VIDEO Visul de a vedea ţări exotice şi insule îndepărtate nu mai e doar pentru cei foarte bogaţi. Sfaturi de la timişoreanul care a văzut 77 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoriile în locurile exotice au atras întotdeauna. Timişorenii Alex Hreniuc şi Lavinia Luchian explorează dragostea lor în cele mai colorate locuri ale lumii.

GALERIE FOTO 

În ziua de astăzi e o modă să ţii vloguri şi bloguri de călătorii, să străbaţi lumea în lung şi-n lat din plăcere dar şi pentru a împărtăşii experienţele cu alţii. Nu toate informaţiile sunt însă de fiecare dată bine documentate, ci sunt trecute doar prin filtrul subiectiv al experienţelor. Timişorenii Alex Hreniuc, fotograf de meserie, şi Lavinia Luchian, medic rezident psihiatru, au vrut să umple acest gol. Cei doi îndrăgosiţi, care călătoresc în jurul lumii, îşi povestesc aventurile pe blogul Explovers.
 

După ce a lucrat patru ani la Gazeta Sporturilor, Alex a făcut trecerea spre fotografia de studio. Iar de acolo, mai departe, spre fotografierea proaspăţilor căsătoriţi în diverse ţări exotice.

„Fotografia de eveniment se aseamănă mult cu fotojurnalismul. Doar că pe fotografia de eveniment intervine partea creativă. Viaţa mea de excursionist a început odată cu realizarea de fotografii pentru tineri căsătoriţi, în străinătate, în locuri exotice. Am îmbinat perfect job-ul cu plăcerea. Apoi am început să călătoresc doar pentru mine. După ce am început să plec cu iubita mea prin excursii, a apărut şi Explovers”, povesteşte Alex Hreniuc.  


 

Alex a văzut până în prezent 77 de ţări. O cifră impresionantă. Multe dintre ţările vizitate au fost insule şi grupuri de insule în mările şi oceanele lumii. Tocmai de aceea, informaţiile de pe Explovers sunt mai utile pentru cei ce doresc să descopere lumea. 

„Cu cât este mai inaccesibilă locaţia cu atât este mai fascinantă. Te face să îţi doreşti să descoperi. Curiozitatea ne-a împins să facem şi proiectul Explovers. Iubita mea scrie iar eu pozez şi filmez. Ne povestim experienţele persoanale din locurile pe care le vizităm. De la locurile de vizitat, la partea de gastronomie, oferim inclusiv infografice şi date exacte despre călătorie. De multe ori, citeam şi noi bloguri de turism, dar nu tot timpul corespunde realitatea de la faţa locului cu ce citim pe net. Ne-am gândit că e binevenit un site care să ofere date exacte despre locuri mai puţin frecventate de turişti. Aşa că avem informaţii legate de viză, costuri de deplsare, plusuri şi minusuri şi multe altele”, a mai spus Alex.

Alex şi Lavinia oferă pe pagina lor de travel sfaturi importante nu doar despre organizarea călătoriilor, dar şi sfaturi medicale. 

„Pentru că în funcţie de ţară, trebuie să ştii dacă ai nevoie de un anumit vaccin sau de medicamente. Anul trecut ne-am făcut vaccinul pentru febră galbenă şi febră tifoidă, înainte de merge în Tanzania. Pentru malarie am luat pastile cu patru săptămâni înainte de excursie şi cu trei săptămâni după”, a afirmat fotograful.
 

În urmă cu câţiva ani, o vacanţă în insulele Maldive, în Zanzibar, Sri Lanka, Mauritius sau Bali sau erau exclusiv apanajul celor foarte bogaţi. Ei bine, astăzi, urmărind şi blogurile de turism, o vacanta exotica pare mai accesibila.

Cea mai mică ţară în care au ajuns „exploatorul” a fost Maldive. „De fapt, în Maldive sunt 1200 de insule. 200 sunt locuite şi cam o sută sunt private. Marile resorturi şi-au cumpărat insulele. Cel mai mare dezavantaj a insulelor private este lipsa posibilităţilor. Aceste resorturi fixează preţurile în funcţie de strategia lor de dezvoltare. Se poate întâmpla ca preţurile să fie peste bugetul scontat. Nu suntem adepţii all-incusive-ului, dar în Zanzibar a fost mult mai ieftin să luăm pachetul întreg din România. Acolo preţurile urcă destul de mult. Eu le recomand oamenilor să plece prin agenţii de turism, dar când ajung acolo să se plece de capul lor. De exemplu, dacă mergi cu un localnic să vizitezi Zanzibarul preţul e de patru ori mai mic decât cel stabilit prin agenţie. Zanzibar mi s-a părut scump, pentru că în lumea a treia plăteşti pentru siguranţă”, a mai spus Alex Hreniuc. 
 

image

GALERIE FOTO 
 

Într-un top al celor mai scumpe ţări se află Zanzibar, Norvegia şi Islanda.

