FOTO Inspectorul care a convins nomenclaturiştii să dezvolte învăţământul în Delta Dunării a devenit cetăţean de onoare al municipiului Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Albotă a primit titlul de cetăţean de onoare şi cheia municipiului Tulcea FOTO Adevărul
Mihai Albotă a primit titlul de cetăţean de onoare şi cheia municipiului Tulcea FOTO Adevărul

Pasionat mai mult de meseria lui decât de problematicile PCR, Mihai Albotă, profesor de matematică, rezolva probleme în timpul şedinţelor de partid. A ştiut, însă, cum se deschid uşile şefilor de la Bucureşti şi a  reuşit să convingă conducerea centrală a Partidului Comunist Român că sistemul educaţional din Tulcea merită investiţii majore.

Reţeta lui de aducere de fonduri la Tulcea este una atent pusă în practică până în ziua de astăzi: ospitalitatea faţă de musafirii din fruntea ţării l-a ajutat să construiască, în patru decenii, ceea ce este astăzi reţeaua şcolară din judeţul Tulcea.

„Multe şcoli din Deltă au fost deschise după ce Maurer, prim-ministru, a venit la o partidă de vânătoare în deltă. Am fost cu el şi i-am explicat că avem locuri atât de frumoase şi că judeţul acesta merită investiţii. Atunci l-am convins să ne ajute să deschidem zece şcoli în judeţ, în special în Delta Dunării“, a povestit astăzi profesorul Mihai Albotă.

Despre talentul său de a aduce fonduri la Tulcea a vorbit şi colegul său de la „organizaţia de tineret“ de pe strada Victoriei din municipiului Tulcea, fostul primar al municipiului, Mihai Nicolae.

„Pentru Mihai Albotă ministerul nu avea uşi, avea numai bani şi înţelegere. Eu am avut foarte mult de învăţat de la el, am aflat cum se deschid uşile“, a spus fostul primar de Tulcea, care le-a mai povestit celor prezenţi în sala de  şedinţe ce făcea Mihai Albotă în timpul şedinţelor de partid. „Ştie cineva? Nu cred! Rezolva probleme de matematică, asta făcea profesorul Albotă în timpul şedinţelor“, a mai amintit Mihai Nicolae.

Atunci când domnia sa a venit la conducerea învăţământului tulcean în judeţ existau două licee. Aproape tot ce există astăzi în domeniul învăţământului poartă, cumva, amprenta profesorului Mihai Albotă.

Titlul de cetăţean de onoare şi cheia oraşului Tulcea

Născut în Bucovina, Mihai Albotă a ajuns la Tulcea în urmă cu 56 de ani şi de 47 de ani este în învăţământ. Preţ de aproape 40 de ani a avut funcţii de conducere în sistemul educaţional de la Tulcea (dintre care aproape două decenii a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean).

Modest, Albotă spune că nu este numai meritul domniei sale, ci al subalternilor care l-au sfătuit, care l-au ajutat şi care i-au fost alături în momentele deciziilor importante.

„Eu am fost aproape 20 de ani inspector, iar acum, după Revoluţie, au fost şapte sau opt inspectori, Nu e bine să fie schimbaţi oamenii care fac treabă“, a opinat Albotă.

Joi după amiază, într-un cadru festiv, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, aleşii municipali s-au întrunit în şedinţă extraordinară pentru a vota, în unanimitate, acordarea tiltului de cetăţean de onoare profesorului Mihai Albotă.

„Este un privilegiun să înmânez acest semn de recunoştinţă profesorului Mihai Albotă, mai ales în condiţiile în care o parte din cariera mea profesională este legată de o decizie a domniei sale. Sunt cinci oameni care m-au marcat pozitiv, iar unul dintre aceştia este profesorul Mihai Albotă“, a declarat primarul municipiului Copnstantin Hogea, şi el profesor şi fost director al unui liceu din municipiul Tulcea.

Albotă este numele care trezeşte o reacţie pozitivă în orice colţ al municipiului sau judeţului, este de părere Constantin Hogea. Iar asta pentru că, deşi nu este tulcean prin naştere, el este patriarhul învăţământului tulcean prin faptul că a slujit şcoala preţ de patru decenii.

„Patriarhul“ învăţământului tulcean, ca de la consilier la consilier

Fost elev al profesorului de matematică de la Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret, Cantemir Gafar, acum consilier local, s-a ridicat în picioare în faţa noului cetăţean de onoare al municipiului.

I-am fost elev în anii 62, chiar la începuturile carierei sale. Pe atunci chiar se făcea şcoală, ceea ce astăzi nu prea există“, a explicat Gafar.

Acesta a mai făcut referire şi la cum s-a ajuns la denumirea de „patriarhul“ învăţământului tulcean: în 1995, pe drumul de întoarcere al unei delegaţii a consilierilor judeţeni la Odessa. În mijlocul de transport se aflau fostul elev, Cantemir Gafar şi profesorul Mihai Albotă, la momentul acela ambii aleşi judeţeni. Au avut nişte mici discuţii în contradictoriu, după care Cantemir Gafar i-a spus fostului său profesor că va rămâne pentru totdeauna „patriarhul învăţământului românesc“.

„Dacă bei apă din Dunăre, nu mai pleci de aici!“

Despre inspectorul Mihai Albotă şi-a amintit, cu drag şi emoţie, şi actualul inspector generasl adjunct, Corneliu Chistrugă, care a povestit audienţei cum i-a prevestit profesorul Albotă că va rămâne la Tulcea.

„Am coborât din tren şi m-am dus direct la Inspectorat. Trebuia să ajung pe 1 septembrie, dar am fost la Costineşti, ca tinerii, şi am întârziat. Şi atunci mă întrebam şi eu, ca toţi cei care au ajuns pe aici, dacă o să rămân sau dacă mă voi muta în altă parfte a ţării. Inspectorul Albotă mi-a spus atunci să am grijă, ca dacă beau apă din Dunăre aici rămân. Şi aşa a fost“, şi-a amintit Chistrugă.

De numele lui Mihai Albotă se leagă şi una dintre cele mai frumoase tradiţii de la Tulcea: în 1994 a înfiinţat Festivalul internaţional de cântece şi dansuri populare Peştişorul de Aur pentru elevi. Tot el a fost a fost printre primii inţiatori ai Complexului Bididia din Tulcea, complex destinat elevilor, cu 400 de locuri de tabără.

Profesorul Mihai Albotă a devenit, în 1959, şeful Secţiei Învăţământ şi Cultură a Raionului Tulcea (până în martie 1965). A fost inspector general al Inspectoratului Judeţean Tulcea (1968 - 1979), director al Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret Tulcea (1979 - 1982), şef sector învăţământ Comitetul Judeţean Tulcea (1982 - 1989) şi a ieşit la pensie în 1997.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite