Dorel s-a mutat la Turnu Severin. Lucrările de extindere a reţelei de canalizare nu se pot finaliza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 50 de ani, severinenii care locuiesc pe Calea Tg Jiului au tot aşteptat ca un strop de civilizaţie să ajungă şi la ei, mai ales că plătesc impozite la fel ca ceilalţi locuitori ai municipiului. De ani buni trăiesc ca în mediul rural, fără canalizare, cu wc-ul în fundul curţii.

După episodul de anul trecut când se înregistrau probleme grave pe Aleea Gruii din zona Calea Tg Jiului în execuţia lucrărilor de extindere a reţelei de canalizare, iată că şi acum, pe ultima sută de metri, lucrurile se complică. În luna martie anul trecut, locuitorii de pe această stradă semnalau faptul că la Drobeta Turnu Severin se reinventează legile gravitaţiei deoarece şanţul de canalizare se ridica peste cota caselor, care trebuia să se lege la noua reţea.

Acum, lucrările se apropie de finalizare, dar a apărut o altă problemă. Toată reţeaua de canalizare din zona Calea Tg Jiului şi străzile adiacente se descarcă prin terenul firmei care a început acolo construcţia unei centrale termice şi ajunge în Calea Cerneţiului. Or, firma respectivă, în calitate de concesionar, nu permite accesul constructorului pe terenul său. Aşa se face că un tronson de aproximativ 390 de metri nu se poate executa, iar o variantă de ocolire este greu de luat în calcul având în vedere că în zonă terenurile sunt proprietăţi private.
Am putea spune că acest cartier este urmărit de un blestem, dar nu, la mijloc este vorba de o chestiune cât se poate de practică.

Cristian Bucşe, directorul executiv de la KASDUM-GF SRL, liderul de Asociere pentru lucrările care se execută în cadrul proiectului “Reabilitare, extindere şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare pentru aglomerările Drobeta Turnu Severin, Şimian şi Gura Văii”, spune că este vorba de un proiect “destul de prost întocmit”.

„Proiectul a fost făcut cu siguranţă în birou, fără a se deplasa în teren, dar un lucru foarte grav din punctul nostru de vedere este faptul că beneficiarul serviciilor de proiectare, adică SECOM a primit, a acceptat, a avizat acest proiect şi l-a şi promovat prin procedura de achiziţie publică a serviciilor de execuţie de lucrări. De asemenea, un lucru foarte grav este foarte grav faptul că SECOM-ul nu a gestionat prin personalul Inginerului, rezolvarea în timp util şi într-o manieră corespunzătoare a problemelor de proiectare”, spune Cristian Bucşe.

Dorian Ilian Leţea, directorul general de la SECOM SA, spune că pe acest teren ar trebui executată “o închidere de inel pe canalul colector”.

„În momentul de faţă este în evoluţie absolut tot ceea ce înseamnă partea de clarificare a accesului în frontul de lucru. Există o corespondenţă cu cei de la Alfa Ground (n.r. firma care a început construcţia unei centrale termice), există inclusiv o corespondenţă cu Primăria Drobeta Turnu Severin”, spune directorul de la Secom.

Probleme şi la Gura Văii

Şi lucrările de la Gura Văii se apropie de finalizare, dar şi aici constructorul a întâmpinat o serie de probleme.  Constructorul a rămas pe stoc cu tone de materiale pe care nu le-a folosit întrucât datele tehnice din proiect nu au corespuns cu realitatea din teren. De exemplu, pe strada Retezat din Gura Văii,  erau prevăzuţi în proiect să fie executaţi 342 de metri, dar în realitate nu s-au executat decât 96,4 metri, erau prevăzute a se executa148 de branşamente, iar numărul proprietăţilor era doar de 34 .

La fel şi pe strada Ponoare, din 642 de metri de conductă s-au executat doar 62, din 117 branşamente s-au pus în operă 3 bucăţi, diferenţa neexistând faptic pe teren.

„Noi am achiziţionat întreaga cantitate de materiale inclusiv contori, apometre, cu care am rămas acum în depozit. Analizăm modalităţile  de a transfera dreptul de proprietate beneficiarului, Secom-ului, pentru că nu este normal, în baza unui proiect avizat, în baza unui contract semnat, să rămânem cu aceste pierderi, prin nepunerea în operă, ca să nu mai discutăm de celelalte aspecte economice vizavi de profit, de cheltuielile de depozitare antrenate”, mai spune Cristian Bucşe, directorul executiv de la KASDUM-GF SRL.

Constructorul cere penalităţi

Aşa se face că acum, Kasdum-GF şi celelalte cinci firme din Asociere solicită beneficiarului, SECOM SA (furnizorul de servicii apă-canal) penalităţi de 18 milioane de lei. Ei susţin că acest contract este în pericol de a nu se finaliza şi de a se pierde fondurile europene.

„Menţionăm doar faptul că SECOM SA datorează societăţii KASDUM-GF SRL penalităţi de aproximativ 18 milioane lei, iar Team Leader-ul din partea firmei de consultanţă a fost numit cu încălcarea legii, lucru pe care l-am arătat în mod clar şi fără tăgadă reprezentanţilor SECOM, care au ignorat aceste probleme la fel ca dumneavoastră”

se arată într-un document pe care liderul de Asociere l-a înaintat Primăriei Drobeta Turnu Severin, dar şi consilierilor locali.

Problema a fost semnată şi de viceprimarul Severinului, Cornel Folescu, în şedinţa de Consiliu Local de marţi, 30 mai, şi ca urmare consilierii locali au hotărât constituirea unei comisii care să analizeze conflictul iscat între constructori şi SECOM SA, unde Primăria Drobeta Turnu Severin este acţionar majoritar.

Proiect cu fonduri europene

La Drobeta Turnu Severin este în derulare o lucrare  de extindere şi modernizare a reţelei de apă-canalizare în cadrul unui megaproiect cu fonduri europene de aproape 80 de milioane de euro pentru Mehedinţi. În proiect sunt prinse mai multe zone ale Severinului, care la ora actuală sunt vitregite de ceea ce înseamnă acest serviciu. În luna martie 2012, a fost semnat contractul de finanţare privind modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare a judeţului Mehedinţi. Contractul prevedea peste 400 de kilometri de reţele de apă şi canal care urmau să fie modernizate, valoarea proiectului fiind de aproape 80 de milioane de euro. Prin acest proiect, Operatorul Regional SECOM şi-a propus reabilitarea instalaţiilor necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, reducerea pierderilor de apă, optimizarea reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor uzate, reducerea infiltraţiilor în sistem. Proiectul urma să fie implementat de SECOM în cele 7 aglomerări urbane: Drobeta Turnu Severin, Şimian, Gura Văii, Cujmir-Branişte, Strehaia-Comanda, Vînju Mare, Rogova şi Baia de Aramă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite