FOTO Legende urbane din Tulcea: Ai băut apă din Dunăre?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba tradiţională se face cu apă din Dunăre FOTO ArhivăAdevărul
Ciorba tradiţională se face cu apă din Dunăre FOTO ArhivăAdevărul

Cele mai multe legende urbane din Tulcea sunt legate de Delta Dunării, de pescuit, de apă. Iată cele mai cunoscute poveşti care s-au transmis din generaţie în generaţie şi despre care „se spune“ că ar fi bătute în cuie:

1.    Dacă bei apă din Dunăre vei locui aici

Când întâlneşte un turist, orice tulcean îi va spune că dacă bea apă din Dunăre (din zona deltei) va locui în această zonă.
Femeile din oraş povestesc distrate cum soţii lor s-au mutat din diferite capete ale ţării la Tulcea, după ce au băut apă din Dunăre, iar turiştii care îşi aduc copiii în satele din deltă se chinuie să le înfrâneze celor mici dorinţa de a servi puţin din apa canalelor din deltă.
Povestea este arhi-cunoscută printre localnicii din deltă, care îţi vor spune zeci, poate chiar sute de cazuri în care români din întreaga ţară s-au stabilit în judeţul Tulcea după ce au băut apă din Dunăre.
Cum ajungi să bei apă din Dunăre? Simplu: ciorba tradiţională de peşte se face cu apă de Dunăre.

2.    Nu spune niciodată „Baftă!“ unui pescar venit în deltă

Urarea tradiţională pentru pescarii amatori care ajung în Delta Dunării este întotdeauna (fără nicio excepţie): „Fir întins!“. Absolut niciodată unui pescar nu trebuie să îi urezi „Baftă“, pentru că această urare nu numai că va ţine peştele departe de momeală, dar chiar aduce ghinion.
Pescarii sportivi din întreaga ţară ştiu deja această regulă de aur şi îţi pot prezenta tot felul de poveşti pescăreşti legate de nefericirile ce s-au abătut aspura lor după ce li s-a urat „Baftă“ la pescuit.

3.    Batistele din copac îţi îndeplinesc orice dorinţă

Copacul cu pricina este în Războieni. Solitar, el creşte în locul  unde izvorăşte un pârâu. Povestea puterilor acestui copac are strânsă legătură şi cu faptul că zona în care a crescut era cunoscută pentru Izvorul Tămăduirii.
Legenda spune că acest copac îţi poate îndeplini o dorinţă, dacă legi de ramurile lui un obiect personal (o batistă). În special, copacului i-au fost atribuite puteri vindecătoare.

4.     Şarpele uriaş din lacul Ciuperca

Tulcenii spuneau că pe fundul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea s-ar fi aflat un şarpe uriaş. Era numai o soluţie pentru ca părinţii să îşi determine copiii să nu se îmbăieze în apa foarte murdară a acestui lac destul de periculos de altfel.

În 2007-2008 lacul Ciuperca a fost golit după ce a intrat într-un proiect de reabilitare, iar pe fundul lacului nu a fost găsit şarpele uriaş. Cu toate acestea, foarte mulţi tulceni chiar au povestit că ar fi văzut cu ochii lor monstrul care sălăşluia în Ciuperca.

5.   Somnii uriaşi care îi mănâncă pe cei care se îmbăiază

Una dintre poveştile care circulă în localităţile din Delta Dunării este aceea a somnilor uriaşi care îi prind pe cei care se îmbăiază în apele Dunării şi pe care îi mănâncă.

6. Lacul blestemat

Cel mai mare lac din România, de 415 kilometri pătraţi, poate fi considerat şi cel mai periculos. Tulcenii spun că lacul Razelm este malefic. Te adoarme cu liniştea luciului de apă, pentru ca imediat să se transforme în iad. Femeile se uită lung după soţii care pleacă la pescuit, pentru că mulţi nu s-au mai întors.

„Singura şansă este să ajungi cât mai repede la mal, altfel adio. Valurile se ridică la doi metri, brusc începe vijelia de nu mai vezi ţărmul. Din cauză că lacul e foarte mare, se fac valuri uriaşe de te răstoarnă imediat. Am scăpat dintr-o asemenea furtună doar pentru că văzusem malul", povesteşte un pescar tulcean.

Cea mai mare tragedie s-a produs în 1997, când apele lacului au îndoliat şapte familii deodată. Băieţii au plecat pe lac. Era iarnă şi lacul era îngheţat. S-au dat jos din lotcă şi podul de gheaţă a cedat. Au intrat dedesubt, n-a scăpat niciunul. I-au găsit când s-au topit gheţurile. Razelmul este infinit mai primejdios decât Marea Neagră.

În mai 2011 patru tineri au murit pe lacul Razelm.

De-a lungul timpului în Tulcea au circulat tot felul de legende urbane. Una dintre ele, care se vehicula spre sfârşitul anilor 90, era aceea că în zona bisericii ruseşti din municipiu ar fi apărut, seara, fantoma unei mirese.

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite