România, legată la mâini în cazul românului din Norvegia rămas fără copii: Document MAE: „Instituţiile locale sunt refractare faţă de intervenţiile externe”
0Un document emis de Ministerul Afacerilor Externe din România aduce clarificări importante referitoare la cazul familiei Bodnariu din Norvegia, rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţi. În document, MAE arată că posibilităţile de intervenţie în acest caz sunt extrem de limitate, serviciile de protecţie a copilului dn Norvegia fiind complet descentralizate.
Cultul Penticostal din România, din care fac parte Marius şi Ruth Bodnariu, a intervenit în cazul familiei rămase fără copii în Norvegia, solicitând puncte de vedere de la Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială. Răspunsul furnizat de MAE aduce clarificări importante referitoare la acest caz asupra căruia există foarte multe întrebări fără răspunsuri. Potrivit documentului transmis de MAE Cultului Penticostal din România, cazul Bodnariu se află „în mod prioritar în atenţia MAE şi a Ambasadei României de la Oslo” încă din 18 noiembrie.
Documentul mai arată că oficialii români „au întreprins demersuri politico-diplomatice prin sesizarea Ministerului Afacerilor Externe, dar şi a Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia”. De asemenea, în cadrul acţiunilor de asistenţă consulară „misiunea diplomatică a pus la dispoziţia părinţilor o listă a coordonatelor de contact a mai multor avocaţi şi traducători de limbă română din Norvegia şi a înscris în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere ale celor 5 copii (procedură efectuată în regim de urgenţă şi cu titlu gratuit), la cererea familiei Bodnariu, formulată la sugestia Ambasadei”.
În documentul transmis Cultului Penticostal, MAE arată că familia a solicitat „în mod expres discreţie în privinţa mediatizării cazului”. MAE face, însă, o precizare importantă şi legată de motivaţiile preluării copiilor de către autorităţile norvegiene: „În legătură cu motivaţiile măsurilor dispuse de către serviciile sociale locale de protecţie a copiilor, atragem atenţia asupra faptului că ultimele informaţii obţinute de Ambasada României la Oslo, inclusiv în urma întrevederii cu soţii Bodnariu, nu concordă cu afirmaţiile vehiculate la nivel mediatic sau pe reţelele de socializare din România”. Cu alte cuvinte, MAE lasă să se înţeleagă că acuzaţiile aduse părinţilor rămaşi fără copii nu sunt de natură religioasă, aşa cum s-a vehiculat în mediul on-line. De altfel, „Adevărul” a relatat în repetate rânduri, citând chiar comunicate ale familiei, că acuzaţiile aduse părinţilor sunt bazate pe corecţiile fizice aplicare copiilor.
Ministerul Afacerilor Externe mai arată în document că sistemul de protecţie a copilului din Norvegia este „guvernat de o legislaţie naţională drastică ce permite autorităţilor locale să intervină prin măsuri de separare a copiilor de mediul familial inclusiv pe baza unor simple suspiciuni de rele tratamente aplicate minorilor sau de carenţe ori exces în educaţia lor”. MAE mai arată că, în acelaşi timp, sitemul este complet descentralizat „nefiind admise imixtiuni din partea autorităţilor guvernamentale centrale în activitatea serviciilor locale cu atribuţii în materie . În egală măsură, instituţiile locale sunt refractare faţă de intervenţiile externe, exercitate pe canale diplomatice şi consulare”.
Documentul MAE mai arată că România a luat legătura şi cu alte state care au avut o experienţă similară, iar concluzia la care s-a ajuns este că şi în acest caz „posibilităţile de intervenţie la nivel bilateral rămân limitate, cu atât mai mult cu cât, în speţă, copiii deţin şi cetăţenia norvegiană, care prevalează în raport cu cea română din perspectiva autorităţilor norvegiene”. Redăm mai jos integral documentele publicate pe siteul Cultului Penticostal din România.