Cum se pregăteşte volovanul, un preparat sofisticat originar din Franţa. Reţeta folosită de faimoasa Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volovan FOTO Don Pedro – Panadería y Pastelería
Volovan FOTO Don Pedro – Panadería y Pastelería

Volovan este un preparat pe bază de aluat foietaj, originar din Franţa, care în traducere liberă înseamnă „zbor-în-vânt”, denumirea fiind data de faptul că sunt foarte uşoare coşuleţele obţinute. Vă propunem o reţetă de volovan a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate.

Ingrediente: 350 g făină, 350 g unt proaspăt, ½ ceaşcă apă (2dl), sare, 1 ou.

Mod de preparare:

Se face un aluat franţuzesc din făină fină, cernută, unt proaspăt, trei sferturi de ceaşcă de apă şi un prafde sare. Se întinde o foaie de 1½ cm grosime şi mai mult lungă, astfel încât să putem tăia din ea două ronduri, fiecare cam de mărimea unei farfurii de masă. Se umezeşte puţin cu apă tava în care vom coace aluatul. Ca o formă se taie o foaie rotundă, fără să apăsăm aluatul.

Bucata tăiată rotund se ia o vergea şi se aşază în tavă. Se mai taie o a doua foaie, exact de aceeaşi mărime. Se scoate apoi mijlocul, tăindu-l după o formă mai mică, ca să obţinem o coroană circulară de 3 cm lăţime.
Cu o pană se udă cu apă marginile primei foi aşezate în tavă şi deasupra se pune cu grijă, astfel ca să se potrivească bine la margini, coroana circulară.

Nu se apasă deloc cu mâna deoarece aluatul n-ar creşte frumos. Se unge cu ou bătut atât mijlocul, cât şi partea de deasupra, având mare grijă să nu curgă ou pe margini. Se dă la cuptor la foc iute. După 10 minute aluatul trebuie să înceapă să crească. Se ţine cam trei sferturi de oră, potolind focul spre sfârşit, iar dacă deasupra începe să se rumenească prea tare, înainte de a fi gata, se pune o foaie de hârtie.

În timpul coptului nu trebuie să se deschidă uşa cuptorului deoarece aluatul dă uşor înapoi. Când volovanul este copt, se taie cu un cuţit mijlocul, care va forma capacul, iar dacă înăuntru se ma găseşte aluat care nu este copt se scoate repede afară cu o furculiţă. Se mai lasă câteva minute la cuptor, ca să se usuce înăuntru, se umple apoi cu o mâncărică de rinichi, de creier, de ciuperci etc. Se serveşte foarte fierbinte.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite