Filmul „Zona Franca“, marele câştigător al Pelicam 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicam - festivalul de film de la Tulcea Sursa Pelicam
Pelicam - festivalul de film de la Tulcea Sursa Pelicam

O coproducţie străină a câştigat trofeul Pelicam - Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni desfăşurat în weekend la Tulcea.

Juriul competiţiei principale formate din Mike şi Andy de la „Yes Men“ şi artistul Ion Barbu a decis că cel mai bun film este „Zona Franca“ al regizorului Georgi Lazarevski care a primit din partea Primăriei Municipiului Tulcea un premiu în valoare de 2.000 de euro. Zona Franca (regia Georgi Lazarevski, Chile/Franţa, 2016) a câştigat astfel Marele Premiu al ediţiei a şasea a Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni. 

„Sunt foarte emoţionat, îmi place foarte mult festivalul, e o energie aici care dă poftă de a face şi alte filme. Vreau să mulţumesc festivalului, echipei şi vreau să spun că e o onoare să primesc acest premiu de la voi, juriul, vă urmăresc munca de artişti şi activişti, şi e o onoare“, a spus regizorul Georgi Lazarevski la gală.

Monica Lăzurean-Gorgan - regizoare, Carlos Teofilo - directorul festivalului Cine’eco din Portugalia şi Florin Stoican - din partea Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti au făcut parte, anul acesta din juriul competiţiei Blacs Sea Docs şi au decis că Planeta Petrila este cel mai bun film. Premiul - servicii de post-producţie în valoare de 3.000 de euro – a fost luat acasă de artistul Ion Barbu, protagonistul documentarului produs în 2017 şi regizat de Andrei Dăscălescu. Membrii juriului au considerat că Planeta Petrila este un film care te emoţionează, te intrigă şi te bucură, fiind un film intens, creativ, suprarealist şi curajos la fel ca protagonistul. „Meritul e al lui Andrei Dăscălescu, regizorul filmului, care a avut un travaliu lung de patru ani de zile. Eu mă simt aşa de pe altă lume că n-am participat niciodată la un festival de film cu atât mai mult ca artist cum mi se spune, dar după reacţia dumneavoastră îmi dau seama că a fost rolul vieţii mele“, a spus Ion Barbu.

Juriul Black Sea Docs a acordat şi o menţiune specială filmului „Kedi/Cats“ (r. Ceyda Torun, Turcia/SUA, 2016) pentru o abordare poetică despre relaţia dintre oameni, pisici şi spaţiul urban în Istanbul. Documentarul a fost proiectat la Tulcea în premieră naţională.

„Frontera Invisible“ (regia Nico Muzi & Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) şi „La Pesca“ (r. Pablo Alvarez-Mesa, Canada/Columbia, 2017) sunt celelalte filme premiate la Pelicam anul acesta.

Cei cinci adolescenţi din Tulcea - Rareş Ivan, Cosmina Iordan, Alexandra Harasim, Ana Maria Gheba, Irina Cristiana Berechet – care au făcut anul ăsta parte din juriul Fresh Perspectives - coordonaţi de Anastasia Staicu, directoarea editurii Seneca – au decis că „SEED: The Untold Story“ (regia Jon Betz & Taggart Siegel, SUA, 2016) este cel mai bun film al secţiunii. “Pentru a controla o naţiune, trebuie să controlezi petrolul, pentru a controla oamenii, trebuie să controlezi mâncarea, pentru a controla hrana trebuie să controlezi seminţele”, au motivat juraţii alegerea lor. Premiul pentru această competiţie este de 500 de euro, oferit de Pelicam.

Secţiunea de scurt-metraje a fost jurizată în acest an de Alex Baciu – scenarist, Elena Calistru – preşedintele Funky Citizens, şi Edward Cook – regizor. Ei au decis că merită premiate două filme din competiţie: Frontera Invisible (regia Nico Muzi & Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) şi La Pesca (regia Pablo Alvarez-Mesa, Canada/Columbia, 2017), ambele scurt metraje fiind despre comunităţi mici, obişnuite să trăiască din natură, dar cu perspective foarte diferite. „Era foarte important pentru noi ca filmul să aibă impact în primul rând în Columbia unde se întâmplă lucrurile astea nasoale şi asupra politicilor europene. Premiul ăsta o să ajute filmul să aibă un impact mai mare asupra politicilor sociale şi de mediu“, a spus Mihai Stoica, producătorul filmului Frontera Invisible. Premiul competiţiei este în valoare de 500 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Sunt extrem de onorat că am putut găzdui un asemenea eveniment, mai ales că este singurul festival de film de mediu din România, adică e de două ori mai onorant pentru oraşul nostru. De ce la Tulcea? E unul dintre cele mai frumoase judeţe ale patriei, avem două rezervaţii, una internaţională - Delta Dunării şi una naţională unică în Europa - Munţii Măcinului“, a declarat Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.

Pelicam - Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni a avut loc la Tulcea în 8 şi 11 iunie, în cinci locuri din oraş: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, campingul Pelicam de pe malul lacului Ciuperca şi pe faleza Dunării. Filmele câştigătoare vor fi proiectate în cadrul unei retrospective în Bucureşti în luna iulie.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Tulcea, BRD Asigurări de Viaţă, Primex, ACMS, Aqua Carpatica şi Brodrene Dahl. 

Pe aceeaşi temă: 

Yes Men, activiştii care parodiază cele mai mari corporaţii şi guverne, vin la Pelicam. Ce documentare vom putea viziona în premieră

Filmul „Good Things Await“ a luat premiul cel mare la a patra ediţie a festivalului Pelicam

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite