Aspect dezolant la Orşova după ce a fost golit lacul de acumulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum Dunărea la Orşova FOTO Corina Macavei
Aşa arată acum Dunărea la Orşova FOTO Corina Macavei

Centrul Operaţional Judeţean împreună cu Serviciul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă monitorizează în continuare evoluţia fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

La ora 6,00, debitul defluent la Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier I era de 11.561 mc/s, iar la Sistemul hidroenergetic Porţile de Fier II era de 11.556 mc/s.

Debitul Dunării continuă să crească şi specialiştii prognozează valori de până la 12.500 mc/s. În aşteptarea unei viituri puternice în următoarele zile, nivelul lacului de acumulare a fost golit cu circa cinci metri.

La Orşova, în locul în care acum câteva zile era apă, acum poţi merge cu picioarele. În lacul secat au rămas doar gunoaie, iar multe dintre ambarcaţiunile acostate sunt acum pe uscat. Potrivit unei convenţii internaţionale, hidroenergeticienii de la Porţile de Fier I trebuia să golească lacul de acumulare de la Orşova atunci când se anunţă viituri pentru a nu fi inundate localităţile din amonte de baraj.

"În anul 1965, când a fost dată în funcţiune hidrocentrala de la Porţile de Fier I, cele două părţi, româno-sârbe, au încheiat un protocol care prevede că atunci când debitul Dunării depăşeşte 11.000 mc/s, cota apei din lacul de acumulare de la Porţile de Fier să scadă cu 63 de metri faţă de nivelul cotei Mării Adriatice. Asta pentru că există pericolul să fie inundată partea sârbă, până la Belgrad", a declarat inginerul şef Adrian Drăghici de la Apelor Romane Mehedinţi.

Specialiştii de la Apele Române apreciază că situaţia nu va fi la fel de critică precum cea din 2006. Dunărea va atinge acum un debit maxim de circa 12.500 mc/s, faţă de aproape 16.000 cât a fost înregistrat în 2006. Totul depinde însă şi de cantitatea de precipitaţii care va cădea în următoarele săptămâni în bazinul fluviului.

La Staţia hidrometrică Gruia, pe fluviul Dunărea cota de atenţie a fost depăşită, fiind de 668 cm.

Citeşte şi:

Lacul de acumulare de la Porţile de Fier I a fost golit pentru a face faţă viiturii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite