Cum se pregăteşte crapul sârbesc la cuptor, după reţeta unei românce din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crap sârbesc FOTO Bucătăraş
Crap sârbesc FOTO Bucătăraş

Vă invităm la o delicioasă reţetă de crap sârbesc a unei românce din Valea Timocului, apărută în volumul „Tradiţii culinare româneşti la sud de Dunăre”, semnată de Romeo Crîşmaru.

Ingrediente:

1 kg peşte (crap), 200 ml ulei, ½ kg ceapă, 600 g cartofi, 5-6 ardei graşi, 50 g bulion, 100 ml vin, cimbru, piper, boia, verdeaţă, sare, zeama de peşte, 2-3 roşii, lămâie.

Mod de preparare:

După ce crapul a fost curăţat, spălat şi tăiat în bucăţi se sărează şi se prăjeşte în ulei încins până capătă culoarea aurie. În acelaşi ulei prăjiţi cartofii tăiaţi în cuburi mici. După cartofi, prăjiţi ardeii graşi tăiaţi felii, ceapa se taie mărunt şi se înăbuşă, se adaugă bulionul, vinul, puţină boia de ardei, cimbru, zeama de peşte (în cantitate potrivită ca să nu se subţieze sosul).

Peştele, cartofii, ardeii graşi şi ceapa se prăjesc numai cât să se rumenească, deoarece se mai fierb şi în sos.

Se ia un vas în care se pun întâi cartofii, apoi ardeii, sosul cu ceapa, iar deasupra se aranjează peştele. Peste peşte se pun felii de roşii şi se introduce tava la cuptor, lăsând să dea bine în fiert până ce sosul scade suficient, iar crapul se rumeneşte.

Se serveşte cald sau rece, presărat cu verdeaţă tocată mărunt şi lămâie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite