Cum arată după renovare basilica de la Niculiţel, una dintre puţinele rămăşiţe paleocreştine din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazilica de la Niculiţel FOTO CJ Tulcea
Bazilica de la Niculiţel FOTO CJ Tulcea

În decembrie 2015, s-a finalizat proiectul de reabilitare şi modernizare a monumentului paleocreştin de la Niculiţel. Investiţia s-a ridicat la peste 11 milioane de lei, bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Un nou traseu de turism religios la Tulcea. Turiştii vor putea vizita basilica de la Niculiţel, proaspăt renovată. 
 

Basilica a fost descoperită în 1971, în urma unor ploi torenţiale care s-au abătut asupra comunei Niculiţel.

În cripta bazilicii au fost descoperite rămăşiţele a şase martiri, dintre care patru cunoscuţi din actele martirice. Cei patru, Attalos, Kamasis, Phillipos şi Zottikos au fost canonizati.

Basilica şi cripta au fost construite după anul 370 e.n., în timpul Împăratului Valens, pe locul unui vechi mormânt din sec. III e.n.

Niculiţel este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Comuna este situată în partea de nord-vest a judeţului Tulcea, într-o zonă depresionară larg deschisă spre nord la poalele dealurilor Niculiţelului.

Podgoria Sarica Niculiţel, brandul localităţii, este cea mai veche podgorie a Dobrogei. Viile sunt amplasate pe terenuri cu altitudini de până la 200 de metri, formând largi amfiteatre.

bazilica

Vă mai recomandăm:

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite