10 reguli de aur care garantează succesul elevilor. Cum îţi poţi ajuta copilul să înveţe fără să fie stresat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi părinţii îşi doresc copii cât mai inteligenţi, cu rezultate şcolare cât mai bune. Succesul şcolar presupune, pe lângă studiu individual, şi multă implicare din partea părinţilor şi a dascălilor.

”Adevărul” vă prezintă astăzi zece reguli esenţiale, care stau la baza dezvoltării intelectuale a copiilor. Recomandările vin de la un dascăl al Şcolii ”Constantin Parfene”, Vaslui, una dintre unităţi de învăţământ performante, de pe băncile căreia ies elevi de excepţie.

 „Copiii sunt diferiţi, chiar dacă au aceeaşi vârstă, învaţă în aceeaşi clasă, în condiţii similare. Nu există două persoane identice de aceea nu există „reţete”, nu putem aplica aceleaşi metode, aşteptând aceleaşi rezultate. Este foarte important să tratăm diferenţiat elevii în procesul de învăţare, să găsim căi care să-i motiveze şi să le dezvolte încrederea în sine. Educaţia trebuie sa fie un domeniu flexibil, plin de creativitate şi inovaţie, iar profesori adevăraţi magicieni”, a declarat pentru ”Adevărul”, Monica Maria Coman, directorul adjunct al Şcolii ”Constantin Parfene” Vaslui.

Regulile de bază care stimulează randamentul şcolar:


1. Ai răbdare să-ţi cunoşti propriul copil! Deseori am întâlnit părinţi care cereau prea mult de la copiii lor, comparându-i mereu cu alţi colegi mai buni decât ei, fără să le vadă calităţile. 

2. Ajută-ţi copilul să inţeleagă ce poate să facă cu ceea ce învaţă şi cu talentul său!

Îndemnul părinţilor “învaţă acum că o să-ţi trebuiască mai târziu sau că o să poţi să ai o anumită meserie” nu e motivant pentru copii. Cât sunt mici, motivaţia elevilor este una extrinsecă şi se bazează pe recompense venite de la profesori sau părinţi. Odată cu trecerea timpului şi înaintarea în vârstă motivaţia devine intrinsecă, elevii devenind tot mai conştienţi de rolul educaţiei şcolare pentru formarea lor şi beneficiile învăţării pentru viitor.

3. Acordă-i încredere, dar şi supraveghere permanentă! 

Pentru că nu au încă abilitatea de a face diferenţa între bine şi rău, elevii trebuie să fie îndrumaţi de părinţi şi profesori, pe care să îi considere adevăraţi prieteni mai mari la care să poată cere ajutor şi pe care să se poată baza atunci când sunt în impas. Supravegherea nu trebuie să fie exagerată, pentru a nu se ajunge la o altă extremă. Elevilor trebuie să li se ofere încredere, posibilitatea de a alege, asumându-şi consecinţele. Numai aşa vor putea învăţa şi se vor forma pentru viaţă.

4. Stabiliţi împreună câteva reguli clare pe care copilul tău să le respecte, atât la şcoală cât şi acasă, pentru a se evita greşelile şi exagerările. Încă de mici elevii trebuie să înveţe să stabilească reguli pe care să le urmeze.

5. Stabiliţi de comun acord un program zilnic echilibrat – petrece timp cu propriul copil, joacă-te cu el! Trebuie să înveţe să îşi stabilească priorităţi şi să îşi facă un program în care să primeze activităţile educative, dar din care să nu lipsească odihna şi jocul, mişcarea în aer liber şi comunicarea cu prietenii. Părinţii trebuie să îşi facă mereu timp pentru a face parte activă din acest program, la realizarea temelor, la plimbare şi la joacă. E o plăcere şi pentru cei mari „să dea în mintea copiilor”.

6. Fii un model pentru copilul tău! Elevii nu se aseamănă între ei, au personalităţi diferite, abilităţi şi dorinţe care îi diferenţiază unii de alţii. Dezvoltarea lor este influenţată în mare măsură şi de mediul în care s-au născut şi cresc. Nu vom putea să îi educăm pe toţi la fel, oricât am încerca, însă prin activităţile educative desfăşurate în şcoală şi în afara ei vom putea evita eşecul şcolar şi vom putea orienta fiecare elev către domeniul care i se potriveşte cel mai bine. Nu e o surpriză să auzi un copil că vrea să urmeze cariera părinţilor.

7. Comunică cu copilul şi cu învăţătorul/profesorul acestuia. Parteneriatul real dintre şcoală şi familie va duce la rezultate pozitive în ceea ce priveşte educaţia elevilor.

8. Asigură copilului o alimentaţie sănătoasă! Nu degeaba se spune că o minte sănătoasă este condiţionată de un corp sănătos. Aspectul alimentaţiei nu trebuie neglijat atunci când vrem să obţinem performanţe intelectuale, mai ales când vorbim despre elevi aflaţi în plin proces de creştere şi dezvoltare, atât fizică cât şi psihică.

9. Implică copilul în activităţi care să-l dezvolte personal! Timpul este ireversibil si ceea ce nu e făcut la timp rămâne doar un vis neîmplinit. De aceea copiii trebuie să îşi urmeze dorinţele şi să îşi dezvolte talentul, însă acest lucru este posibil doar cu ajutorul părinţilor.    

10. Fii cel mai bun prieten al copilului tău! Deşi nu aveţi aceeaşi vârstă puteţi fi cei mai buni prieteni, la care copilul să alerge atunci cand are nevoie de sprijin sau de un sfat. Acest lucru poate fi posibil dacă vă stăpâniţi pornirea de a-l certa atunci când greşeşte. Un gest poate să facă mai mult decât 1.000 de cuvinte şi vocea blândă este mai puternică decât cea dură.


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite