Pictoriţa-pompier de la ISU Drobeta. Primul catalog i-a fost realizat de către un grafician francez
0Printre colegii săi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta, subofiţerul Oara Larisa Mutu Mindoiu face o notă aparte. Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice şi decorative din Cluj, Larisa a ales, în 2006, să îmbrace haina militară, dar nu a renunţat la marea ei pasiune: pictura.
Oara Larisa Mutu Mindoiu s-a născut la 5 martie 1978 în oraşul Tîrgu Jiu, judeţul Gorj, însă copilăria şi-a petrecut-o la Pocruia în Tismana, unde a deprins taina picturii şi a sculpturii. Mărturiseşte că înclinaţia spre artă a dobândit-o încă din copilărie. când „a putut ţine în mână un instrument care lasă urme sau semne“ cum ne spune chiar ea, personificând „cărţi, caiete căzute în mână ca din întâmplare, chiar şi pereţii casei în care locuia“. Părinţii au încurajat-o să meargă pe acest drum şi i-au păstrat «operele» din copilărie cu sfinţenie.
A URMAT FACULTATEA DE ARTE PLASTICE
Aşa se face că a urmat Liceul de Artă „C. Brăiloiu“ din Tg. Jiu, unde a învăţat abc-ul picturii, dar şi tehnicile deosebit de importante pentru orice aspirant la o carieră de artist plastic, tehnici pe care mai apoi avea să şi le perfecţioneze în timpul studenţiei. În timpul liceului obişnuia să meargă şi în atelierul de pictură al Mânăstirii Tismana. Acolo a deprins arta picturii icoanelor pe sticlă şi lemn, simţind binecuvântarea locului şi frumuseţea naturii. Îndrumată de o profesoară ardeleancă, doamna Virschi, căreia îi poartă o adâncă admiraţie şi un profund respect, a urmat Facultatea de Arte Plastice şi Decorative (2013) din Cluj Napoca.
PRIMUL CATALOG, REALIZAT DE UN GRAFICIAN FRANCEZ
Pe timpul studenţiei, deşi a avut mai multe expoziţii personale şi de grup, o mare bucurie sufletească a avut-o participând, în echipă, la pictarea bisericii din Celei (judeţul Gorj) în 1998 şi având şansa de a ajuta la restaurarea bisericii de lemn din Năsal (judeţul Cluj), de unde a şi deprins măiestria culorii şi arta formelor în lemn. În anul 2000, în timpul unui proiect realizat la Tismana, un grafician francez, Jacques-Olivier Nicolas, a apreciat şi încurajat lucrările Larisei, fapt ce l-a făcut să realizeze şi un prim catalog al artistei.
„Larisa aparţine unei generaţii de artişti conştienţi de moştenirea predecesorilor lor. Puţin câte puţin, ea-şi fortifică stilul său care dă deja semne de maturitate. Sunt convins de calitatea viitoarelor sale pânze şi sunt nerăbdător să vi le arăt într-o bună zi“, a spus graficianul francez.
În 2003, după absolvirea facultăţii a fost nevoită să părăsească Clujul, oraşul care mereu va ocupa un loc special în sufletul ei, pentru a-şi urma soţul în Oltenia, la Drobeta Turnu Severin. Odată stabilită aici, fiind licenţiată în arte plastice şi decorative, Larisa a profesat în cadrul Palatului Copiilor din municipiul Turnu Severin, insuflându-le elevilor dragostea pentru artă şi obţinând numeroase premii, rezultate ale muncii depuse.
DE 11 ANI, POMPIER
În 2006, după trei ani în învăţământ unde şi-a dat şi definitivatul, viaţa artistei avea să schimbe la 180 de grade. A aflat că la pompieri se fac angajări din surse externe şi a hotărât să se înscrie la concurs. Tatăl său a fost cel care a încurajat-o în acest sens, ştiind că fiica sa este un om foarte ordonat, punctual, serios şi disciplinat.
„Tatăl meu m-a provocat, să încerc şi eu la pompieri şi din 2006 sunt subofiţer la ISU Drobeta, dar nu am uitat vechea mea pasiune şi nu am abandonat-o nicio clipă“, povesteşte Larisa Mindoiu.
Recunoaşte că nu a fost o decizie uşoară, dar a fost primită cu multă căldură de colegii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta, unde cultivâ în rândul semenilor educaţia preventivă şi modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, astfel încât aceştia să fie pregătiţi pentru a face faţă evenimentelor negative. „Fiind un adevărat profesionist, atât la locul de muncă, cât şi în timpul liber, Larisa reuşeşte să îmbine cele două profesii, făcând din meserie o artă şi din artă o meserie“, spune Raluca Tîrcă, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.
Inspectorul şef al ISU Drobeta, col. Florentin Dragomir, spune că instituţia pe care o reprezintă se mândreşte cu faptul că are un asemenea artist în rândul său:
„Aşa cum ştiţi în rândul nostru din 2006 au intrat mulţi colegi din tot spectrul pregătirilor profesionale şi am avut această şansă ca în mijlocul nostru să se afle şi un pictor. Noi încercăm să o susţinem şi să prezentăm operele sale”.
Au trecut 11 de ani de atunci, dar Larisa nu regretă o clipă decizia luată, mai ales că are sprijinul familiei în tot ceea ce face: „Nu a fost deloc uşor deloc pentru că în viaţa civilă, ca profesor, aveam mult timp liber, vacanţe, era multă libertate. Aici sunt responsabilităţi mult mai mari şi programul este încărcat şi rigid. Acum, lucrez în timpul liber, mai ales noaptea şi în mod special în concedii. Oricum încerc să schiţez în fiecare zi câteva ceva ca să nu îmi ies din mână, cum spunem noi artişti“. ;
Are în palmares peste 40 de expoziţii
Oara Larisa Mutu Mindoiu are până în prezent peste 40 de expoziţii personale şi de grup, iar o parte din lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din Germania, Canada, Franţa, Austria.
„Temele şi subiectele pe care le aleg sunt diverse, de la naturi statice, peisaje, flori până la portrete şi tot felul de compoziţii libere, abstracte, figurative, non-figurative, cunosc foarte multe tehnici ale graficii şi gravurii. Ştiu să lucrez şi icoane pe lemn, pe sticlă, am experimentat şi piatra, foarte mult lemnul, am lucrat şi la restaurări de biserici“, explică artista.
În toamna acestui an a reuşit performanţa, să aibă două expoziţii personale cu peste 50 de lucrări, una la sediul ISU Drobeta cu tablouri pe pânză şi una la Muzeul Naţional al Pompierilor din Bucureşti cu lucrări în tehnici mixte, pe lemn, pe pânză. Alte lucrări ale artistei sunt expuse acum la Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin, într-o expoziţie colectivă a Uniunii Artiştilor Plastici din oraşul de la Dunăre, dedicată toamnei.