Transformare spectaculosă a unei comune din Banat. Casele tradiţionale vor fi zugrăvite în culori plăcute ochiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Eftimie Murgu este cunoscută pentru morile de apă FOTO Cunoastelumea.ro
Comuna Eftimie Murgu este cunoscută pentru morile de apă FOTO Cunoastelumea.ro

Peste 30 de case dintr-un sat din Banat vor fi zugrăvite şi reabilitate în cadrul unui proiect de anvergură în care vor fi implicaţi deopotrivă voluntari şi locuitori ai comunei.

Timişorenii de la Asociaţia Acasă în Banat – care s-au făcut remarcaţi datorită proiectelor de ajutorare ale unor sărmani şi renovarea caselor dărăpănate ale unor nevoiaşi, au un plan spectaculos pentru anul 2019. De această dată nu vor să de o altă faţă unei simple casă, ci vor să transformare un sat întreg. Au ales pentru acest experiment satul Eftimie Murgu, după vechiul nume Rudăria, din Caraş-Severin. 
 

În vara anului viitor, peste 30 de case din sat vor fi zugrăvite şi reabilitate în cadrul unui proiect de anvergură în care vor fi implicaţi deopotrivă voluntari şi locuitori ai comunei. 
 

Proiectul lansat astăzi este unul unic în România din toate punctele de vedere. Ca perioadă de acţiune propriu zisă, se va realiza într-un timp scurt – în doar câteva zile, în cursul lunii iunie 2019. 
 

„Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de alta parte: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui faţadele şi vom vopsi ferestrele şi porţile, gardurile, ca să dăm întregii comunităţi un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Aşa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea faţadelor acestor case, păstrând şi punând în valoare elementele arhitecturale şi decoraţiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să îşi refacă faţadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiaşi, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta şi cu forţă de muncă, prin voluntarii noştri. Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viaţă, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiştii îl vor vizita cu plăcere.”, a declarat preşedintele asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan. 

Acasa în Banat


 

Rudăria este un sat special, pentru morile de apă. În perioada interbelică a avut 48 de mori, iar acum mai sunt funcţionale 22. Primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia, e nerăbdător să înceapă lucrările în localitatea pe care o conduce. 
 

”Eftimie Murgu este unul din puţinele sate bănăţene cunoscute pe plan naţional şi chiar internaţional, mulţumită complexului de mori de apă, vizitat de turişti din toată lumea. Ne dorim ca turiştii să îşi petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Ştim că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administraţie locală nu putem interveni în mod direct. Aşadar, un astfel de parteneriat cu Asociaţia Acasă în Banat este binevenit şi cred că împreună, vom reuşi să punem în valoare satul, să îi redăm strălucirea de odinioară şi să devină un punct turistic cu adevărat important”, a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.

rudaria


 

Proiectul va fi finanţat din donaţii şi sponsorizări, atât în bani, cât şi în materiale de construcţii, echipamente de lucru, vopsele, ustensile diverse. În acest moment, ţinta proiectului este de a fi renovate 30 de case, însă numărul acestora poate fi depăşit. 

Comuna Eftimie Murgu se aflată la 170 de kilometri de Timişoara şi 85 de kilometri de Reşiţa. Localitatea este situată pe Valea Almăjului, în aria protejată Cheile Rudăriei. Cheile sunt cunoscute nu doar prin peisajele sale frumoase, cu căderi de apă şi vegetaţie bogată, ci şi prin rezervaţia morilor de apă, unică în această zonă a Europei. Complexul mulinologic de la Rudăria este monument istoric, inclus în patrimoniul naţional, e un muzeu viu deoarece morile încă funcţionează, fiind folosite de localnici. 

Citeşte şi:

FOTO Cadou incredibil în pragul sărbătorilor. Cum s-a transformat cocioaba unei bătrâne într-o casă ca-n reviste

FOTO Cum va arăta Crăciunul unei tinere care creşte singură opt copii. Un nou proiect de suflet marca Acasă în Banat

FOTO Bătrâna singură şi bolnavă care s-a trezit cu casa renovată de vecini: „Dacă îmi spunea cineva că mi se va întâmpla aşa o minune, spuneam că sunt poveşti“

Mobilizare pentru repararea şi înfrumuseţarea căsuţei dărăpănate a unei bătrâne de 75 de ani: „Ne-am gândit că i-ar prinde bine o mână de ajutor“
 

Cum şi-au împlinit doi tineri visul: casa de vacanţă ideală, cumpărată cu 4.000 de euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite