Exponatul lunii martie la Muzeul de Artă din Tulcea: tabloul „Cântăreaţa cu lăuta“ de Theodor Aman
0Este a doua lună în care Muzeul de Artă organizează seria de evenimente numite „exponatul lunii“. După ce în februarie tulcenii au fost invitaţi să vadă o piesă realizată de Luchian, în martie eşti invitat să admiri „Cântăreaţa cu lăuta“, marca Theodor Aman.
S-a născut pe 20 martie 1831 la Câmpulung Muscel, tatăl său fiind macedonean, iar mama grecoaică.
Aman a studiat la Craiova cu pictorul Constantin Lecca, iar la Bucureşti l-a avut ca profesor pe Carol Wallenstein.
La Paris a studiat cu Michel Drolling şi Francois Picot. A fost un mare admirator al lui Watteau, Rubens, Delacroix, Ingres, Courbet, Couture.
Extrem de prolific (3.000 de lucrări), a pictat portrete, naturi statice, peisaje, autoportrete şi scene istorice şi de bătălie. Pe lângă pictură, arhitectura, muzica, gravura şi literatura i-au suscitat interesul, spun reprezentanţii Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea.
A contribuit la îmbunătăţirea statutului artistului în societatea românească, prin fondarea Universităţii de Belle Arte din Bucureşti, în 1864. A murit la Bucureşti, în 1891, la 60 de ani.
„Tabloul Bătălia de la Olteniţa, cumpărat de sultan la Constantinopol, este acela care i-a prilejuit călătoria din 1854 în Orient. Impresia puternică lăsată de peisajele pitoreşti şi de obiceiurile ciudate s-a reflectat în desenele sale de atunci şi în unele tablouri de mai târziu, printre care se numără şi Cântăreaţa cu lăuta“, se arată într-un comunicat de presă emis de ICEM.