Cum să ne mobilăm locuinţa cu gust. Ponturi despre dimensiunea ideală a mobilei, oferite de designeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O idee pentru mobilarea unui dormitor FOTO casoteca.ro
O idee pentru mobilarea unui dormitor FOTO casoteca.ro

Când discutăm despre locuinţă ne interesează totul, de la mobilă la draperii şi până la pereţi şi corpuri de iluminat, de la frontul de lucru din bucătării cu dotarea tehnică corespunzătoare până la dulapurile de depozitare ale îmbrăcămintei şi lenjeriei şi toate trebuie să se armonizeze perfect.

De multe ori suntem tentaţi să copiem ceea ce vedem la alţii fără a ne adapta la situaţia concretă a propriei noastre locuinţe şi de aici apar nemulţimiri de genul – ah, mobila asta nu încape, este rău făcută, dimensiunile sunt prea mari etc.

Există câteva principii generale cu care este bine să pornim la drum atunci când vrem să amenajăm locuinţa. Plecând de la dimensiunile spaţiilor noilor locuinţe e recomandabil să ne orientăm spre un mobilier modern cu componente modulate interschimbabile care oferă posibilităţi multiple de compunere şi care se pot completa ulterior cu noi elemente din acelaşi gen. Această soluţie ne oferă în timp posibilitatea de realizare a noi variante de mobilare înlăturând monotonia cu minimul de cheltuială.

Înălţimile mobilierului, mici

Cu excepţia rafturilor şi bibliotecilor, înălţimile mobilierului trebuie să fie cât mai mici pentru a degaja spaţiul interior creând senzaţia de confort.

„Mobilierul stil poate convieţui alături de o garnitură modernă de piese izolate, de exemplu un fotoliu, o canapea, o măsuţă, cu condiţia de a-i găsi un anume loc care să-l pună în valoare fără a crea distonanţe”, spune Romeo Popescu, proiectant la o fabrică de mobilă din Drobeta Turnu Severin.

Este de evitat tendinţa de aglomerare a mobilierului în camere sau de plasarea mesei în mijlocul acestora, care  duce la îngreunarea circulaţiei, al senzaţia de sufocare şi ştrangulare.

Preferabilă o masă extensibilă

Camera de zi trebuie mobilată astfel încât să se realizeze anumite zone care să răspundă posibilităţii de a purta o discuţie cu invitaţii, de a lua masa, privi la televizor, etc. O masă extensibilă este de preferat în locul celor cu poliţa fixă, ea oferind o soluţie ideală pentru apartamentele cu camere mai mici.

În ceea ce priveşte dormitoarele există tendinţa de a fi mobilate la strictul funcţional (pat, noptiere, dulap, toaletă cu taburet), căzându-se de acord că acestea trebuie să preia doar funcţia de dormit, celelalte activităţi desfăşurându-se în camera de zi. Amplasarea patului dublu este preferabilă degajat faţă de colţ pentru a permite accesul independent pe două laturi.

Amenajarea bucătăriilor  în locuinţe presupune realizarea pe latura lungă a acestora a unui front de lucru (incluzând aragazul şi spălătorul) multifuncţional, cu rafturi şi dulapuri la partea inferioară şi superioară încastrată în perete, având compartimente variate, adoptate corespunzător pentru depozitarea tacâmurilor, veselei, paharelor, utilajelor tehnice de bucătărie.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite