Cum se prepară dulceaţa de pepene galben, un deliciu pe timp de vară. Reţeta celebrei bucătărese Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţa de pepene galben FOTO www.retetepractice.ro
Dulceaţa de pepene galben FOTO www.retetepractice.ro

Celor care doresc să încerce această delicatesă le propunem o reţetă veche a Sandei Marin, autoarea celei mai celebre cărţi de bucate din România.

Ingrediente:

1 farfurie adâncă plină cu cuburi de pepene galben, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, zeamă de la ½ lămâie.

Mod de preparare:

Se aleg cantalupi cu miezul tare şi parfumat. Se taie în două şi se îndepărtează seminţele. Se curăţă coaja, iar miezul se taie în cuburi potrivit de mari şi cât mai egale ca mărime, până când avem o farfurie adâncă plină.

Se pun cuburile într-un tifon care se introduce cu totul într-o oală cu apă clocotită. Nu trebuie să fiarbă în clocote, ci se ţin cuburile la foc foarte mic până când sunt bine pătrunse.

Se limpezesc în apă rece şi se scurg. Se pune la foc zahărul cu 3 pahare de apă la foc mic şi după ce s-a topit se ia spume şi se lasă să fiarbă până se leagă ca un şerbet. Se pun cuburile şi se dă tingirea un sfert de oră la o parte ca să-şi lase fructele zeama. Se pun apoi să fiarbă la foc iute. Când dulceaţa este aproape gata, se adaugă zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se leagă.

Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de maşină deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară. Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc.

Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun  să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite