Un furt legendar: cum a fost dată lovitura la Prefectura Mehedinţi în anul 1936. Fapta a fost pusă la cale timp de un an, chiar de către un angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată
Turnu Severin FOTO Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată

În urmă cu 79 de ani, administraţia publică locală din Turnu Severin avea să fie zguduită din temelii din pricina unui furt comis tocmai de un funcţionar public, angajat al Prefecturii Mehedinţi.

În data de 2 septembrie 1936, Poliţia oraşului de la Dunăre era sesizată despre dispariţia sumei de 300.000 de lei din casa de fier a asociaţiei comunelor urbane, instalată în localul Prefecturii judeţului Mehedinţi. Casierul asociaţiei, Ilarie Sitaru, a fost cel care a observat dispariţia banilor din casă. La faţa locului au venit pentru cercetări şeful poliţiei şi un comisar, care au constatat că lipseşte acea sumă de bani din casă, dar că aceasta nu a fost nici spartă, nici forţată.

S-a format imediat un cerc de suspecţi, anchetatorii arestând pe loc pe casierul Ilie Sitaru, dar şi alţi funcţionari care intraseră în contact cu acesta în ultimele zile. Oamenii legii au făcut şi câteva percheziţii, ocazie cu care au descoperit la domiciliul funcţionarului public Teodor Strobl, zis „Manţi”, suma de 25.000 de lei, în bancnote.

„Luat din scurt, funcţionarul a declarat că banii i-a găsit în closetul prefecturii. A fost şi el arestat”, transmitea la data de 5 septembrie 1936 Emanuel Lega, corespondentul din Mehedinţi al ziarului „Universul”.

A fost identificat hoţul

Două zile mai târziu, poliţiştii aveau să identifice autorul îndrăzneţului furt din incinta Prefecturii Mehedinţi în persoana lui Strobl.

„Azi, însă, d. comisar Popescu, şeful biroului judiciar şi agentul Spaimă au făcut o descindere inopinată la locuinţa lui Strobl, unde au găsit suma de 218.000 de lei. Strobel a mărturisit că el este autorul furtului. Casa de bani a fost deschisă cu o cheie făcută de un meşter fierar din localitate”, mai scria jurnalistul severinean.

Din declaraţiile date la poliţie, acesta a precizat că a pregătit furtul timp de un an de zile, perioadă în care a pus la punct toate detaliile comiterii faptei: “Am pregătit acest furt aproape un an de zile datorită faptului că nu neamţ şi funcţionar cu o leafă derizorie, dela care nu mai puteam avansa, mi-am pus în cap să dau o lovitură care să mă pricopsească”.

Cum a procedat?

“Anul trecut am luat pe actualul casier la ştrand unde am făcut baie. Între timp, am luat cheile casei pe care le-am desenat într-un săpun ce ne servise la baie; am lucrat cheile casei dintr-o pereche de chei Wertheim şi am aşteptat să prind momentul. În ziua de 2 septembrie, casierul urma să plece în concediu, iar eu trebuia să încep concediul a doua zi. Am rugat un dactilograf de la biroul meu să vină la ora 3 d.a. să-mi transcrie la maşină un roman la care lucrez de câţiva ani şi pe care urma să-l tipăresc în toamna aceasta. Dactilograful a venit la ora 4, eu între timp am intrat în biroul asociaţiei şi am luat 300.000 de lei în bancnote de 1000 de lei. Cheile le-am aruncat în closet, iar banii i-am dosit între nişte cărămizi la mine acasă”, a povestit autorul furtului în timpul anchetei.

Cum a fost descoperit furtul?

Un primar din judeţ contractase un împrumut pentru comuna sa, încheiase şi contractul în sensul acesta şi urma să ridice banii. Numai că Ilarie Sitaru, casierul asociaţiei, era bolnav de două zile. “Primarul se grăbea şi la sugestia unor funcţionari publici s-a dus şi l-a luat pe casier cu trăsura. Când s-a deschis casa, banii nicăieri. (…) După o ezitare de două zile şi două nopţi, Manzi a terminat prin a recunoaşte furtul”, se arăta în “Universul”. Strobl a fost prezentat Parchetului, unde a fost dispusă arestarea sa în penitenciarul local.

Citeşte şi:

Vizită regală la Turnu Severin în 1939. Peste 20.000 de olteni l-au primit pe Regele Carol al II-lea însoţit de principele moştenitor Mihai

Amintirile unui refugiat polon: cum au convieţuit oltenii şi polonezii timp de cinci ani în Severin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite