Veteran de război din Irak: „Am fost puşi pe aceeaşi linie cu cei din Ministerul de Justiţie, MAI, dar nu este corect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plutonierul în rezervă Marian Boboruţă FOTO Alexandra Georgescu
Plutonierul în rezervă Marian Boboruţă FOTO Alexandra Georgescu

Plutonierul Marian Boboruţă este unul din militarii români răniţi în timpul unei misiuni pe pământ irakian. A avut noroc că a scăpat cu viaţă, fiindcă alţi camarazi s-au întors în ţară într-un sicriu.

La 28 septembrie 2005, autorităţile române anunţau că, din cauza condiţiilor de vizibilitate redusă, TAB-ul în care se afla plutonierul Marian Boboruţă de la Batalionul 20 Infanterie Craiova „Scorpionii Negri”, dislocat în Irak, s-a răsturnat, militarul fiind rănit. Doar familia şi prietenii militarului ştiu prin câte avea să treacă plutonierul Marian Boboruţă pentru a rămâne în viaţă.

Au urmat zile întregi imobilizat la pat în mai multe spitale militare, fiindcă în teribilul accident coloana vertebrală a militarului a fost atinsă în mai multe puncte. Medicii militari nu l-au menajat, i-au spus franc în faţă că există riscul să rămână paralizat, dar Marian a luptat pentru sănătatea sa. Un an întreg a stat într-un corset special adus din Germania şi, îngrijit de soţia sa, a reuşit să meargă din nou. Avea 32 de ani când s-a petrecut accidentul.

A fost o provocare

Medicii au hotărât că trebuie să se retragă din activitate, fiind pensionat cu gradul II de invaliditate. Plutonierul Marian Bonoruţă nu regretă o clipă decizia de a pleca în misiune în Irak, ci doar faptul că mult prea devreme a fost nevoit să părăsească sistemul de apărare naţională. De când se ştie şi-a dorit să fie militar, să slujească patria, iar misiunea din Irak a fost o provocare.

„Nu te obliga nimeni să pleci, dar dacă toţi militarii pe care i-ai instruit plecau acolo, tu ce puteai să faci, să rămâi în ţară? Până la urmă e un vârf al carierei, acolo cu adevărat demonstrezi dacă eşti un militar adevărat. Pentru fiecare dintre noi era o provocare”

îşi aminteşte militarul român, fost comandant de grupă în Irak.

Scorpionii negri aveau misiunea de împiedica teroriştii să intre în posesia armamentului pe care băştinaşii îl descopereau pe sub dărâmături, mai aveau misiuni de patrulare pe autostrada Tampa, acel drumul însângerat de la atentatele comise de teroriştii irakieni şi multe alte misiuni.

Militarul român care trăieşte în Drobeta Turnu Severin spune că priveşte consternat la pensiile uriaşe pe care le primesc anumite categorii de angajaţi şi i se pare injust faptul că militarii au fost puşi în aceeaşi oală cu aceştia:

„Pensia de invaliditate este micuţă, dar s-a dat o lege şi mai luăm un supliment, probabil pe care o consideră tot o pensie specială. E o sumă bună, dar nu exagerată. Am colegi la ora actuală, plutonieri majori ori plutonieri ajutanţi, care nu au un salariu mai mare de 3.000 de lei. Am fost puşi pe aceeaşi linie cu cei din Ministerul de Justiţie, MAI, dar nu este corect. La noi în sistemul de apărare naţională nu am auzit niciodată ca cineva să iasă cu pensia mai mare decât salariul. Militarul român este permanent la dispoziţia Armatei 24 de ore din 24, angajamentul lui este total chiar şi atunci când este în rezervă, iar contractul pe care îl are cu ţara îl gajează de multe ori cu viaţa”.

În urmă cu câteva săptămâni, Marian Boboruţă a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Drobeta Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite