Familia unei paciente decedate în urma unui chiuretaj cere daune morale de peste 1 milion de euro Spitalului din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Peste 1 milion de euro cere o familie, drept daune morale, Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin. Pentru a se apăra în procesul intentat, conducerea spitalului va angaja o casă de avocatură specializată în cazuri de malpraxis.

În noiembrie 2009, familia Talegă avea să trăiască o dramă cumplită. Tânăra Lucica Talegă a murit la câteva zile după ce a făcut un chiuretaj la Spitalul din Turnu Severin. Avea doar 18 ani şi în urma sa a rămas orfană o fetiţă de doar un an şi opt luni. Soţul acesteia, Florin Talegă, pe atunci în vârstă de 26 de ani, nu a putut să se împace cu ideea că soţia sa a murit şi a încercat să facă lumină în acest caz.

„El i-a făcut chiuretaj soţiei mele duminică, în data de 15 noiembrie. Ne-a asigurat că totul este sub control. Nu ne-a dat niciun motiv de îngrijorare. După intervenţie, am sesizat ceva suspect, pentru că medicul a ieşit din sală şi s-a dus la asistentă, i-a cerut o altă o trusă medicală şi am înţeles că este o mică problemă“, declara pentru adevarul.ro, la data de 26 noiembrie 2009, Florin Talegă (26 de ani), soţul tinerei decedate.  

Medicul Marian Galbenu, cel care a făcut chiuretajul, a respins acuzaţiile care i s-au adus, susţinând că este nevinovat. „Am conştiinţa împăcată că nu sunt de vină pentru această tragedie. O cangrenă uterină nu se produce la două zile după o întrerupere de sarcină. Aşteptăm şi rezultatele autopsiei”, spunea la acea dată dr. Marian Galbenu.

Acum, la şase ani de la decesul tinerei Lucica Talegă, pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin se află procesul penal cu Florin Talegă şi fiica sa, Florentina Gabriela, ca părţi civile, medicul Marian Galbenu inculpat pentru ucidere din culpă, iar Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin şi o firmă de asigurări ca părţi responsabile civilmente.

Florin Talegă solicită spitalului din Turnu Severin, cu titlu de daune morale, suma de 500.000 de euro şi 13.000 lei reprezentând cheltuieli de înmormântare, iar Florentina Gabriela Talegă suma de 500.000 de euro şi acordarea unei prestaţii periodice lunare de 350 de euro până la majorat sau până la definitivarea studiilor.

Pentru că la mijloc este vorba de o sumă foarte mare, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe Turnu Severin a hotărât angajarea unei case de avocatură, primind astăzi acordul Consiliului Judeţean Mehedinţi.

“Este vorba de un dosar din 2009, acum a ajuns în instanţă, despăgubirea solicitată este de 1200000 de euro, spitalul alături de medicul implicat răspunde faţă de persoanele care au fost vătămate şi noi la spital nu avem jurişti care să fi avut acţiuni pe probleme de malpraxis. În contextul în care am văzut că partea vătămată şi-a angajat o casă de avocatură renumită din Bucureşti care are jurişti specializaţi pe această nişă ce se numeşte malpraxis mi s-a părut corect să venim să vă aducem la cunoştinţă acest lucru, că noi nu avem personal juridic cu pregătirea necesară pentru a face faţă unor astfel de avocaţi în instanţă. Dacă spitalul va ajunge să plătească aceste daune din fondurile proprii, aşa cum o să reiese în urma unei hotărâri judecătoreşti, spitalul va avea o mare problemă”, a declarat vineri  managerul interimar al spitalului, dr. Marinică Stoian.

Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin are o asigurare de răspundere în cazuri de malpraxis, dar care acoperă un prejudiciu de doar 500.000 de euro.

Citeşte şi:

Turnu Severin: Îl acuză pe doctorul Galbenu de malpraxis

Sănătate printre gândaci şi dotări vechi în cel mai mare spital din Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite