Jurilovca este Satul Cultural al României. Comuna de lipoveni a impresionat cu evenimentele de excepţie, dar şi cu o marinată din peşte şi miere şi cu vinul Kazacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurilovca, locul unde ttradiţia nu piere FOTO Primăria Jurilovca
Jurilovca, locul unde ttradiţia nu piere FOTO Primăria Jurilovca

Comuna Jurilovca a câştigat finala concursului „Satul Cultural al României“. Evenimentele derulate în mica aşezare de pescari lipoveni au făcut-o cunoscută în întreaga lume: aici se prepară cel mai bun borş de peşte, iarna pescarii se întrec la copcă, iar vara copiii învaţă să scrie în slavonă.

La competiţia la care s-au înscris 12 localităţi, fiecare comună a prezentat un pachet cultural – festivaluri, sărbători, expoziţii, concursuri, simpozioane, care să pună în valoare unicitatea culturală a fiecărei localităţi.

În Jurilovca se organizează de-a lungul anului mai multe evenimente de excepţie, unde se adună oameni atât din Tulcea, cât şi din Constanţa. Cele mai cunoscute sunt Masleniţa în săptămâna albă de dinaintea postului Paştelui, Floriile - marcate prin vizite la serele de flori (open gates), Doloşman BikeFest (de Rusalii). Iarna au loc concursuri de pescuit la copcă.

Vara, sunt organizate ateliere de scriere slavonă pentru copii organizate pe lângă biserica de rit vechi din localitate. Una dintre componentele competiţiei de la Bucureşti care a fost punctată a fost chiar prezentarea unui produs tradiţional local. Galina Teleucă, viceprimarul comunei, a prezentat celorlalţi o marinată preparată din feluri diferite de peşte, miere, lipie şi cozonac de casă şi un vin local - Vinul Kazacului.

Finala competiţiei a fost găzduită de Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, organizator fiind AFSR – Asociaţia cele mai frumoase sate din România.

Satul Cultural al României este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic din satele româneşti.

Comunele finaliste au fost: Biia (Şona), Vinerea (Cugir) şi Săsciori – judeţul Alba, Vorona – judeţul Botoşani, Drăguş – judeţul Braşov, Cumpăna – judeţul Constanţa, Aninoasa şi Cândeşti – judeţul Dâmboviţa, Vânători Neamţ – judeţul Neamţ, Izvoarele – judeţul Prahova, Gura Râului – judeţul Sibiu, Jurilovca – judeţul Tulcea şi Prundeni – judeţul Vâlcea.



Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, dar şi un colţ de Rai, unde drumeţul obosit de drum se poate desfăta cu minunăţiile naturii sau poate admira hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă.

Poftiţi în Jurilovca

Localitatea a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului XIX. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi ţarul Petru cel Mare.

Odată ajunşi în Jurilovca, puteţi explora lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară), sau puteţi păşi pe urmele primei colonii greco – romane de pe teritoriul ţării noastre, la Capul Doloşman. Aici se află vestigiile unei colonii greco – romane, prima aşezare de pe teritoriul României, o soră mai mare a Histriei. Cetatea se numeşte Orgame Argamum (numele grecesc şi latin al cetăţii). În zonă s-au descoperit patru bazilici palaocreştine, dar şi cel mai vechi mormânt grecesc. Cea mai mare parte a cetăţii se află sub pământ.

Nu rataţi o plimbare până la Gura Portiţei, unde puteţi ajunge cu ambarcaţiunile localnicilor. Plecările se fac din miniportul turistic.

image
image

Casele, vopsite în albastru lipovenesc

La Jurilovca, tradiţiile se păstrează din generaţie în generaţie. Casele au faţadele colorate în albastru şi alb, iar casele au acoperişuri de stuf. Aproape fiecare locuinţă are o baie lipovenească separată de casă.
Cu toţii ne întrebăm de ce bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă poartă barbă. Am aflat că religia impune acest lucru. „Dacă la bărbaţii tineri ea nu se mai aplică, cei în vârstă trebuie să fie pregătiţi pentru drumul cel lung. Bărbaţii nu au voie să se bărbierească, pentru ca moartea să nu cumva să te prindă fără barbă“, ne explică un localnic.

Tradiţiile sunt sfinte în biserică: femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradiţional: în zilele de post să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului veşminte viu colorate.
La penultima ediţie a concursului de preparat cel mai bun borş de peşte din Delta Dunării, un localnic din Jurilovca a câştigat premiul cel mare.

Vă mai recomandăm:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea


Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină
 

Secretele borşului de peşte preparat de un campion

FOTO Hoinărind prin Delta Dunării, pe telefon. Turismul high-tech e disponibil pe iOS şi Android



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite