Proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării se pregătesc pentru vacanţa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că au mai rămas puţine zile până la sosirea turiştilor, pregătirile în hotelurile şi pensiunile din Clisura Dunării sunt în toi. Dotate cu pontoane plutitoare, cu ambarcaţiuni de agrement şi pescuit, cu un confort variat, de la două la patru margarete, pensiunile de pe Clisură par a fi mai mult case de oaspeţi pentru prieteni, decât unităţi hoteliere.

Splendoarea locurilor îţi taie respiraţia, iar alaiul de rezervaţii naturale, de monumente şi trasee de drumeţie, reprezintă una din marile atracţii turistice ale României. Plimbări cu barca pe Dunăre, drumeţii în Parcul Naţional “Porţile de Fier”, vizite la Mânăstirea Mraconia şi Sf. Ana (Orşova) sunt doar câteva dintre atracţiile zonei.

În bucătării este forfotă mare, se pun la punct ultimele detalii ale meniului de Paşte, care cuprinde, în egală măsură, preparate din meniul tradiţional – nu o să lipsească ouăle de Paşte, carnea de miel, ciorbiţa de miel şi cozonacii - dar, la cerere, şi celebra saramură de peşte ori alte preparate din peşte de Dunăre. Şi pentru că majoritatea pensiunilor abia acum îşi deschis porţile, angajaţii fac curăţenie generală, se taie gazonul, astfel încât turiştii să fie primiţi în cele mai bune condiţii. Apoi, trebuie vânturate butoaiele cu vin, pregătit muşchiuleţul de miel pentru pastramă şi împrospătate camerele.

Tarifele de anul trecut

Proprietarii pensiunilor au menţinut tarifele de anul trecut atât pentru cazare, cât şi pentru partea de restaurant. În general, cu 150 de lei pe noapte puteţi găsi camere la pensiuni de 3 ori 4 margarete. Micul dejun este inclus.

"Ne pregătim să aşteptăm turiştii, îi aşteptăm cu drag să ajungă în Eşelniţa, vrem să îi întâmpinăm cu camerele curate, împrospătate. Pentru masa de Paşte pregătim mielul, cozonacul, ouăle roşii şi vinul roşu de casă”,  spune Doru Oniga, proprietarul pensiunii „Steaua Dunării” din Eşelniţa. Din meniu nu va lipsi însă şi saramura de peşte, specialitate casei, care întotdeauna este solicitată de clienţi. „Somnul se pune la grătar. În saramură se adaugă roşii la grătar, ardei gras, tot la grătar, ardei iute. La sfârşit punem usturoi, iar pe deasupra se adaugă frunze de leuştean. Zeama de saramură se pune peste somnul pregătit la grătar”, dezvăluie reţeta bucătarul şef.

Slujbă la Mânăstirea Mraconia

Turiştii vor putea participa la slujba de Înviere la Mânăstirea Mraconia din Cazanele Dunării, după care vor putea servi un aperitiv Pascal (ouă, drob, cozonac, vin roşu, brânzeturi şi verdeţuri). 

„În primul rând, turiştii vin aici pentru relaxare, să stea pur şi simplu, nu să facă mişcare, dar pot să facă plimbări cu barca, caiace, biciclete. Tariful nu l-am modificat pe cazare. Avem o mânăstire foarte aproape, la un kilometru  distanţă,  unde în noaptea de Înviere se poate merge la slujbă. După slujbă noi îi primim cu bucate tradiţionale”, spune Alexandru Cunicel, proprietarul de la „Septembrie”, o pensiune de patru stele din Clisura Dunării.

Tariful la cazare aici este 220 de lei camera dublă cu micul dejun inclus, precum şi alte facilităţi la închiriat de ambarcaţiuni, biciclete şi alte mijloace de agremen din dotare. De asemenea, clienţii vor avea parte de plimbări cu ambarcaţiunea cu motor pe Dunăre, în Cazane, cu vizitarea peşterii Veterani.

Ce pot să viziteze turiştii

În acest colţ de rai al Mehedinţiului, unde bătrânul fluviu desparte munţii Carpaţi de Balcani, creând Cazanele Mici şi Mari, natura oferă posibilitatea de a o explora atât de pe apă, cât şi de pe uscat. Turiştii pot petrece timpul liber făcând o plimbare cu barca în Cazarele Mari cu vizitarea peşterii Ponicova şi a Grotei Veterani, dar şi în Cazanele Mici cu chipul lui Decebal şi golful Mraconia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite