Ministrul Apelor şi Pădurilor: „Nu a putut să dispară atâta lemn din păduri fără o complicitate, dar asta nu înseamnă că tot personalul face acest lucru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Doina Pană la Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Ministrul Doina Pană la Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a vorbit joi la Drobeta  Turnu Severin despre „radarul pădurilor”, care funcţionează în România din data de 8 octombrie a.c.

Ministrul Doina Pană a precizat că sistemul funcţionează foarte bine, „spre disperarea multora”.

„Vreau să vă spun că funcţionează foarte bine spre disperarea multora, disperarea este uriaşă vă daţi seama sunt care au pierdut nu un cozonac, un tort la cât lemn ilegal au tăiat, dar este salutat de agenţii economici de bună credinţă pentru că acum e o concurenţă corectă pe piaţă, cei care tăiau ilegal înainte veneau şi vindeau la preţuri mici în detrimentul celor care vindeau legal”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă  la Drobeta Turnu Severin ministrul Apelor şi Pădurilor.

Doina Pană a explicat modul cum funcţionează acest sistem, care controlează în cele mai mici detalii transporturile de lemne pe teritoriul României şi prin care se urmăreşte eliminarea tăierilor ilegale de lemn.

„Este un program infomatic care în timp real de când pleacă lemnul din pădure şi până ajunge la destinaţia finală e urmărit pas cu pas. A plecat de la un program informatic care exista din 2008 şi care urmărea tot acest drum al lemnului pentru că era cerinţa unui regulament european, dar  nu în timp real. În acest sistem informatic intra de fapt numai lemnul care circula legal. Am discutat cu firma de soft, care mi-a spus că poate fi extins acest program chiar cu o sumă mică, a costat 15.000 de euro extinderea, şi presupune două lucruri ca acest program informatic să poată fi folosit toţi cei implicaţi, adică ocoalele silvice private şi de stat şi operatorii economici trebuie să-şi achiziţioneze telefoane inteligente pe care noi gratuit le-am instalat softul”, a spus ministrul Doina Pană.

Sistemul informatic a fost creat în aşa fel încât se poate verifica lemnul de la tăierea din pădure până la intrarea în depozit.

„Dacă transportul respectiv e legal se generează un cod unic pe care îl trec pe avizul de însoţire  a mărfii şi abia pe urmă pleacă la drum. Am mers pe ideea când nu vor mai tăia ilegal când nu o să aibă ce să facă cu lemnul, dacă nu au unde să-l vândă, unde să-l valorifice nu mai au de ce să-l taie. Şi atunci am introdus cheia de control să nu poată intra respectivul transport în niciun depozit până când şi cei din depozit accesează sistemul informatic şi verifică că acel cod este corect. Orice intrare în sistem lasă urme, cine a intrat şi ce a interogat. Am prevăzut toate situaţiile, depozite, pieţe, gări, vămi”, a mai adăugat Doina Pană.

În opinia ministrului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii prin introducerea acestui „radar al pădurilor” s-a ajuns la „un moment zero”, în care tăierile ilegale vor fi eliminate. Ministrul este optimist şi spune că  s-a „început o revoluţie în domeniul tăierilor de păduri”.

„Când pleacă lemnul din pădure exact ce trebuia să scrie numai pe avizul de însoţire se introduce în telefon. Sistemul informatic e o bază uriaşă, cu tot ce există la nivel naţional, unde se poate tăia, cine e beneficiarul contractului, ce volum de masă lemnoasă, ce specie, deci absolut tot şi din aviz recunoaşte eşti cel care are dreptul să duci lemnul sau nu”, precizează Doina Pană.

Ministrul este de părere că acest „radar” îi protejează şi pe angajaţii din domeniul silvic, care nu o dată au făcut faţă mafiei lemnului punându-şi vieţile în pericol. Pe de altă parte, Doina Pană vorbeşte şi despre „uscăturile” din domeniul silvuc, despre acei angajaţi cu complicitatea cărora au fost devastate pădurile României.

„Este şi un scut pentru personalul silvic pentru că aşa cum este pe bună dreptate şi condamnat pentru că nu a putut să dispară atâta lemn din  pădurile României, să avem versanţi întregi defrişaţi, fără o complicitate, dar asta nu înseamnă că tot personalul silvic face acest lucru. Noi mai avem o statistică, s-a tăiat de 5 miliarde de euro, dar avem şi peste 500 de spitalizaţi şi 4 morţi din rândul personalului silvic care a încercat să apere împotriva mafiilor pădurile. Acest sistem îi protejează şi pe ei pentru că lucrurile se autoreglează şi eu consider că este un moment zero în care începe să se termine cu tăiatul ilegal din păduri şi la oa actuală zilinic primesc situaţii, dar tot mai puţini încearcă pentru că văd nu se poate”, a spus ministrul Doina Pană.

Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură s-a aflat joi în Mehedinţi, unde a vizitat stadiul lucrărilor care se efectuează la Broşteni, lucrări de regularizare a pârâului Peşteana.

Citeşte şi:

Ministrul Doina Pană: „Ceea ce s-a întâmplat aici în Mehedinţi, îţi dai seama că nu te poţi pune cu Dumnezeu”

Transporturi ilegale de lemn identificate în Alba prin ”radarul pădurii”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite