Unul dintre cei mai iubiţi primari din Banatul secolului XIX aduna fonduri pentru copiii orfani şi îi îmbrăca de Crăciun pe copiii săraci din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Udria, unul din cei mai iubiţi primari din Banat FOTO Oliviu Gaidoş
Constantin Udria, unul din cei mai iubiţi primari din Banat FOTO Oliviu Gaidoş

Doctorand al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi pasionat de istorie locală, tânărul istoric Oliviu Gaidoş a descoperit în arhive povestea impresionantă a lui Constantin Udria, unul din cei mai iubiţi primari ai secolului XIX din Banat. Pentru performanţele sale, Udria a fost decorat de împăratul Franz Josef.

Cu o rubrică de istorie locală permanentă în ziarul lugojean „Cetăţeanul”, tânărul istoric Oliviu Gaidoş scoate la iveală detalii incredibile din istoria oraşului care a fost cândva capitala judeţului Severin. După ce a arătat cum furau primarii de la Lugoj la 1.700, Oliviu Gaidoş prezintă povestea unui dintre cei mai iubiţi primari ai oraşului, Constantin Udria. „Popularitatea de care s-a bucurat Constantin Udria în rândul lugojenilor, cultivată în posteritate de istoricii locului care i-au dedicat numeroase articole biografice, are la bază conduita ireproşabilă a lui Udria în societate, iubirea sa faţă de neam şi biserică, exprimată prin munca depusă pe tărâm cultural-naţional, portretul moral fiind desăvârşit prin neîntrerupta activitate filantropică pe care a desfăşurat-o până la sfârşitul vieţii”, arată istoricul Oliviu Gaidoş.

Potrivit cercetătorului, Udria a ajuns primar al Lugojului la 17 mai chiar în timpul vremurilor tulburi ale Revoluţiei din 1848, care se declanşase în Ungaria în data de 15 martie 1848. La cererea românilor lugojeni îl ţine pe Eftimie Murgu  în casa sa, contribuind astfel la organizarea celei de-a doua adunări naţionale,  desfăşurată în data de 15/27 iunie 1848 pe Câmpia Libertăţii din Lugoj.

„Conştient că societatea şi naţiunea română poate prospera prin educaţie, Udria depune toate eforturile să îmbunătăţească orizontul cultural al românilor lugojeni. În luna ianuarie 1850, aflat încă la Viena, anunţă primăria că a făcut pe banii săi abonamente la (gazeta de) Bukovina, Gazeta Transilvaniei şi Pester Lloyd. Dispune ca aceste ziare să poată fi citite în sala primăriei de cetăţeni interesaţi. În acelaşi an este dispus să gireze cu toată averea sa pentru a înfiinţa o tipografie în Lugoj”, arată istoricul Oliviu Gaidoş.

Documentele de arhivă studiate de cercetătorul în istorie avea să mai descopere că primarul a avut foarte multe acţiuni prin care i-a ajutat, din banii săi, pe oamenii nevoiaşi. „Compasiunea pe care Constantin Udria a arătat-o faţă de cei în nevoi, săraci şi bolnavi, s-a oglindit în toate acţiunile sale de caritate. În 1847 a donat pe seama celor înfometaţi din Lugoj 30 de baniţe de grâu (circa 900 kg.). Îl găsim de-a lungul timpului  pe lista colectelor de ajutorare a sinistraţilor din Lugoj sau alte localităţi. Începând cu anul 1877 se îngrijeşte de fondul orfanilor din Lugoj, pe care îl sporeşte prin colectă publică, reuşind timp de 18 ani – până în 1896 când s-a retras din cauza vârstei – să îmbrace în fiecare Crăciun, copiii săraci din Lugoj”, mai arată istoricul bănăţean. Întregul documentar al istoricului îl puteţi citi AICI.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite