Judeţul Mehedinţi a primit fonduri de aproape 186 milioane de euro prin PNDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi, în cadrul unei conferinţe de presă FOTO Alexandra Georgescu
Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi, în cadrul unei conferinţe de presă FOTO Alexandra Georgescu

Ministerul Dezvoltării Regionale  a anunţat că au fost semnate toate ordinele de finanţare a proiectelor etapa a 2-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală pentru judeţele ţării. Începe astfel implementarea etapei a doua a PNDL, prin care vor primi finanţare toate proiectele eligibile ale administraţiilor publice locale.

Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament. În judeţul Mehedinţi se vor finanţa, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 174 de obiective de investiţii. Practic, toate cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale din Mehedinţi care au făcut solicitări în acest sens vor avea de lucru în perioada următoare. Doar Primăria comunei Izvorul Bârzii din judeţul Mehedinţi nu a avut nicio cerere pe acest program.

Suma totală pentru finanţarea celor 174 de obiective se ridică la aproape 186 milioane de euro, o sumă considerată una „record” de către reprezentanţii administraţiei publice judeţene.

„Judeţul nostru este unul sărac, deficitar din punct de vedere al infrastructurii rutiere, dar şi al infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare, motiv pentru care ceea ce s-a adoptat astăzi reprezintă din punctul nostru de vedere un moment istoric, în sensul că judeţul Mehedinţi va beneficia în perioada următoare (următorii 4 ani până în 2020) de suma istorică de 848.938.820,29 lei (185.844.000 de euro). Niciodată de la Revoluţie încoace pentru judeţul nostru, chiar şi pentru patru ani, nu a fost alocată o sumă atât de mare”, a declarat Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, miercuri după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu aceste fonduri se vor efectua lucrări de modernizare drumuri comunale sau judeţene, se vor construi poduri, şcoli, grădiniţe, se vor realiza lucrări de modernizare ori extindere a reţelei de apă şi canal.  

„În următorii patru ani, judeţul Mehedinţi va fi un şantier, se va lucra la asfaltări de uliţe comunale, de drumuri judeţene, de străzi, că se vor contrui şcoli, creşe şi grădiniţe şi se vor reabilita cele existente, se vor realiza reţele de alimentare cu apă şi canalizare”, a mai spus Aladin Georgescu.

PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport. În acest sens, Programul Naţional de Dezvoltare Locală stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea echilibrată a ţării, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite