În jurul Mării Negre, prin cinci documentare Pelicam: viaţa din deltă, strâmtoarea Bosforului sau nesfârşitul Siberiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicam vă invită şi în acest an într-o călătorie cinematografică în jurul Mării Negre. Cele cinci filme din secţiunea Black Sea Docs de anul acesta sunt pretextul perfect pentru a descoperi viaţa şi natura din Delta Dunării, strâmtoarea Bosforului sau nesfârşitul Siberiei.

Cea de-a şaptea ediţie a Pelicam pune din nou luminile reflectoarelor pe Marea Neagră şi oamenii care şi-au legat vieţile de ea. Cei care vor decide care e cel mai bun documentar din secţiunea Black Sea Docs sunt regizorul Andrei Dăscălescu, câştigătorul competiţiei Black Sea Docs de anul trecut cu documentarul Planeta Petrila, Nicolas Guignard, directorul festivalului internaţional de film de mediu Vert ce a avut loc în peste 60 de locuri din Elveţia şi Franţa,  şi Erika Stanciu, directoarea fundaţiei Pro Park şi fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Delta (r. Oleksandr Techynsky, Ucraina / Germania, 2017) ne aruncă direct în viaţa de zi cu zi dintr-un peisaj nemilos – lumea rurală din Delta Dunării, partea ucraineană. Bărbaţii taie prin trestia înaltă şi prin gheaţă pentru a aduce recolta cu barca, în timp ce creştinii ortodocşi umplu vasele cu apă sfântă. Aici, râul este personajul central: sătenii se află la margine, împinşi fizic şi simbolic la marginile cadrului. Filmul va fi proiectat în premieră naţională, în prezenţa regizorului.

Lufărul / Bluefish (r. Mert Gökalp, Turcia / Portugalia / UK /C roaţia / Grecia, 2017) este povestea peştelui cu acelaşi nume, o specie simbolică în lupta împotriva pescuitului excesiv din strâmtoarea Bosforului şi Marea Marmara. În curând, este posibil ca lufărul sa dispară complet din apele Turciei.

Fraţii tăcerii / Birayên Bê Dengî yê (r. Taylan Mintaş, Turcia, 2017) este un exemplu de documentar turcesc ce aparţine cinemaului vérité ca stil, dar şi ca poveste.  Filmul urmăreşte viaţa famiilor celor doi verişori muţi ai regizorului, Toso and Çao Mintas, timp de patru ani. Filmul va fi proiectat în premieră naţională, în prezenţa regizorului. 

Braguino (r. Clèment Cogitore, Franţa/Finlanda, 2017) este povestea a două familii care trăiesc în mijlocul taigalei siberiene, după propriile lor reguli, fără a comunica. În mijlocul râului este o insulă luată în posesie de către copii. Între teama de celălalt, frica de animale sălbatice şi bucuria oferită de imensitatea pădurii, se desfăşoară o poveste dură, una în care tensiunile şi frica dau formă geografiei unui conflict ancestral.

Kolyma – Drumul oaselor / Kolyma - Straße der Knochen (r. Stanislaw Mucha, Germania, 2017) ne duce pe Kolyma, o autostradă lungă care se întinde prin nord-estul Rusiei.. A fost centrul sistemului sovietic de lagăre. Milioane de oameni le-au construit şi au locuit acolo în cele mai îngrozitoare condiţii. Iar acum a venit timpul pentru supravieţuitori şi descendenţii lor direcţi să-şi spună povestea. Filmul va avea premiera naţională la Pelicam, în prezenţa regizorului.

“Lumea ‘conservaţioniştilor’, adică a celor care luptă pentru patrimoniul natural unic al ţării noastre, este conştientă de faptul că astfel de evenimente au un rol critic în a arăta publicului larg cât de importantă este natura şi în a convinge că fiecare dintre noi poate şi trebuie să facă ceva pentru a proteja ceea ce ne-a mai rămas. Până nu înţelegem că natura este cea care ne dă ‘materia primă’ pentru viaţă şi pentru o societate prosperă, vom continua să distrugem fără să ne gândim la viitor. Mă simt foarte onorată de invitaţia de a face parte din juriu şi sper că experienţa mea legată de conservarea naturii va conta alături de ‘judecata’ profesioniştilor  din domeniul filmului”, spune Erika Stanciu, directoarea fundaţiei Pro Park.

Competiţia de scurtmetraje cuprinde 8 documentare scurte care abordează relaţia dintre oameni şi mediu din diverse perspective. Printre ele, Carapace / Schildkröten Panzer (r. Tuna Kaptan, Germania, 2017), o poveste despre legătura dintre animale, oameni şi război. Filmul va fi proiectat în premieră naţională, în prezenţa regizorului. Negustorul / Sovdagari (r. Tamta Gabrichidze, Georgia, 2018) ne poartă prin Georgia odată cu Gela care vinde bureţi sau perii de haine în schimbul cartofilor. Filmul va fi proiectat în premieră naţională, în prezenţa regizoarei.

Scurtmetrajele vor fi jurizate anul acesta de Vincent Marti, distribuitor de filme pentru renumita Sophie Dulac Distribution din Franţa, Boglarka Nagy, programatorul cinematografului Elvira Popescu, şi Paul Radu, redactorul şef al Rise Project – cea mai importantă platformă de jurnalism de investigaţie din România.

Filmele vor fi proiectate între 21 şi 24 iunie în cele cinci spaţii de desfăşurare a Pelicam din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piaţa Civică şi capingul Pelicamp, pe malul lacului Ciuperca. 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi Uniunii Cineaştilor din România.

Pe aceeaşi temă: 

Yes Men, activiştii care parodiază cele mai mari corporaţii şi guverne, vin la Pelicam. Ce documentare vom putea viziona în premieră

Filmul „Good Things Await“ a luat premiul cel mare la a patra ediţie a festivalului Pelicam

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite