La Malovăţ s-a furat curent pentru a se alimenta cu apă două sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La malovat oamenii au ramas fara apa FOTO Corina Macavei

Autorităţile locale din Malovăţ au furat energie electrică pentru a alimenta cu apă două sate aparţinătoare comunei: Bârda şi Bobaiţa. Constatarea a făcut-o o echipă de la CEZ, care a descoperit un racord ilegal la reţeaua de distribuţie.

Acum, de aproape o lună de zile de când primarul şpăgar de la Malovăţ a fost prins în flagrant luând mită 20.000 de euro şi este arestat, cele două sate nu mai au apă curentă, iar localnicii sunt revoltaţi că au rămas fără apă, dar şi pentru că nu au primit nicio explicaţie din partea Primăriei pentru acest fapt. Oamenii nu ştiu însă faptul că potrivit constatărilor făcute de echipele CEZ pompele de apă erau racordate ilegal la reţeaua de distribuţie, astfel că cele două sate primeau apă câte 3 ore pe zi. CEZ deconectase pompele de apă de la reţea încă din luna mai a.c. pentru neplata facturilor. La începutul lunii noiembrie, echipele CEZ au constatat că „în teren a fost realizată o racordare directa ilegală la reţeaua de distribuţie (pompele de apă), în lipsa contractului de furnizare şi a aparatului de măsură”.

Racord ilegal la reţeaua de electricitate

Acum, Primăria Malovăţ trebuie să plătească daunele provocate de consumul ilegal de electricitate, dacă vrea să fie reconectată de CEZ la reţea. “Locurile de consum aparţinând Primăriei Malovăţ (pompe apă şi iluminat public) au fost deconectate pentru neplată din 16 mai 2013, contractul de furnizare fiind reziliat. Deşi în data de 11 iulie 2013 a fost achitat debitul restant, Primăria Malovăţ nu a solicitat încheierea unui nou contract de furnizare, motiv pentru care furnizarea de energie electrică a rămas sistată. La începutul lunii noiembrie, echipele CEZ au constatat în teren că a fost realizată o racordare directă ilegală la reţeaua de distribuţie (pompele de apă), în lipsa contractului de furnizare şi a aparatului de măsură. Abia în 20.11.2013 Primăria Malovăţ a depus documentaţia pentru emiterea unui aviz tehnic de racordare nou, în baza căruia se poate încheia contractul de furnizare. După achitarea taxei aferente acestui aviz şi a daunelor provocate de consumul ilegal de electricitate, clientul va putea fi reconectat" , spune Angelica Barbu, manager Comunicare Externă CEZ România.

Versiunea Primăriei

Viceprimarul comunei Malovăţ, Aurel Sfetcu, are însă o altă variantă, dar recunoaşte că întreruperea apei în cele două sate are legătură cu “ce s-a întâmplat cu primarul”. „Nu am nicio datorie la CEZ, sunt zero, am făcut contractul, s-a întâmplat cu primarul ce s-a întâmplat, ne-au debranşat şi acum ne-au spus că în 2-3 săptămâni vin să ne rebranşeze. Dacă ne dă drumul la curent dăm imediat apă la oameni, fără nicio problemă, dar totul depinde de CEZ. Când s-a întâmplat cu primarul atunci nu am plătit factura şi au fost probleme, apoi am plătit-o, a fost de 2000 de lei şi am făcut alt contract şi trebuie să vină să ne lege, asta este procedura lor. A intervenit şi domnul prefect, dar CEZ-ul e stat în stat”, spune viceprimarul comunei Malovăţ, Aurel Sfetcu.

„Ne promit şi atât”

Până una alta, cei afectaţi sunt însă localnicii din cele două sate, care sunt nevoiţi să-şi procure apa curentă din puţinele fântâni care mai există aici. Mare parte din ei sunt bătrâni care abia mai trebăluiesc prin curte, nu au putere să aducă apa de la sute de metri distanţă de casă. „Promisiuni şi atât, ne ducem, întrebăm, ne promit şi atât, rămânem cu promisiunile”, spune Viorica Bratu, o femeie din satul Bobaiţa.  „Ne ducem luăm apă de pe la oraş, nu avem apă pentru animale, merg doi kilometri prin zăpadă până la ogaş ca să iau apă. Nu ştim ce s-a întâmplat, nu ne-a explicat nimeni nimic”, se plânge Ionica Mihăescu, o altă localnică din Bobaiţa. Oamenii sunt revoltaţi că nu au primit o explicaţie din partea Primăriei Malovăţ, deşi sunt cu plata facturilor la zi. „Rău mă descurc mumă, sunt oarbă, eu nu văd să mă duc la bunar după apă. Am fost prima care m-am dus să mă branşez la reţeaua publică, am zic că dau şi ultimul ban din casă ca să am apă în curte. Eu de aici de la bunar nu pot să scot că are 20 de metri adâncime. Eu nu dau vina pe nimeni, dar de ce nu vin să ne spună, să se facă o adunare, să ştim noi şi populaţia care este situaţia”, spune o femeie de 83 de ani. Ne descurcăm foarte greu, nu avem unde adăpa vitele, aducem cu cobelca de pe ogăşe, pe unde găsim, stăm cu robinetul în curte şi apă nu avem. Banii i-am dat pe ce am consumat, iar acum aduc apa de la 500 de metri, dar nu se ajunge că e lume multă. Nu ştim de ce a oprit-o şi nu ne mai dă” spune şi Maria Berciu.

Citiţi şi:

Percheziţii ale DNA la casa unui primar din judeţul Mehedinţi, acuzat de luare de mită

Opt aleşi locali declaraţi incompatibili. Doi sunt din Mehedinţi: un consilier local şi viceprimarul comunei Malovăţ

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite