Cum depozităm corect alimentele: legătura dintre carne şi zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile optime de păstrare şi depozitare nu numai că prelungesc viaţa şi gustul produselor, spun gospodinele, ci previn şi intoxicaţiile alimentare.

Portocalele rămân proaspete un timp îndelungat, dacă se ung cu ulei vegetal şi se pun în pungi de celofan sau într-un vas acoperit ţinut la răcoare.

Strugurii se conservă foarte bine dacă sunt ţinuţi în cutii de carton, pe fundul cărora se presară un strat de rumeguş de lemn.

Salata, castraveţii în oţet sau legumele puse în borcane de metal sau de sticlă şi din care s-a luat o parte trebuie acoperite cu puţin alcool curat, ceea ce împiedică mucegaiul sau acritul.

Pe compoturile fierte la “bain-marie” sau chiar pe marmelade se pune o foiţă de sugativă muiată în rom, chiar rom simplu pe deasupra. Alcoolul de pe legume sau romul de pe compoturi se aruncă înaintea întrebuinţării resturilor.

Resturile de cârnaţi sau şuncă tăiată se pun într-un borcan curat de sticlă şi răstorni peste ele o farfurie de porţelan. Cu cât sunt resturile mai îndesate în borcan, cu atât mai bine. Cârnatul întreg netăiat se păstrează bine, ungându-l cu untdelemn şi acoperind capătul început cu hârtie de argint (staniol) şi, dacă ai multă hârtie de argint, e bine de acoperit chiar tot cârnatul.

Resturi de friptură sau cotlete fripte se conservă săptămâni întregi acoperindu-le complet cu grăsime. Înainte de întrebuinţare, se ia grăsimea la o parte şi încălzeşti încet carnea, punând puţină apă sau supă. Principalul e să împiedici pătrunderea aerului, dar şi a sării. Cu sare presari grăsimile rămase, jumări.

Untul proaspăt se păstrează mai mult timp proaspăt înfăşurându-l într-o cârpă de olandă muiată în apă sărată, spune Marinela Popovici, o gospodină din Drobeta Turnu Severin. Tot acelaşi lucru faci pentru bucăţi de brânzeturi tari.

Carnea frecată cu sare sau zahăr tos se va păstra proaspată un timp mai îndelungat.

O jumătate de lămâie rămasă o pui cu partea tăiată pe sare şi aşa o poţi conserva zile întregi, iar într-o sticlă începută de untdelemn pui puţină sare să nu râncezească.

Cel mai expus a se stica sunt vinurile umplute în sticlă, mai ales vinurile albe odată deschise, cu toate că sunt bine astupate, se acresc. Aceasta se împiedică, punând sticlele începute şi bine astupate într-o ladă cu nisip în pivniţă sau într-un loc răcoros cu gâtul în jos. Prin acest procedeu se elimină aerul din sticlă şi vinul rămâne curat şi bun.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite