Primăria Timişoara a plătit 30.000 de euro pentru două maşinuţe chinezeşti pe care nu le poate folosi. Primarul Nicolae Robu: „E absurd”
0Cumpărate încă din vara anului trecut pentru a organiza tururi ale oraşului, maşinuţele electrice produse în China şi asamblate în Ungaria nu pot fi folosite pentru că nu se pot înmatricula. Primăria caută acum soluţii fie pentru a schimba traseul, astfel încât să nu fie nevoie de înmatriculare, fie să poată totuşi înmatricula autovehiculele.
„Sunt convins că vor fi foarte apreciate pentru că se poate face turul oraşului. Sunt descoperite să se poată simţi oraşul mai bine”, declara primarul Timişoarei Nicolae Robu, în toamna anului trecut, când au sosit la Timişoara cele două minibuze electrice pentru plimbarea turiştilor. După ce a stabilit şi traseul pe care turiştii vor „savura” oraşul, primarul a organizat, alături de presă, un tur al oraşului salutându-i pe timişoreni din noile mijloace de transport care făceau senzaţie pe străzile Timişoarei.
De mai bine de jumătate de an, maşinuţele electrice produse în China şi asamblate în Ungaria, sunt ţinute, însă, pe dreapta pentru că primăria nu le poate înmatricula. „Ungaria are o legislaţie care spune că trebuie să fie înmatriculate, RAR-ul de la noi spune că nu se pot înmatricula pentru că nu au procedură. Ministerul Transporturilor ne-a trimis la RAR, iar pentru a putea circula pe drumurile publice trebuie făcută omologarea, la Astra Arad, care e în insolvenţă”, a declarat city-managerul oraşului, Sorin Drăgoi, care gestionează acest proiect.
La rândul său, primarul Nicolae Robu spune că toată această situaţie este absurdă. „Este o problemă de neînţeles. Este ridicol. Aceste autovehicule sunt cumpărate dintr-o ţară a Uniunii Europene. Ele trebuie expertizate şi omologate. Am cerut să facem şi asta, deşi este absurd. Sunt cumpărate dintr-o ţară a Uniune Europene ca să circule, nu să se ţină la expoziţie”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru debanat.ro.
City-managerul Sorin Drăgoi a declarat că o soluţie pentru a rezolva problema este ca autovehiculele să rămână neînmatriculate şi să circule doar prin centrul istoric, acolo unde nu se aplică legislaţia de pe drumurile publice. „Principalele obiective turistice sunt în această zonă şi ar putea fi organizat un tur pe traseul Catedrală – strada Alba Iulia – Piaţa Libertăţii – Piaţa Unirii – srada Mărăşeşti - Caterdrală”, a declarat Sorin Drăgoi, care a mai spus că se caută soluţii pentru deblocarea situaţiei.