FOTO Un mehedinţean a construit la Gârla Mare un siloz de 1,2 milioane de euro cu un credit luat din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier mehedinţean ridică un siloz în valoare de 1,2 milioane de euro, finanţat jumătate cu fonduri europene şi jumătate cu un credit din Germania.

Cornel Stroescu, mehedinţeanul care în ultimii ani a investit foarte mult în agricultură, a pus bazele unui siloz ridicat după tehnologie germană, de ultimă generaţie.

Lucrările au început în toamna anului trecut, iar la 1 iulie obiectivul va fi finalizat, astfel că recolta din vară va fi depozitată în acest siloz.

Era nevoie, în partea de sud a judeţului Mehedinţi de un astfel de siloz, pentru ca agricultorii să nu mai vândă producţia direct din câmp la preţuri neavantajoase.

„Silozul era necesar mai ales că în această zonă nu sunt spaţii de depozitare, pe o rază de 60 de kilometri. Noi în fiecare an eram nevoiţi să vindem recolta încă din campania de recoltare. Am avut ocazia să depunem un proiect pe fonduri europene şi am reuşit, a fost eligibil, şi iată că suntem la implementarea lui, aproape de finalizare, în această vară deja vom depozita în siloz“, spune Cornel Stroescu, proprietarul unei ferme agricole din Gârla Mare.

Băncile din România l-au refuzat

Chiar dacă proiectul depus a primit girul Uniunii Europene, nu a  fost deloc uşor pentru fermierul român să obţină finanţare de la o bancă din România. UE finanţează acest proiect în proporţie de 50%, însă banii sunt acordaţi abia la finele proiectului, astfel că Stroescu avea nevoie de întreaga sumă pentru a demara lucrările. Un an de zile a bătut la uşa tuturor băncilor din România, dar niciuna nu a dorit să-i finanţeze proiectul. „Cea mai mare problemă este confinanţarea. Ca să construieşti un astfel de obiectiv trebuie să ai toţi banii, dar băncile din România îţi cer garanţii peste garanţii. La o asemenea valoare, eu nu am avut garanţii şi probabil că şi din acest motiv nu mi-au acordat credit. Băncile sunt reticente şi părerea mai multor fermieri este că nu se vrea să se investească în agricultură din România, deşi eu cred că dacă s-ar investi foarte mult, România ar fi pe piaţa mondială un jucător important”, este de părere Cornel Stroescu.

Sprijin din Germania

Tenace din fire, fermierul mehedinţean nu a abandonat visul său de a construi un siloz la Gîrla Mare şi ajutorul a venit tocmai de la furnizorul de echipamente din Germania, care l-a pus în contact cu banca din Germania cu care colaborează acesta. Fără birocraţie, fără garanţii, ci doar după o verificare a actelor contabile din România, banca germană a fost de acord să-i ofere creditul necesar. Astfel, lucrările au demarat în toamna anului trecut şi pe 1 iulie silozul va fi inaugurat.

„Atunci când m-am apucat de acest siloz unii m-au crezut nebun. Au spus că este imposibil să-l fac, şi iată că este aproape gata. Un siloz de 8.000 de tone, în care vom strânge parte din producţia de cereale a oamenilor din sudul Mehedinţiului“, mai spune Cornel Stroescu.

Silozul este format din 8 celule, fiecare cu o capacitate de 1.000 de tone.

A pornit cu două tractoare vechi

În 2005, Cornel Stroescu a  început afacerile în agricultură cu 100 de hectare arendate la Gârla Mare şi cu două tractoare vechi, pentru care a plătit 3.500 de euro. Acum ferma de la Gîrla Mare se întinde pe o suprafaţă de peste 1.600 de hectare, iar valoarea utilajelor achiziţionate depăşeşte milionul de euro. Pentru viitor, investitorul mai vrea să construiască un depozit de legume-fructe şi o fabrică de procesare.

Citiţi şi:

FOTO Cei mai frumoşi români. Cornel Stroescu, un fermier care ne arată calea spre succes

Afacere de succes, după model german, la Bistriţa-Mehedinţi


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite