Expediţia Dunării 2013, la final: ce au găsit specialiştii în apele fluviului
0Ministrul Lucia Varga şi secretarul executiv al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Dunării, Ivan Zavadsky au participat, joi, la Tulcea, la o conferinţă care anunţă încheierea Expediţiei Comune pentru Surpavegherea Dunării (JDS, Joint Danube Survey).
Ajunsă la a treia ediţie (are loc o dată la şase ani), Expediţia comună de supraveghere a Dunării, desfăşurată de-a lungul unui curs de apă, cea mai mare din lume, este organizată de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
Ministerul condus de Luicia Varga a alocat banii necesari pentru susţinerea deplasării navei şi a experţilor. Rezultatele ar urma să fie gata în luna februarie a anului viitor, au anunţat oficialii români.
„Rezultatele acestei expediţii vor sta la baza celui de-al doilea plan de management al Dunării, pentru perioada 2015-2020“, a declarat ministrul Lucia Varga.
Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.
Expediţia a reunit experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România. Din echipa internaţională, fac parte şi trei români, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române: Florentina Dumitrache (chimist din Bucureşti), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa) şi Mary Crăciun (chimist din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi).
Specii rare de peşti găsite în apele Dunării: „umflătură“ şi „pietrar“
Conform celor declarate de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române, Ana-Maria Agiu, în secţiunile aval Kozlodui şi aval Zimnicea echipa specializată a identificat şi câteva specii care se găsesc mai rar în Dunăre (care trăiesc pe fundul apei şi care sunt active mai mult pe timpul nopţii). Este vorba despre specii de peşti bentonice, Bentophilus Stellatus, zis popular şi „umflătură“ sau Zingel zingel, cunoscut sub denumirea populară „pietrar“.
„De asemenea, macrofitele acvatice (adică mai multe specii de alge) sunt bine reprezentate, atât printr-o diversitate specifică mare, cât şi printr-o dezvoltare cantitativă a unor specii, cum ar fi Lemna Sp. Trapa natans“, se arată în comunicatul emis de Apele Române.
Programul de lucru al echipei naţionale nu a fost foarte lejer: începeau la 6.00 dimineaţă şi îşi încheiau activitatea, uneori, de abia după 24 de ore. Echipa specializată pe peşti preleva probe atât ziua, cât şi noaptea, dat fiind faptul că există anumite specii active numai pe timp de noapte.
Echipa internaţională a călătorit din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de kilometri şi a trecut prin toate ţările pe care le străbate fluviul Dunărea(Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina).
Mai citiţi şi:
Experţi chinezi şi americani dezbat problema sturionilor la Tulcea
FOTO VIDEO Turneul Internaţional al Dunării intră în România la finalul lunii august. Ce primari „se dau în bărci“