„Islanda e de vizitat pentru mâncare şi pentru natură. La o populaţie de 300.000 de locuitori, au un potenţial uriaş. Nu ai cum să te plictiseşti, asta dacă nu te deranjează frigul. Posibil să plouă des, să ningă. Am avut noroc să vedem două zile la rând aurora boreală. Există zbor destul de accesibil din Budapesta”, a povestit Alex. 

     

Spune că i-a plăcut foarte mult Maroc, unde a fost de trei ori. „Unii localnici sunt un pic agresivi din dorinţa lor de a vinde lucruri, aşa că s-ar putea să te sperii. Dar asta nu e o problemă, te obişnuieşti. Cea mai ieftină cazare a fost la Marrakesh, cinci dolari pe noapte. Mi-a plăcut foarte mult Sri Lanka, unde a fost război civil până acum zece ani. E o locaţie mai puţin căutată, dar are multe de oferit”, a mai spus Alex. 


 

Printre ultimele destinaţii în care a fost Alex se numără Mauritius. „Neaşteptat de sigură e ţara. E fascinantă insula. Mâncare foarte bună, localnici primitori. Am făcut parasailing, am fost pe un pod aflat la 60 de metri înălţime, deasupra junglei, era doar o scândură, dar erai bine asigurat”, a adăugat Alex. 

Republica Dominicană i-a plăcut la fel de mult. „Mi s-a părut benzina puţin cam scumpă acolo. Convertit era cam 17 lei litrul de benzină. Sunt cunoscuţi pentru rom şi pentru trabucuri. Ei se laudă că au cele mai bune trabucuri din lume. Să rămânem la America Centrală, Mexicul merită o dată în viaţă. Însă după părerea mea turismul e mult prea afectat de cultura americană. Se cere bacşiş înclusiv la micul-dejun, când îţi frige nişte ouă”, a declarat Alex.
 

Explovers „vinde” ponturi pentru turişti. „Să vă dau un exeplu prin comparaţie. În luna august, în plin sezon, o plecare de la Timişoara la Barcelona e undeva la 450 de euro. Am găsit Zanzibar, cu legături, 420 de euro din Timişoara”. 

Cele mai bune curse aviatice sunt din Germania, afirmă Alex. „Avem noi o glumă că principalul aeroport din Timişoara este Budapesta. Dar din Germania sunt cele mai bune oferte, de la Frankfurt sau Munchen. În ultima perioadă a crescut mult şi Bruxelles, care are multe destinaţii exotice”. 
 

Multă lume începe să descopere şi Tenerife. „E cea mai ieftină destinaţie să-i zicem exotică. E şi destul de aproape. E mai ieftin în Tenerife decât în Turcia sau Grecia. Totul depinde ce căutaţi. Acolo nu sunt taxe, există autostradă din nord spre sud, cazarea e accesibilă, au un carnaval foarte tare, în februarie, poţi face excursii cu barca, sunt parcuri de distracţii foarte faine. Am fost o săptămână şi am descoperit toate locurile”, a adăugat Alex.  

Peste tot pe unde merge, Alex are asupra lui dronă, echipament foto subacvatic şi aparat foto-video de ultimă generaţie.
 

„În Thailanda nu am putut ridica drona pentru că nu am avut autorizaţie, în Maroc ne-a fost reţinută la intrarea în ţară”.

Thailanda este o altă destinaţie accesibilă din punct de vedere financiar. „Multe lucruri de făcut, mâncare ieftină şi bună. Începe să devină o nouă Grecia pentru români. Mie îmi place mai mult Indonezia. E mai sălbatică, e diferită de Thailanda. Indonezia are 18.000 de insule. Bali e o destinaţie faină, dar mulţi turişti nu iau în calcul vulcanii. Am avut prieteni care nu au mai ajuns în luna de miere pentru că a erupt vulcanul şi nu au putut să aterizeze. Dar e oricând o destinaţie în top, chiar dacă bugetul e mai mare decât pentru Thailanda”, a adăugat Alex Hreniuc.

În Asia a fost şi în Hong Kong, Macao şi China. „Am fost impresionat de Guangzu, un oraş cu 14 milioane de locuitori, dar nu am fost blocat în trafic. Asta spune multe. Nu au probleme cu infrastructura. Noi, europenii, avem impresia că suntem buricul pământului, dar nu e chiar aşa. China pe care am văzut-o eu e occidentală. Mi-a plăcut mult şi Macao, a fost portughez şi se simte”, a mai declarat fotograful. 

Până la următoarele destinaţii turistice, Alex se pregăteşte de nunta cu Lavinia, care se va ţine într-o pădure, în România, între Braşov şi Buzău. 
 

Până atunci, dacă doriţi să călătoriţi în locuri exotice, vă puteţi documenta din blogul Explovers.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite