Căţeluşa Ama, o viaţă de câine în slujba legii. De ce este considerat labradorul unul dintre cei mai buni căutători de droguri de la graniţa de sud-vest
0Nu doar poliţiştii de frontieră ies la pensie, ci şi partenerii lor de lucru, câinii antidrog. După ce a servit şapte ani în structura Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Ama, o căţeluşă inteligentă, frumoasă şi jucăuşă din rasa Labrador, se apropie de pensionare.
Ama este o căţeluşă extrem de prietenoasă din rasa Labrador. Trăieşte în judeţul Mehedinţi şi, la prima vedere, pare un câine oarecare. Nimic mai departe de adevăr. În fapt, Ama este un câine-poliţist specializat în depistarea stupefiantelor.
De-a lungul vieţii, Ama a participat la sute de misiuni, cele mai multe în punctul de trecere a Frontierei de la Porţile de Fier I, dar şi în Portul din Drobeta Turnu Severin. Primul loc de muncă a fost în Caraş Severin, dar fiindcă la Grădinari, acolo unde fusese repartizată, nu exista punct de trecere a frontierei, în urmă cu trei ani a fost transferată la Mehedinţi. Era nevoie aici de un specialist canin specializat în depistarea drogurilor (heroină, cocaină, cannabis, haşiş, amfetamină), iar cum se întâmplă în astfel de cazuri, căţeluşa Ama a fost preluată de un poliţist de frontieră instruit în lucrul cu patrupedele.
CE FACE DUPĂ CE SE PENSIONEAZĂ
De trei ani, agentul şef adjunct Laurenţiu Bratu din echipa canină a Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin lucrează împreună cu Ama fie în Vama de la Porţile de Fier I, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei din Mehedinţi, fie în Portul Drobeta Turnu Severin. Ama s-a obişnuit foarte rapid cu noul coleg de muncă şi întotdeauna şi-a îndeplinit misiunile cu mult profesionalism. Şi asta fără a fi recompensată vreodată cu o medalie sau primă. Şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu ca un profesionist.
Anii au trecut însă şi peste Ama, iar pe 21 septembrie împlineşte 7 ani. Chiar dacă nu dă niciun semn de oboseală sau de plictiseală, regulile în privinţa câinilor-poliţisti spun că în jurul vârstei de 7-8 ani trebuie scoşi la pensie. Ama mai are o şansă: în februarie anul viitor este programată evaluarea ei la Centrul Chinologic de la Sibiu şi, dacă va trece acest examen, va mai rămâne la serviciu pentru un an. Dacă nu, căţeluşa va fi retrasă din rândul echipei canine şi va trebui să iasă la pensie.
Din fericire, căţeluşa aurie şi jucăuşă îşi va petrece ultimii ani din viaţă în sânul familiei agentului şef adjunct Laurenţiu Bratu, care mai are acasă o căţeluşă din rasa ciobănesc german: „Dacă va ieşi la pensie, va merge cu mine acasă. Ama este un câine foarte inteligent, îi place să se joace foarte mult şi iubeşte copiii“.
CUM LUCREAZĂ AMA
Acolo unde tehnica dă uneori rateuri, Ama reuşeşte să identifice drogurile în cele mai ascunse şi inimaginabile locuri ale unui vehicul. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, pe 1 martie, când căţeluşa a depistat o cantitate importantă de canabis ascunsă într-un tir bulgăresc.
O altă structură a Ministerului Afacerilor de Interne a solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră, iar Ama a fost ca de fiecare dată la datorie. A reuşit, ca un ofiţer cu experienţă, dar şi cu fler, în câteva minute să stabilească clar locul unde erau ascunse drogurile. A semnalat conductorului dând cu ghearele în partea exterioară din faţa autovehicului, la cutia de siguranţă.
Dar, luând la puricat locul cu pricina, oamenii legii nu au dat peste droguri, aşa de bine erau ascunse. Ama a fost din nou solicitată să intervină, dar şi de această dată a semnalat acelaşi punct. Cum nici de data asta drogurile nu au fost găsite, tirul a fost desfăcut într-un atelier auto bucată cu bucată şi s-a dovedit că, într-adevăr, semnalarea Amei fusese corectă. Cazul a fost rezolvat cu succes, iar vinovatul – trimis după gratii pentru trafic de droguri. Este doar una dintre poveştile de succes ale câinilor aflaţi în serviciul Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
MAI ARE 38 DE COLEGI
Poliţia de Frontieră Mehedinţi foloseşte în îndeplinirea misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat 39 de câini de serviciu specializaţi pentru detectare de droguri şi ţigărilor, folosiţi în descoperirea şi semnalarea stupefiantelor , în descoperirea şi semnalarea substanţelor explozive şi pentru intervenţie şi patrulare.Toţi sunt destinaţi pentru asigurarea şi menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă. Câinii specialişti sunt „cazaţi“ într-un padoc al Poliţiei de Frontieră.
„Vreau să vă spun că toţi cei 39 de poliţişti de frontieră care lucrează cu câini au ceva în comun: iubesc câinii. Sunt zi de zi cu ei, îi îngrijesc, îi hrănesc şi, pentru mulţi dintre ei, au devenit membri ai propriei familii. Între ei s-au creat legături profunde, similare cu legăturile dintre părinţi şi copii“, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisarul-şef Valeriu Pera.
SECRETELE DRESAJULUI
Agentul şef adjunct Laurenţiu Bratu, partenerul căţeluşei Alma, dezvăluie şi câteva din secretele dresajului:
„Una din calităţile de bază ale unui dresor trebuie să fie răbdarea. Aceasta, exploatată la maximum, îşi va pune amprenta asupra psihicului şi comportamentului câinelui la finalul dresajului. Deci cu cât un dresor este mai răbdător şi mai echilibrat, cu atât câinele este mai docil.
Bineînţeles, nu trebuie uitată recompensa care se acordă câinelui după ce acesta execută corect orice exerciţiu stabilit. Rezumând, calităţile de bază şi necesare unui dresor sunt următoarele: să iubească mult câinii, să dovedească înţelegere faţă de câine pentru început, să nu îşi afişeze sau să-şi exteriorizeze problemele sale în faţa câinelui şi să dea dovadă de o imaginaţie bogată.
Laurenţiu Bratu spune că exerciţiile de antrenament au loc zilnic, cu o durată de cel puţin cinci ore, iar pentru obţinerea unui randament maxim şi rezultate bune în lucru, câinele de serviciu trebuie să beneficieze de o alimentaţie corespunzătoare efortului psihic şi fizic depus. Orele de antrenament petrecute cu aceste animale deosebit de inteligente merită însă tot efortul, încheie Laurenţiu Bratu.
Când Ama va fi scoasă la pensie, cel mai fericit va fi fiul agentului. Băieţelul spune că abia aşteaptă ca acest lucru să se întâmple, pentru a o lua pe căţeluşă la ei acasă şi să se joace mai mult timp împreună.