nevasta prefectui de Vaslui de la acea vreme, Paraschiva Neacşu, consoarta subprefectului de atunci, şi Elena Monica Cătălin Cupşan, jumătatea secretarului general al Prefecturii din acea vreme. În timp ce nevestele erau asociate cu Florescu la Prodloial, cei trei şefi ai judeţului Ţibulcă, Neacşu şi Cupşan s-au asociat în cealaltă firmă - Marflor. Odată cu izbucnirea scandalului, cu toţii s-au dezis de Florescu, retrăgându-se din cele două societăţi.
Societatea Prodloial Grup SRL Negreşti şi fusese înfiinţată în 2002 şi se ocupa cu "activităţi mixte-cultură vegetală şi creşterea animalelor. Administratorul firmei era Marcel Florescu, pe atunci proprietar de abator, dar pe care vasluienii îl cunoşteau de când încărca brichete, dădea discoteci, înregistra muzică sau schimba valută în centru. Firma din Negreşti a cumpărat fostul SMA, de unde acţionarii au scos sume mari de bani din vânzarea utilajelor la fier vechi.
"A fost o greşeală, a spus fostul prefect Ioan Ţibulcă, după izbucnirea scandalului, referindu-se la asocierea în afaceri a soţiei sale, Adriana Ţibulcă, cu Marcel Florescu. Într-adevăr, soţia mea s-a asociat cu Florescu şi acest lucru a fost o greşeală. Însă eu nu l-am cunoscut pînă ce acesta nu a mers la domnul Cupşan. Apoi, când am aflat mai multe, iar domnul Manole (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui - n.r.) mi-a spus să nu-i mai permit lui Florescu să tragă gipul în faţa Prefecturii, i-am spus soţiei să iasă din societate".