Cele mai bune mâncăruri olteneşti. Cum să prepari ca la carte sarmale în dovleac, supă cremă de praz şi pui la ceaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii obişnuiesc să condimenteze puternic preparatele, ingredientul vedetă fiind ardeiul iute sau hreanul. Nu lipsesc verdeţurile din mâncărurile olteneşti, precum prazul, ştevia, urzicile, ceapa verde, pătrunjelul ori mărarul.  Vă propunem aici să încercaţi cinci reţete tradiţionale olteneşti, extrem de gustoase.

Bucătarul şef al restaurantului „Marco Polo” din centrul Severinului, Bogdan Nicolae Doman, recomandă câteva reţete tradiţionale olteneşti, din care nu lipseşte ca ingredient prazul ori sarmalele în dovleac, foarte gustoase şi cu o aromă deosebită.

Limbă de porc cu praz şi măsline

Ingrediente: Măsline – 300 gr, limbă porc – 300 gr, ceapă – 150 gr, praz – 2 kg, sare, boia dulce, foi de dafin, piper şi pătrunjel.

Mod de preparare: Spală bine limba de porc, se introduce în apă clocotită, iar când este fiartă se taie bucăţele şi se îndepărtează pielea. Separat se căleşte ceapa, iar când devine aurie se adaugă prazul tăiat cubuleţe, măslinele, limba de porc. Apoi se toarnă cca. 150 ml de vin alb sec sau demisec, după care se pune apa în care a fost fiartă limba. La final, când deja are o consistenţă se adaugă sosul de roşii. Se lasă să se fiarbă cca 15 min, după care se introduce la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade.

Sarmale în dovleac

Ingrediente: un dovleac, costiţă afumată – 500 gr, orez – 100 gr, carne tocată de porc- 1 kg, ceapă - 300 gr, foi de dafin, piper, sare, cimbru, pastă de tomate.

Mod de preparare: Se scobeşte dovleacul dându-i forma unei cratiţe şi se condimentează cu sare în interiorul lui. Se căleşte ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, se adaugă orezul şi sosul tomat. După ce compoziţia s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată de porc şi se fac sărmăluţe în foi de varză. Se fier cca. 60 de minute, după care în dovleac se pune un pat de foi de dafin, se adaugă sarmalele şi deasupra costiţa afumată. Se introduc la cuptor cca 3 ore la foc mediu (150 de grade de mediu).

Tocană oltenească cu carne de vită şi cârnaţi

Ingrediente: carne de vită – 1 kg, cârnaţi afumaţi olteneşti – 250 gr, untură – 250 gr, ceapă – 250 gr, ardei gras – 250 gr, usturoi – 100 gr, roşii – 1 kg, vin roşu – 150 ml, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare: Carnea de vită se taie cubuleţe, se prăjeşte în untură, după care scoate şi se prăjesc cârnaţii afumaţi. Ceapa, ardeiul gras se călesc, se adaugă usturoiul şi vinul roşu. Se condimentează după gust cu sare, piper şi pătrunjel şi se adaugă roşiile tăiate cubuleţe. Se pune toată compoziţia într-o tavă împreună cu carnea şi cârnăciorii, se introduce la cuptor pentru cca. 60 de minute la 180 de grade. Se serveşte cu mămăliguţă.

Pulpă de pui fără os la ceaun şi orez

Ingrediente: pulpă de pui fără os – 250 gr, usturoi – 100 gr, orez – 150 gr, caşcaval – 50 gr, unt – 30 gr, pătrunjel, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: Se taie pulpa de pui bucăţele şi se prăjeşte în ulei într-un ceaun până când devine crocantă, după care se adaugă usturoiul, se lasă foarte puţin ca să se aromatizeze. Apoi, se adaugă cca. 30 ml vin alb şi se picură puţină apă, după care se pune pătrunjelul şi se condimentează. Separat se fierbe orezul în supa de pui, se condimentează, iar când este aproape gata se adaugă caşcavalul ras pentru a deveni o compoziţie cremoasă.

Supa cremă de praz

Ingrediente: praz – 3 fire, ceapă – 2 buc, lapte – 300 ml, cartofi – 150 gr, unt – 100 gr, mărar, sare, piper.

Mod de preparare: Într-o cratiţă bine încinsă adaugăm untul pentru a se topi, după care călim prazul cu ceapa şi cartofii. Când ele au o culoare aurie se adaugă 100 ml vin alb şi se acoperă compoziţia cu lapte. Se fierbe cca 30 de minute adăugând în acest interval puţină apă. Toată această compoziţie se trece prin blender dând forma unei creme. Se serveşte într-un bol de ciorbă. Se prăjeşte pâinea, peste care se adaugă o pastă de usturoi.

Citeşte şi:

Reţete de Paşte: Pasca dulce cu brânză specifică Maramureşului

Mâncăruri tradiţionale ciudate şi foarte gustoase - reţete de la străbunici: mămăliga din mei, carnea friptă pe pietre încinse şi „păpuşile” de dragavei

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite