Căldură sufocantă în Spitalul de Urgenţă. Saloane “saună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldură sufocantă în Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin. La temperaturi chiar şi de 35 de grade din ultimele zile, pacienţii suportă cu stoicism zăpuşeala din saloane.

Uşi şi ferestre deschise la maxim şi folii din aluminiu în geamuri. Aşa se face protecţia împotriva căldurii în unitatea sanitară din oraşul nostru. Acest lucru pentru că o ordonanţă de guvern interzice spitalelor să cumpere aparate de aer condiţionat sau orice altă aparatură electrocasnică din banii alocaţi pentru finanţare.
Instalaţiile de climatizare ar fi soluţia pentru ca pacienţii să mai scape de zăpuşeală şi spunem aspa pentru că în saloanele în care există aparate de aer condiţionat temperaturile sunt suportabile. Numai că din cele 100 de saloane ale spitalului, în doar 30 sunt instalate aparate de aer condiţionat, mare parte dintre acestea obţinute din sposorizări. În restul bolnavii de diferite afecţiuni, între care pacienţii internaţi la neurologice sau cardiologie, pentru care căldura este extrem de periculoasă, suportă temperaturi sufocante. “Este foarte cald, sunt temperature greu se suportat, dar nu avem ce face. Este greu, mai ales pentru vârstă, că suntem şi bolnavi”, ne spune un pacient internat la urologie. “Este foarte cald, pe coridoare, în saloane, stăm cu geamurile deschise, cu uşile deschise, e greu, aerul este irespirabil”, spune un alt pacient, internat la cardiologie.

Unitatea sanitară a primit ultimele instalaţii de climatizare în urmă cu circa cinci ani. De atunci singurale aparate instalate în spital au fost cumpărate din sposorizări de către medici sau conducerea unităţii sanitare. Oficial, din anul 2009, spitalul nu mai are voie să cumpere instalaţii de aer condiţionat şi nici altă aparatură electrocasnică. Spre exemplu, dar ar vrea să cumpere un frigider pentru ca pacienţii să-şi ţină mâncarea, o sticlă de suc sau o apă rece, nu l-ar putea achiziţiona.”Avem o problemă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici, cu o ordonanţă de guvern adoptată în anul 2009, în care au fost introduce mai multe obiecte de inventar şi mijloace fixe, în care au fost introduse inclusiv aparatele de acer condiţionat sau frigiderele. Evident că aceste aparate nu le putem cumpăra decât cu ajutorul sponsorizărilor”, spune Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta-Turnu-Severin.

Spitalul ar putea cumpăra aparatură electrocasnică doar din banii obţinuţi din coplată. Dar cei 1800 lei strânşi lunar nu ajung nici pentru cumpărarea de materiale curăţenie şi igienizare, dar pentru achiziţii atât de costisitoare.

Citiţi şi

„Big Brother” la Spitalul Judeţean Mehedinţi

Medici noi şi investiţii pe măsură la Spitalul Judeţean de Urgenţe Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite