Sfântu Gheorghe, voinicul care a ucis balaurul uriaş de la gurile Dunării
0Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai frumoase destinaţii din Delta Dunării, are o legendă la fel de frumoasă. Adevărul vă spune de unde vine numele localităţii.
Localitatea situată pe malul stâng a celui mai vechi braţ al Dunării – Sfântu Gheorghe, în apropierea gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră, la 120 de kilometri de Tulcea, poartă numele voinicului care i-a salvat de un balaur uriaş care a ajuns la gurile Dunării.
Legenda spune că un voinic puternic, care avea în mână o suliţă dată de Dumnezeu, s-a luptat cu fiara pentru a o răpune.
Încercând să scape, jivina a ajuns pe locurile unde astăzi de află localitatea Sfântu Gheorghe şi a încercat să fugă în mare, lăsând în urma sa un canal şerpuit. În cele din urmă, tânărul a reuşit să omoare fiara. În urma ei a rămas canalul.
Oamenii locului i-au pus numele Sfântului Gheorghe care i-a salvat de balaur, apoi au botezat aşa şi satul.
Sfântu Gheorghe sau San Giorgio, pe harta lui Visconti
Localitatea Sfântu Gheorghe a fost atestată în documentele istorice din secolul al XIV-lea, când dezvoltarea economiei a favorizat creşterea rolului negustorilor italieni la gurile Dunării.
În acea perioadă genovezii au instituit un veritabil monopol în apele Mării Negre, făcând comerţ cu peştele pescuit la gurile Dunării.
În hărţile de epocă printre centrele economice puternice de pe teritoriul Dobrogei este menţionată şi localitatea San Giorgio, Sfântu Gheorghe de astăzi, cum apare pe harta genovezului Visconti, din anul 1318.
În a doua jumătate a secolului XVIII, războaiele ruso-turce s-au desfăşurat şi la Gurile Dunării, ca urmare a dorinţei Rusiei de a ocupa aceste teritorii. Luptele au distrus ţinutul Dobrogei şi au provocat ruinarea economică a provinciei. Totodată populaţia a fost decimată sau împrăştiată.
Ziua localităţii Sfântu Gheorghe se sărbătoreşte pe 6 mai. La Sfântu Gheorghe trăiesc 1.000 de suflete, majoritatea fiind de origine ucraineană.
Vă mai recomandăm:
Ziua Sfântului Gheorghe: tradiţii şi obiceiuri. Cum îţi afli astăzi ursitul
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 23 aprilie. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul ortodox.
Despre Sfântul Gheorghe, numit în credinţele populare româneşti „capul primăverii“, se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice. Tot el poate arăta celor aleşi comorile.
Peste un milion de români îşi serbează onomastica de Sfântul Gheorghe
Peste un milion de români, dintre care peste 733.000 sunt bărbaţi, îşi serbează, joi, de Sfântul Gheorghe, onomastica, potrivit unei statistici a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În calendarul popular, Sfântul Gheorghe este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al naturii, al vitelor şi al oilor. De aceea, în ziua în care este prăznuit, oamenii din popor ţin cont de o serie de ritualuri de Sfântul Gheorghe şi de superstiţii.