În câteva zile înfloreşte Laleaua de Cazane, o floare unică în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua de Cazane FOTO PN Porţile de Fier
Laleaua de Cazane FOTO PN Porţile de Fier

În Clisura Dunării poate fi admirată zilele acestea Laleaua galbenă sau Laleaua de Cazane, specie de plantă endemică unică în lume. Ea înfloreşte de regulă în prima decadă a lunii aprilie şi paote fi văzută numai cu barca de pe Dunăre pe versanţii muntoşi din apropierea Peşterii Veterani.

Această floare unică în Europa şi în lume este una din atracţiile senzaţionale ale judeţului Mehedinţi.

Rangerii Parcului Natural Porţile de Fier au inspectat terenul şi deocamdată laleaua de Cazane nu a înflorit, cel mai probabil din cauza temperaturilor scăzute pe timpul nopţii, dar se aşteaptă de pe o zi pe alta să înflorească şi să poată fi admirată în toată spleondoarea ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani.

Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbenă, fără miros. Florile sunt dispuse în vârful unui lujer care creşte în mijlocul a 3-4 frunze mari. Laleaua galbenă este ocrotită de lege, pentru prima oară ea fiind menţionată în anul 1884 de botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania.

În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Convenţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat în teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier , spaţiu de asemenea protejat.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite